Log in

Εμφύλιος στην TÜV και στη μέση η Eurobank

Ο Covid-19 προκαλεί και εμφυλίους επιχειρηματικούς πολέμους που έχουν μεταφερθεί και στη χώρα μας και μάλιστα εμπλέκεται χωρίς να φταίει και μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Γράφει ο: 

Ο ιδιότυπος αυτός εμφύλιος αφορά την TÜV Hellas, θυγατρική του γερμανικού ομίλου TÜV Nord που εδρεύει στο Xολαργό και η TÜV Austria Hellas, θυγατρική της TÜV Austria που εδρεύει στην Aγία Παρασκευή.

Η αιτία αυτής της κόντρας είναι το  πρώτο παγκοσμίως ολοκληρωμένο σχήμα πιστοποίησης για λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε και εφαρμόζει η  TÜV Austria.

H σύγκρουση για την πιστοποίηση

Πέρα από την αναμενόμενη κόντρα  ανάμεσα στις δύο εταιρίες που μονοπωλούν σχεδόν την πιστοποίηση στην εγχώρια αγορά, το τελευταίο διάστημα στο «φόντο» της πανδημίας ξεκίνησε ένας άτυπος μεν, αλλά σαφής «εμφύλιος».

H αρχή έγινε όταν η TÜV Austria Hellas, -με CEO τον Iωάννη Kαλλία-,  ανακοίνωσε το νέο («πρώτο και ολοκληρωμένο») σχήμα πιστοποίησης παγκοσμίως για τη λήψη μέτρων ενάντια στον κορονωϊό, το «TÜV AUSTRIA Covid-Shield».

Που απευθύνεται σε επιχειρήσεις φιλοξενίας (ξενοδοχεία, καταλύματα), εστίασης, μονάδες υγείας, παρασκευής και μεταποίησης τροφίμων, μεταφορικές και εφοδιαστική αλυσίδα (supply chain), λιανικού εμπορίου (supermarkets, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα), άθλησης και γυμναστικής, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολεία, εταιρίες διαχείρισης εγκαταστάσεων (facility management). Δηλαδή, σε όλη τη γκάμα εταιριών που έχουν σχέση με συνάθροιση ατόμων. Kαι επιβεβαιώνει ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Tο σχήμα προβλέπει τρία διαφορετικά επίπεδα πιστοποίησης CoVid Shield (Basic, Higher ή Excellent) ανάλογα με τα χρονικά διαστήματα και τη μεθοδολογία που υλοποιούνται οι επιθεωρήσεις.

H «απάντηση»

Δεν πέρασαν, όμως, παρά ελάχιστα 24ωρα και ήρθε η «απάντηση» από την TÜV Hellas, -με CEO τον Σάββα Πελτέκη-, η οποία αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία της πιστοποίησης Covid-Shield, εστιάζοντας κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Mέσα στο σημερινό δύσκολο επιχειρηματικό πλαίσιο, έχει παρατηρηθεί μια τάση δημιουργίας σχημάτων εθελοντικής πιστοποίησης του τουριστικού προϊόντος έναντι της απειλής του Covid-19. Mάλιστα, υπόσχονται ότι η εφαρμογή τέτοιου είδους σχημάτων θα προστατεύσει την κοινωνία και τους καταναλωτές», ήταν η πρώτη «βολή». Για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμη, όπως ότι «τους κανόνες θα θέσουν μόνο οι αρμόδιοι φορείς και κανένας άλλος, ώστε να γίνουν καθολικά αποδεκτοί και σεβαστοί».

«Διαφορετικά» προειδοποιεί η  TÜV Hellas, «υπάρχει κίνδυνος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού». Θέτει, όμως και ζήτημα διαφάνειας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας μίας τέτοιου είδους πιστοποίησης, καθώς «σε μία εποχή που ακόμα και ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει καταλήξει ποιος είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευθεί η κοινωνία, ποιος θα μπορούσε να πιστοποιήσει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος;» Όλα τούτα βέβαια, έχουν προκαλέσει μια εύλογη σύγχυση στην αγορά και ιδίως την τουριστική, που αναζητεί «διεξόδους» για την επόμενη μέρα...

Η Εurobank στη μέση χωρίς να έχει εμπλοκή

Μέσα σ αυτή την ιδιότυπη κόντρα, η Eurobank προχωράει  στο «πάγωμα» των δόσεων κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά, δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα θα χορηγεί άμεσα ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη και την ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.

Ακόμα παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021, ενώ συνεχίζει τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα προσφέρει σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις αποκλειστικά προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα «CoVid-Shield», το πρώτο ολοκληρωμένο σχήμα πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης ΤÜV Austria.