Log in

3αλφα: Η εξωστρέφεια ενδυναμώνει τον κύκλο εργασιών

Η 3αλφα - ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ, συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, καθώς το 2017 ήταν ένα ακόμα έτος προόδου των οικονομικών της μεγεθών. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών, παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις και ανήλθε στο επίπεδο των 25.8255 χιλ. ευρώ έναντι 6.193 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Γράφει ο: 

Σε ό,τι αφορά τους όγκους που διακίνησε, η εταιρεία στην Ελληνική αγορά αποτυπώθηκε και από τη σημαντική παραγωγική της δυναμική, καθώς το 2017 αγόρασε, επεξεργάστηκε και συσκεύασε 140 τόνους την ημέρα για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και 75 τόνους την ημέρα για προϊόντα επαγγελματικής χρήσης.

Στην σημερινή εταιρική παρουσίαση στους δημοσιογράφους ,ο Πρόεδρος και CEO κ. Άγης Καραγεωργίου αναφέρθηκε στο πλάνο εξωστρέφειας της εταιρίας τονίζοντας ότι «ο προσανατολισμός της εταιρείας ενισχύθηκε και κατά την χρήση 2017, με τις εξαγωγές να συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό σημειώνοντας αύξηση 33%».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «το προϊόν είναι κοντά στις προτιμήσεις των μεσογειακών λαών, όπως οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Γάλλοι, που έχουν τις δικές τους αγορές και δεν είναι πάντα εύκολο να διεισδύσει κανείς. Παρ’ όλα αυτά ενδιαφέρον υπάρχει στις αγορές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, αλλά και σε ανατολικές χώρες που είναι κοντά στις διατροφικές τους συνήθειες».

Υπενθυμίζεται ότι η 3αλφα εξάγει σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Γερμανία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Αμερική, ο Καναδάς και η Τουρκία.

Οικονομικά στοιχεία

Τα μικτά κέρδη της 3αλφα διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των €6.476 χιλ. από €6.148 χιλ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,3%. Επιπλέον, το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρίας κατέγραψε άνοδο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 24,7% από 23,5% την χρήση 2016. Σημειώνεται ότι το μικτό περιθώριο κέρδους της 3αλφα, κατά την διετία 2016-2017 ενισχύθηκε συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντικατοπτρίζοντας την στροφή της εταιρίας σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Τα κέρδη προ φόρων της 3αλφα για τη χρήση 2017 ανήλθαν σε 1 εκατ 507 χιλ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο ύψος των 827 χιλ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η εταιρία εντός του 2017 πέτυχε να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, με τα ίδια κεφάλαια να αυξάνονται και να ανέρχονται στο επίπεδο των 12.817 χιλ. ευρώ έναντι 12.402 χιλ. ευρώκατά την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα, ο συνολικός της δανεισμός κατέγραψε ξανά μείωση ενώ πρέπει να τονισθεί και η σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον υπερδιπλασιασμό των ταμειακών διαθεσίμων για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σε συνάρτηση με τον στρατηγικό της σχεδιασμό και σε συνέχεια των επενδύσεων που εκτελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ υλοποιεί σήμερα επενδυτικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού δαπάνης 2 εκατ. ευρώ, που αφορά στον εκσυγχρονισμό της και την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Ομάδα Ελλήνων παραγωγών με 330 ενεργά μέλη

Σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί η ταυτότητα και η ποιότητα των προϊόντων της, η 3 αλφα πήρε την πρωτοβουλία και οργάνωσε τους προμηθευτές της δημιουργώντας την «ομάδα παραγωγών 3 αλφα», που σήμερα αριθμεί 330 ενεργά μέλη. Η πρωτοβουλία, όπως σημείωσε ο κ. Καραγεωργίου, στοχεύει στην αναστροφή του ισοζυγίου μεταξύ εισαγωγών και ελληνικής παραγωγής υπέρ της δεύτερης. «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε όλα μας τα προϊόντα μας να είναι ελληνικά, ποιοτικά και η σχέση ποιότητας και τιμής να είναι αυτή που πρέπει να είναι στην αγορά», υπογράμμισε.

Μέσα από τις ομάδες παραγωγών η 3 αλφα επιδιώκει να συνασπίσει τους παραγωγούς κάτω από τη δική της ομπρέλα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγεωργίου, «ομαδοποιούμε τους αγρότες ανά περιοχή και ανά είδος καλλιέργειας, τους παρέχουμε γεωπόνους ώστε να τους καθοδηγήσουν στο να ακολουθήσουν ορθά πρότυπα γεωργικής πρακτικής, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος». Ομάδες παραγωγών έχουν αναπτυχθεί στον Έβρο, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στο Κιλκίς, στις Πρέσπες, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Κορινθία .

Ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας ανέρχεται σε 120 άτομα και είναι leader σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως φακές, φασόλια, αλλά και το ρύζι 3 αλφα καρολίνα, που είναι πρώτο σε πωλήσεις στην ελληνική αγορά.