Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Log in

Οίκοι vs ευρωπαϊκών τραπεζών (upd)

Οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν το 'παιχνίδι' τους με την Ευρώπη. Σε neutral υποβάθμισε η Nomura τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι είναι «δύσκολες» οι προοπτικές για τις οικονομίες και τα κράτη.Την ίδια ώρα η Moody’s τοποθέτησε οκτώ ισπανικές τράπεζες και δύο εταιρείες holding, σε review για πιθανή υποβάθμιση.
Οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν το 'παιχνίδι' τους με την Ευρώπη. Σε neutral από bullish υποβάθμισε η Nomura τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι είναι «δύσκολες» οι προοπτικές για τις οικονομίες και τα κράτη.

Την ίδια ώρα η Moody’s τοποθέτησε οκτώ ισπανικές τράπεζες και δύο εταιρείες holding, σε review για πιθανή υποβάθμιση, εξαιτίας των εκτιμήσεων για αυξημένες ζημιές που προκύπτουν από την έκθεσή τους στο εμπορικό real estate.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι αρχές έχουν επανειλημμένως αποτύχει να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και τις ανησυχίες για την κρίση κρατικού χρέους, οδηγώντας σε πολύ μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης και υποχρεώνοντας σε απομόχλευση των τραπεζικό κλάδο, που είναι μια πηγή συνεχούς ρίσκου για τα κέρδη.
«Υπό το βάρος της λιτότητας, οι προσδοκίες για το ΑΕΠ έχουν συρρικνωθεί δραματικά και τώρα προβλέπουμε ύφεση για την ΕΕ το 2012, ένα περιβάλλον στο οποίο οι τράπεζες σπανίως έχουν υπεραποδώσει», προσθέτει η Nomura .
Παράλληλα, δήλωσε ότι τα θεμελιώδη είναι πιθανό να ευνοήσουν τις τράπεζες που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς σε οικονομίες που αναπτύσσονται και μπορούν να αυξήσουν τη μόχλευση, σε αντίθεση με τις τράπεζες που είναι αναγκασμένες να προχωρούν σε απομόχλευση εντός ενός εχθρικού περιβάλλοντος.
«Τις βασικές μας θέσεις (στις τράπεζες) θα τις έχουμε εκτός ευρωζώνης, στις αγορές της Ελβετίας, των σκανδιναβικών χωρών και της Βρετανίας», τονίζει ο οίκος.

Όσον αφορά στην Moody’s η κίνηση ήρθε ύστερα από τη γενικότερη θεώρηση του οίκου για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, με την οποία κάνει λόγο για παρατεταμένη μείωση των κερδών εξαιτίας της προοπτικής για ασθενέστερη ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας.
Οι δέκα εταιρείες που επηρεάζονται είναι οι Banco Cooperativo, Banco Sabadell, η Banki και η holding της, η Banco Financiero y de Ahorro, η Bankinter, η CaixaBank και η holding της, η La Caixa, η Confederacion Espanola de Cajas de Ahorro, η Caja Rural de Granada, η Ibercaja Banco και η Lico Leasing.