Log in

Σούπερ Μάρκετ: Αλλαγές, ανακατατάξεις και τεχνητή νοημοσύνη θα φέρουν τα... πάνω κάτω το 2020

Mια ξεχωριστή χρονιά αναμένεται να είναι η πρώτη της νέας δεκαετίας για τις εγχώριες επιχειρήσεις λιανικής, οι οποίες επενδύουν τόσο πρακτικά, με εκατομμύρια ευρώ, στην μετάλλαξη των καταστημάτων, στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού.

Γράφει η: 

Η αρχή έγινε, ήδη, από το 2019 με εταιρίες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος να επενδύουν 60 εκατ. ευρώ τόσο στην ανάπτυξη του δικτύου, όσο και στην τεχνολογική αναμόρφωση των υποδομών, ενώ και η Πέντε Α.Ε. (Γαλαξίας) ανακοίνωσε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών στο ανανεωμένο και προσωποποιημένο, πλέον, site της εταιρίας.

Εξάλλου, πάνω από 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να δαπανήσουν τους επόμενους μήνες και εταιρίες όπως η Metro και η Μασούτης, με μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν στην αναβάθμιση του τεχνολογικού τους δικτύου.

Πληρωμή στο… λεπτό και αγορές on line

Την ίδια στιγμή, τα σούπερ μάρκετ αρχίζουν να προσφέρουν και εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής όπως τα αυτόματα μηχανήματα που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους και στην ελληνική αγορά. Σε αυτά οι καταναλωτές «σκανάρουν» στο ειδικό μηχάνημα τα προϊόντα που έχουν αγοράσει και στη συνέχεια πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της αγοράς, στο μέλλον η πληρωμή θα γίνεται ακόμη πιο εύκολα, στα πρότυπα των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Ευρώπης, καθώς ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να περάσει καν από το ταμείο.

Τα επόμενα χρόνια και όσο οι εταιρίες συνεχίζουν να επενδύουν στις ψηφιακές τεχνολογίες τόσο θα αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένονται εκ νέου ανακατατάξεις στον χάρτη του κλάδου, με καινούριες συνέργειες και συμπράξεις, σε παράπλευρους κλάδους όπως τα Logistiscs.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν, εξάλλου, ότι και το 2020 θα είναι χρονιά ζυμώσεων ενδεχομένως και συγχωνεύσεων στο λιανεμπόριο.

Τεχνητή νοημοσύνη εν δράσει

Τα σούπερ μάρκετ και η μετάλλαξή τους πάντως τους τελευταίους μήνες ειδικά στο εξωτερικό αποτελούν case study.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η εποχή που οι καταναλωτές θα μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ, θα ψωνίζουν και θα φεύγουν χωρίς να περάσουν από ταμείο δεν είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε.

Αυτή είναι ήδη μια πραγματικότητα στα σούπερ μάρκετ της Amazon στην Αμερική, ενώ το δρομολογεί σε δοκιμαστική φάση στην Βρετανία η Tesco σε συνεργασία με την Trigo Vision, μία start up από το Ισραήλ.

Σε αυτή την περίπτωση, η αγορά είναι προσωποποιημένη υπόθεση: Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες όπου είτε ο καταναλωτής σκάναρε το barcode με το κινητό του όταν το έπαιρνε από το ράφι, είτε το σκάναρε ο ίδιος από τα αυτόματα ταμεία, η νέα μέθοδος βασίζεται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό λειτουργεί ως εξής: Ένα δίκτυο από κάμερες και αισθητήρες στα ράφια ανιχνεύουν τι συλλέγει ο καταναλωτής και τον χρεώνει αυτόματα στην κάρτα του – μέσω του σχετικού app που έχει κατεβάσει στο κινητό του – καθώς αποχωρεί από το κατάστημα.

Σύμφωνα με την Trigo Vision, πέρα από τα οφέλη για τους καταναλωτές που γλυτώνουν αρκετό χρόνο από την χρήση των παραδοσιακών ταμείων σημαντικά είναι τα κέρδη για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πέρα από την αυτονόητη μείωση σε ταμίες, καθώς πραγματοποιούν απογραφή σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να καλύψουν πιο άμεσα τις ελλείψεις στο ράφι και την αποθήκη.