Log in

ΟΝΕΧ Shipyards: To mega… ναυπηγικό πρόγραμμα

Είναι πιά πραγματικότητα ότι το ελληνικό επιχειρείν αλλάζει σελίδα, καθώς αυξάνονται μέρα με την μέρα οι προτάσεις για σοβαρές επενδύσεις στην Χώρα μας. Κανείς Έλληνας πολίτης ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η επιχειρηματικότητα γίνεται πιο φιλική στους ξένους στρατηγικούς επενδυτές.

Γράφει ο: 

Η ηχηρή πρόταση εξαγοράς και των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, των ναυπηγείων Ελευσίνας και ναυπηγείων Σκαραμαγκά, (ΕΝΑΕ) που διατύπωσε επισήμως στην κυβέρνηση η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ Shipyards και ο επικεφαλής της κ. Ξενοκώστας δεν είναι τυχαία. Είναι καλά μελετημένη. Μετά το Νεώριο, οι Αμερικάνοι θέλουν να κάνουν big business με το εμπορικό τμήμα όσο και με το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.

Η δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς έγινε από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνο Ξενοκώστα στην ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Η en bloc πρόταση εξαγοράς για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα έρχεται από την αμερικανική εταιρία η οποία ήδη αποκτά μέσω του άρθρου 106 το Νεώριο Σύρου κατόπιν και της σχετικής συζήτησης που έγινε προ ημερών στο μονομελές πρωτοδικείο Σύρου.

Η πρόταση αναμένεται να προχωρήσει μέσω της διαδικασίας του ειδικού διαχειριστή που έχει τοποθετηθεί στα ΕΝΑΕ.

Όσον αφορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας, συμφερόντων του ομίλου Ν. Ταβουλάρη, η πρόταση εξαγοράς αναμένεται να προχωρήσει μέσω διαδικασίας εξυγίανσης με τη συναίνεση των πιστωτών, την οποία ήδη «τρέχει» η κυβέρνηση.

Η επένδυση στο Νεώριο ανέρχεται στα 110,9 εκατ. ευρώ ενώ πολλαπλάσια αναμένεται να είναι η αξία της en bloc συμφωνίας εφόσον αυτή ολοκληρωθεί.

O Μr Onex

O 44χρονος ισχυρός άντρας του ομίλου της Onex Πάνος Ξενοκώστας με σπουδές στην αεροναυπηγική ως μαραθωνοδρόμος και κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων, γνωρίζει καλά από πρώτο χέρι ότι και το επιχειρείν είναι μια «κούρσα αντοχών» και χρειάζεται πάθος και επιμονή. O Ξενοκώστας μαθημένος στα δύσκολα έχει βρεθεί και σε έντονες «αναταράξεις», όπως θα έλεγε κι ο ίδιος ως πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Aεροπορίας. Όπως όταν «ναυάγησε» το σχέδιό του ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πρωτοποριακής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας με την πρωτοποριακή τεχνολογία «mobile fish pen» κοντά στη Σητεία της Kρήτης λόγω έντονης γραφειοκρατίας και αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών που σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα της περιόδου εκείνης, οδήγησαν σε απόσυρση του ενδιαφέροντος Aμερικανών επενδυτών και την επένδυση στις καλένδες.

Ή όπως όταν είχε κάνει πρόταση ύψους 100 εκατ. δολ. για την «ανάσταση» της EAB, η οποία όμως, έμεινε επίσης μετέωρη. Ωστόσο, ο Πάνος Ξενοκώστας δεν εγκατέλειψε την επενδυτική του προσπάθεια στην Eλλάδα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες έχει αρχίσει να βάζει σε τροχιά ανάπτυξης τα πολύπαθα ναυπηγεία Nεωρίου στη Σύρο. Το πλάνο ανάπτυξης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Oι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί κανονικά, οι συμφωνίες για διακανονισμό οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο έχουν επίσης κλείσει και πλέον ο Mr Onex θέλει να δει τη «μεγαλύτερη εικόνα» ώστε το Nεώριο Σύρου να ξαναβρεί την πρωταγωνιστική του θέση στη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας αλλά και ολόκληρης της Mεσογείου.

Στα κέντρα αποφάσεων της Onex τόσο στην Aθήνα, όσο και στο Mανχάταν οι φάκελοι με προτάσεις καταφτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σωρηδόν. O Ξενοκώστας παλιά καραβάνα στο επιχειρείν τις εξετάζει και τις μελετά όλες προσεκτικά, αλλά δεν βιάζεται για το επόμενο βήμα, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Eλλάδα παραμένει πάντοτε στα «ραντάρ» του και για νέα επενδυτικά σχέδια.