Log in

Ο Θανάσης Λαβίδας, το «αμερικανικό όνειρο», οι υποχρεώσεις και η συμπλήρωση του σκοπού της εταιρίας

Ο δρόμος του Θανάση Λαβίδα στον φαρμακευτικό χώρο δεν ήταν πάντα στρωμένος με... ροδοπέταλα, καθώς το «αμερικανικό όνειρο»- που κυνήγησε τα τελευταία 11 χρόνια φόρτωσε με πολλές υποχρεώσεις τη Lavipharm.

Γράφει ο: 

Οι καθυστερήσεις της έγκρισης της διαδερμικής φαιντανύλης από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκου και η έκδοση των σχετικών αδειών για την κυκλοφορία του προϊόντος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στοίχισε σε χρόνο και πολύ χρήμα στον φαρμακοβιομήχανο. Οι επενδύσεις του στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν πολλά αρνητικά σχόλια ,καθώς παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση γονάτισε κυριολεκτικά την εισηγμένη και απέφερε ζημίες με αυξημένες υποχρεώσεις, μεγάλες λογιστικές ζημίες της θυγατρικής στην Αμερική λόγω των ακριβών επενδύσεων στην έρευνα.

Και μπορεί η Lavipharm να διαφοροποίησε την στρατηγική της και μετά το «αντίο» από τις HΠA να έριξε το βάρος στις εξαγωγές, που ενισχύθηκαν κατά 19%, αλλά ακόμη δεν έχουν «εξαφανιστεί » οι όποιες αμφιβολίες για την «επόμενη ημέρα», ούτε «ισοφαρίζουν» τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν στην διάρκεια της ύφεσης.

Λαβίδας: Για την λειτουργική κερδοφορία

"Η Lavipharm συνεχίζει σταθερά την πορεία της αξιοποιώντας τα εχέγγυα του παρελθόντος για την ανάπτυξη του μέλλοντος", ανέφερε ο Θανάσης Λαβίδας στην πρόσφατη ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Lavipharm ,αναφερόμενος στην πορεία της εταιρίας, τόνισε : «Σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, ιδιαίτερα στο χώρο του φαρμάκου, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την στρατηγική μας που οδήγησε τη χρονιά που μας πέρασε στην αύξηση των πωλήσεων και τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου, παρόλη τη σημαντική επιβάρυνση από τα rebates και clawbacks που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία».

Ο ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής : «Tο 2017, οι πωλήσεις των διαδερμικών μας συστημάτων διεθνώς αποτέλεσαν το 34,1% του συνολικού κύκλου εργασιών μας παρουσιάζοντας αύξηση 27,2% σε σχέση με το 2016. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε την στρατηγική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια δίνοντας έμφαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, τη χρονιά που μας πέρασε, καταφέραμε να μειώσουμε το δανεισμό μας, να είμαστε πλήρως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να διατηρούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με συνεργάτες και προμηθευτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ξεπερνώντας τον σκόπελο του country risk».

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι οι κ.κ. Θανάσης Λαβίδας, Μηνάς Τάνες, Λουκία Λαβίδα, Telemaque Jean Lavidas, Χρήστος Διαμαντόπουλος και Λητώ Ιωαννίδου, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου αποτελείται από τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη κ.κ. Χρήστο Διαμαντόπουλο και Λητώ Ιωαννίδου και το μη εκτελεστικό μέλος Μηνά Τάνες. Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη συμπλήρωση του σκοπού της εισηγμένης στο καταστατικό της με την προσθήκη που αφορά στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, εμπορία και διανομή ιατροτεχνολογικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής και τροφίμων ειδικής διατροφής. Με την κίνηση αυτή ο Θανάσης Λαβίδας θα μπορέσει να μεγαλώσει το προ ιοντικό του χαρτοφυλάκιο , ζεσταίνοντας έτσι τα ταμεία του Ομίλου.