Log in

Παντελιάδης (Metro): Μπαίνει στην αγορά του επαγγελματικού εξοπλισμού και των ειδών σπιτιού

Σε συνεργασία με την εταιρεία Milestone (μετοχική συμμετοχή 50/50), η Metro επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα του επαγγελματικού εξοπλισμού, δημιουργώντας το πρώτο πιλοτικό κατάστημα με προϊόντα που απευθύνονται στον κλάδο του HORECA, δημιουργώντας ειδικό επιπλέον όροφο στο Metro C&C στης Π. Ράλλη. Στόχος των δύο εταίρων από τη νέα δραστηριότητα είναι η επίτευξη τζίρου ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα έτη 2019-2020.

Γράφει ο: 

Πιλοτική είναι και η δημιουργία αντίστοιχων χώρων, (διάδρομοι 80τμ – 120τμ) σε άλλα 3 καταστήματα χονδρικής, στην Ελευσίνα, τα Γλυκά Νερά και τον Άλιμο, αλλά και σε My Market.   Σύμφωνα με το business plan  της εταιρείας είναι να δημιουργηθούν οι χώροι οικιακού εξοπλισμού στο σύνολο των cash & carry έως το τέλος του 2018 (στα 49 υφιστάμενα και στα νέα που θα λειτουργήσουν μελλοντικά), καθώς και σε όλα τα My Market (θα αναμορφώνεται η γκάμα των καταστημάτων για να δεχθεί τα προϊόντα της κατηγορίας, με ρυθμό 10-20 καταστημάτων τον μήνα).

Στην επίσημη ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο 1ο πιλοτικό κατάστημα με είδη εξοπλισμού HORECA, οι Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Metro και Γιώργος Σαλάχας, Διευθύνων Σύμβουλος, Milestone, αναφέρθηκαν στη σημασία της υλοποίησης της επένδυσης κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με τις θετικές προοπτικές για τον τουρισμό, αλλά και τα πρώτα μηνύματα οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Α. Παντελιάδης, αναφερόμενος στο κόστος της επένδυσης, σημείωσε τα εξής :«το μεγαλύτερο κόστος αφορά στην εκπαίδευση προσωπικού, που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των καταστημάτων και των ειδικών τμημάτων». Σε ό,τι αφορά το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Metro για το 2018, ανέφερε πως ανέρχεται σε 45-50 εκατ. ευρώ, ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το περσινό (45 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται η επένδυση στην Κύπρο, όπου ήδη ξεκινούν τα έργα κατασκευής του καταστήματος χονδρικής, αλλά και η επέκταση του Κέντρου Διανομής στην περιοχή Γέφυρα της Θεσσαλονίκης. Η επόμενη επέκταση θα αφορά στο Κέντρο Διανομής των Οινοφύτων.

Αναφορικά με την πορεία των σούπερ μάρκετ, ο κ. Παντελιάδης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «η αγορά σταμάτησε να πέφτει» και συνέχισε: «Ήδη από την προηγούμενη χρονιά σταθεροποιήθηκε και πιστεύω ότι και εφέτος θα είναι ίσως ελάχιστα θετική. Από την άλλη πλευρά, με όλες τις ανακατατάξεις που γίνονται και τις ανακαινίσεις των δικτύων καταστημάτων, κάποιες αλυσίδες ξανακερδίζουν πελάτες, ενώ κάποιες άλλες χάνουν. Όπως θα φανεί και στα αποτελέσματα του 2018, πολλές αλυσίδες θα εμφανίσουν μείωση του κύκλου εργασιών τους εξαιτίας ακριβώς αυτής της αναδιάταξης που γίνεται και η οποία θα συνεχιστεί».

Οι ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, αναμένεται να συνεχιστούν στον κλάδο και εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν εξαγορές, συγχωνεύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Ωστόσο, τόνισε ότι «προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία γενικότερη τάση από την πλευρά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να κλείσουν καταστήματα, καθώς κανείς δεν θέλει να παραχωρήσει μερίδιο αγοράς σε άλλους και άρα προσπαθεί να κρατήσει το σύνολο των καταστημάτων που διαθέτει».

 Tέλος , ο κ. Παντελιάδης  αναφερόμενος στην εξαγορά της Βερόπουλος τόνισε ότι «το 2016 έγινε ένα καλό ξεκαθάρισμα του δικτύου " που εξαγοράσαμε. Πιστεύουμε ότι αν ένα κατάστημα είναι ζημιογόνο και δεν έχει προοπτική να γίνει κερδοφόρο, με όσα μέτρα και αν πάρουμε στο μέλλον, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτό σημαίνει ότι μεμονωμένα εξακολουθούμε να κλείνουμε κάποια καταστήματα. Ο συνολικός αριθμός του δικτύου θα μεγαλώνει καθώς ανοίγουμε περισσότερα καταστήματα από όσα κλείνουμε, αλλά εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι αυτοσκοπός το να έχεις ένα μεγάλο νούμερο καταστημάτων. Το θέμα είναι να έχεις βιώσιμα κερδοφόρα καταστήματα και με προοπτική».