Log in

Τελευταία ευκαιρία για τη Media Markt Ελλάδας

Στη χρήση που μόλις άρχισε, την 1η Οκτωβρίου, η ελληνική Media Markt καλείται να αποδείξει ότι έχει επιχειρηματικό νόημα να παραμείνει εντός του γερμανικού ομίλου Ceconomy, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να υποστηρίξει άλλο, με κεφαλαιακές ενέσεις και δανεισμό, τον εν Ελλάδι βραχίονά του.
 

Γράφει ο: 

 
Ουσιαστικά, η ελληνική Media Markt, που «γράφει» συνεχώς ζημιές από το 2005, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει ικανοποιητική αύξηση τζίρου, να αρχίσει να πλησιάζει τα μερίδια αγοράς της κυρίαρχης Κωτσόβολος/Dixons και, βεβαίως, να περάσει σε κερδοφορία, μετά τη συσσώρευση ζημιών 135 εκατ. ευρώ, αλλά και να μειώσει την αρνητική καθαρή θέση, που πλησίασε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 τα 13 εκατ. ευρώ.
 
Ο ίδιος ο μητρικός γερμανικός όμιλος Ceconomy, που δημιουργήθηκε από την απόσχιση, πέρυσι το καλοκαίρι, του τομέα εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών της Metro, έχει βυθισθεί σε σοβαρή διοικητική κρίση, μετά τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε για χαμηλότερη κερδοφορία και την απογοητευτική πορεία της μετοχής, που προκάλεσε οργή των μετόχων και, τελικά, οδήγησε στην «καρατόμηση» του διευθύνοντος συμβούλου, Πίτερ Χάας.
 
Τη διοίκηση του αχανούς ομίλου ανέλαβε το Σαββατοκύριακο προσωρινά ο CFO, Μαρκ Φρέσε, ο οποίος βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να εφαρμοσθεί με αυστηρότητα το δόγμα που είχε περιγράψει ο Χάας, στα τέλη του 2017, σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες: «Lead or leave» («Παίρνουμε την πρωτιά ή φεύγουμε»).
 
Οι μόνιμα ζημιογόνες δραστηριότητες της ελληνικής Media Markt αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για… τσεκούρωμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του ομίλου, καθώς όχι μόνο ο ελληνικός βραχίονας βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από την πρώτη θέση της αγοράς, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, δεν καταγράφεται η προσδοκώμενη αύξηση του τζίρου.
 
Δεν είναι τυχαίο, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι η Media Markt άρχισε νέα, επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ, με το γενικό τίτλο «Όλοι τα θέλουμε όλα», επιχειρώντας να προβάλλει συνδυαστικά τις αρετές της στο παραδοσιακό λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών στους πελάτες, αλλά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
 
Όμως, λίγοι στην αγορά εκφράζουν αισιοδοξία ότι η εταιρεία θα μπορέσει να επιτύχει όσα δεν κατάφερε τα τελευταία χρόνια, όταν έκλεισαν επεισοδιακά μεγάλες αλυσίδες του κλάδου και είχε την ευκαιρία να κερδίσει γρήγορα μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας και τη στιβαρή οικονομική υποστήριξη του γερμανικού μητρικού ομίλου.
 
Το πρόβλημα της γερμανικής διοίκησης του ομίλου, σε περίπτωση αποτυχίας και της τελευταίας προσπάθειας «ανόρθωσης» της ελληνικής Media Markt, είναι ότι η έξοδος από την ελληνική αγορά μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβή υπόθεση, όπως συνέβη πρόσφατα και με την εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων στην Ρωσία έναντι σοβαρού κόστους, το οποίο προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια των μετόχων της Ceconomy.
 
Η μητρική διοίκηση, λένε στελέχη της αγοράς, ίσως να μετανιώσει για την επιλογή της να επιμείνει στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τον Πάνο Γερμανό σε όρους που δεν επέτρεψαν να κλείσει μια συμφωνία. Αν χρειασθεί να καθίσουν στο τραπέζι και πάλι με τον Π. Γερμανό, ή με άλλο ενδιαφερόμενο για την ελληνική θυγατρική, πιθανότατα οι όροι που θα προσφερθούν για μια συμφωνία εξόδου από την Ελλάδα θα είναι πολύ χειρότεροι…
 
Βατερλό στην Ελλάδα, απογοητεύει και η μητρική

Μηχανή παραγωγής... ζημιών είναι, από το 2005 που έκανε τα πρώτα της βήματα στην αγορά, η ελληνική Media Markt. Ως τώρα οι ζημιές της χάνονταν στον απέραντο ισολογισμό της γερμανικής Metro Group, αλλά από πέρυσι άρχισαν να γίνονται καλύτερα ορατές, καθώς ο κλάδος λιανεμπορίου ηλεκτρικών συσκευών της Metro αποσχίσθηκε, για να δημιουργηθεί η Ceconomy, που ήδη έχει καταφέρει να απογοητεύσει με τις επιδόσεις της τους επενδυτές.

Η Media Markt μπήκε με το... αριστερό στην αγορά, όταν ακόμη οι τζίροι ήταν πολύ υψηλότεροι, καθώς απέτυχαν και έκλεισαν τα γιγαντιαία καταστήματα Saturn. Από την έναρξη της κρίσης, παρότι έκλεισαν μεγάλες αλυσίδες, η Media Markt δεν κατάφερε να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς και μονίμως «βλέπει την πλάτη» της Κωτσόβολος/Dixons, ενώ πασχίζει να «μαζέψει» τα κόστη από τα ενοίκια των μεγάλων καταστημάτων της.

Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, η Media Saturn Ηλεκτρονικά Ελλάς Α.Ε., «κατάφερε», παρότι η οικονομία άρχισε να βγαίνει από την ύφεση, να εμφανίσει ελαφρώς μειωμένο τζίρο, στα 187,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 9%, στα 31,45 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πέρασε για πρώτη φορά σε κερδοφορία (προ φόρων), με κέρδη 3,39 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μια έκτακτη εγγραφή «λοιπών εσόδων και κερδών», ύψους 17,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει σωρεύσει ζημιές 135 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία της, τα κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 13 εκατ. ευρώ και αποφεύγει την αφαίρεση άδειας από την Περιφέρεια, χάρη σε ένα γράμμα της μητρικής, που δεσμεύεται να «ρίξει» έως 49 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της.

Την ίδια στιγμή, η μητρική Ceconomy έχει μετατραπεί από την ίδρυσή της, πέρυσι, σε μηχανή καταστροφής κεφαλαίων των μετόχων, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται σε απόσταση 65% από την ανώτατη τιμή έτους και πολύ κοντά στη χαμηλότερη 52 εβδομάδων. Η γερμανική εταιρεία προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες για απογοητευτικά χαμηλή κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), στα 630 εκατ. ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 680-710 εκατ. ευρώ και ο εξαιρετικά φιλόδοξος, αν όχι αμετροπής, διευθύνων σύμβουλος, Πίτερ Χάας, εκδιώχθηκε κακήν κακώς...