Log in

Creta Farms: Επί ποδός και το… εργατικό κέντρο Ρεθύμνου

Οι εργαζόμενοι της CretaFarms, αλλά και οι σχετικές ενώσεις αρχίζουν να αρθρώνουν δυνατή φωνή απέναντι στα διαδραματιζόμενα, τους τελευταίους μήνες, στην εταιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα ανθρωποειδή του ΔΝΤ κινδυνολογούν, ενόψει δικαστικών κρίσεων για τα πεπραγμένα τους!

Σε απίστευτη κινδυνολογία κατά της Ελλάδος επιδίδονται οι οικονομικοί δολοφόνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην πρώτη έκθεση που συνέταξαν μετά την αποβολή τους από το ελληνικό πρόγραμμα και τον περιορισμό του ρόλου τους σε απλούς παρατηρητές των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Γράφει ο: 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα ανθρωποειδή του Ταμείου, τα οποία ευθύνονται για την εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα κοντά στο 30%, την καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση σαν να βρισκόταν σε καιρό πολέμου, την φτωχοποίηση του 30% του ελληνικού πληθυσμού και την εκτίναξη του δημοσίου χρέους σε επίπεδα-ρεκόρ άνω του 170% του ΑΕΠ, κατά την «μαύρη» περίοδο 2010-2014, τολμούν και μιλούν - τώρα που έπαψαν να έχουν λόγο στην οικονομική πολιτική της χώρας μας - για κινδύνους ολοκληρωτικού δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας! Κι όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή φοβούνται ότι τα ελληνικά δικαστήρια με τις επικείμενες αποφάσεις τους θα χαρακτηρίσουν παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επέβαλαν την περίοδο 2010-2014.

«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά το momentum των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι (downside risks) αυξάνονται» είναι η γενική διαπίστωση των ανθρωποειδών. Αυτή η καταστροφολογία των οικονομικών δολοφόνων του ΔΝΤ συνοδεύεται κι από συστάσεις για εφαρμογή της επαχθούς ρύθμισης που προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η-1-2020, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών και νομικών προσώπων!
Και βεβαίως οι συστάσεις αυτές δεν είναι πρωτόγνωρες και θα ξεχνιούνταν μάλλον γρήγορα, εάν στην έκθεση των ανθρωποειδών δεν υπήρχε ειδικό παράρτημα στο οποίο γίνεται λόγος για κίνδυνο να μην μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις δανειακές της ανάγκες από το 2021 κιόλας!

Το κεφάλαιο αυτό της Έκθεσης, περιλαμβάνει μια απίστευτη κινδυνολογία και καταστροφολογία με «μαύρα» σενάρια, σύμφωνα με τα οποία κατ’ αρχάς το πρωτογενές πλεόνασμα- σε ταμειακή βάση- θα υπολειπόταν κατά 1,3% μεσοσταθμικά από τους στόχους της περιόδου 2019- 2024, δηλαδή από 3,7% φέτος θα έπεφτε στο 2,9% του χρόνου, θα ξανανέβαινε στο 3,7% το 2021 και στη συνέχεια θα υποχωρούσε στο 1,5% και 1,6% τα επόμενα 3 χρόνια!

Πού στηρίζουν όμως οι οικονομικοί δολοφόνοι αυτές τις… κινδυνολογικές προβλέψεις τους; Όπως εξηγούν, στον «υπαρκτό κίνδυνο» των επικείμενων αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας να δικαιώσουν εκατομμύρια πολίτες που προσφεύγουν μαζικά ζητώντας να ακυρωθούν οι παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ την «μαύρη» περίοδο 2010-2014 στους μισθούς και τις συντάξεις τους!

Κάνοντας αναφορά στα αναδρομικά που επιδικάστηκαν και ήδη πληρώθηκαν σε ενστόλους και λοιπά ειδικά μισθολόγια, το Ταμείο υπολογίζει ότι η επιδίκαση αναδρομικών στις προσφυγές επί των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του 2012 (σ.σ. περικοπές συντάξεων, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης ακόμη και στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ που ελάμβαναν 360 ευρώ το μήνα, μειώσεις συντάξεων ακόμη και σε ανάπηρους), θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό 6,4 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 2,4 δισ. ευρώ θα στοιχίσουν, σύμφωνα με τους οικονομικούς δολοφόνους, τα αναδρομικά για τον 13ο και 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Σύμφωνα δε με τα ανθρωποειδή, αν προσθέσει κανείς άλλα 400 εκατ. ευρώ από διάφορες διεκδικήσεις που εκκρεμούν, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 9,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 4,9% του ΑΕΠ!

Πάντως, οι οικονομικοί δολοφόνοι κρατούν και μια πισινή, βάζοντας πολλούς αστερίσκους σε αυτές τις εκτιμήσεις και υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες π.χ. ως προς τον αριθμό των δικαιούχων ή των ετών που θα ανατρέχουν τα αναδρομικά.

Σύμφωνα εξάλλου με τους υπολογισμούς τους, η πλήρης αποκατάσταση των περικοπών στο Δημόσιο, θα κοστίζει ετησίως γύρω στο 0,2% του ΑΕΠ, αλλά σε συνδυασμό με άλλες διεκδικήσεις, ο λογαριασμός ανεβαίνει στο 0,8% του ΑΕΠ.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεριλαμβάνουν, επίσης, στους παράγοντες ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τις εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ, που, όπως ισχυρίζονται, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό από το 2021 με 0,4% του ΑΕΠ, καθώς και τις καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων 2,1 δισ. ευρώ φέτος και 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα ελλείψει δημοσιονομικών μέτρων, όπως τονίζουν, να ασκούν πιέσεις αφού το «μαξιλάρι» και κάποια συμπίεση δαπανών, εκτιμάται ότι δεν θα «απορροφούν» παρά μόνο 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Φθάνοντας στο αποκορύφωμα της κινδυνολογίας τους τα ανθρωποειδή καταλήγουν επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου δημοσιονομικού σοκ, όπως το περιγράφουν, θα ήταν – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους - ο περιορισμός της πρόσβασης στις αγορές, που σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των δόσεων από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος και το «μάδημα» του ταμειακού αποθέματος, θα προκαλέσει μια χρηματοδοτική τρύπα 4,7 δισ ευρώ το 2021, η οποία θα φτάσει στα 15,2 δις ευρώ το 2024!

Περιττό να αναφέρουμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του ΔΝΤ θα έχουν την ίδια τύχη με όλες τις προηγούμενες προβλέψεις και εκτιμήσεις του, που - όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε στην Ελλάδα - έχουν πέσει εντελώς έξω. Δεν θα ήταν όμως καθόλου περιττό να πούμε ότι οι οικονομικοί δολοφόνοι του ΔΝΤ δεν χρειάζεται να υπερασπίζονται τις καταστροφικές πολιτικές που επέβαλαν στη χώρα μας την περίοδο 2010-2014 με τόσο πάθος, φθάνοντας σε τέτοια αστεία κινδυνολογία. Θα μπορούσαν να είναι πιο ειλικρινείς κάνοντας μια αυτοκριτική, ζητώντας και ένα «συγγνώμη» από τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών που κατέστρεψαν και αναγνωρίζοντας την αγωνία των Ελληνικών νοικοκυριών να αποκατασταθούν οικονομικά για τις κατάφορες αδικίες που υπέστησαν από τα Μνημόνια, προσφεύγοντας στην Ελληνική Δικαιοσύνη.