Log in

Κρίση κορυφής στην Εθνική Τράπεζα

Ρήξη κορυφής μεταξύ του Προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Εθνική Τράπεζα με απροσδιόριστες προς το παρόν διαστάσεις και άδηλο μέλλον καθώς οι διαφωνίες δεν εντοπίζονται μόνο σε ένα ζήτημα.

Γράφει ο: 

Η διάσταση απόψεων των κυρίων Παναγιώτη Θωμόπουλου και Λεωνίδα Φραγκιαδάκη αν και σοβούσε αρκετό καιρό εκδηλώθηκε άμεσα με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτή τη εβδομάδα η ομάδα διοίκησης της Τράπεζας στην Κρήτη. Συγκεκριμένα ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο στην εν λόγω επίσκεψη – για ενίσχυση του κύρους και της ενιαίας έκφρασης της ΕΤΕ – να συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Τράπεζας, τελικά ο κ. Θωμόπουλος, απέχει.

Η άρνηση του νυν Προέδρου της Εθνικής να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την παρουσία της Τράπεζας στην Κρήτη και την ενίσχυση των δεσμών με την πελατεία της ενόψει και του κρίσιμου μετασχηματισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αν και η επιλογή του κ. Θωμόπουλου για την διοίκηση της Εθνικής θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό υιοθετήθηκε από τον κ. Φραγκιαδάκη φαίνεται ότι τελευταία οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν περνούν και την καλύτερη φάση τους.

Ορισμένοι τραπεζικοί παράγοντες εντοπίζουν τη βάση της διαφοροποίησης στην διαβεβαίωση που έσπευσε να δώσει πριν από μήνες ο διευθύνων σύμβουλος προς το ΤΧΣ ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η θητεία Θωμόπουλου. Το σύντομα όμως είναι σχετικό, αφού η αλλαγή Προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, τον Ιούνιο. Επρόκειτο – αναφέρεται – για «άκομψο άδειασμα» του κ. Θωμόπουλου αφού ουσιαστικά ετίθετο επί σειρά μηνών σε κατάσταση Προέδρου επί προθεσμία, κάτι που δεν μπορεί να συμβαίνει σε οποιαδήποτε εταιρία, όχι σε ένα κορυφαίο χρηματοπιστωτικό οργανισμό της χώρας.

Πλέον αυτού του περιστατικού που βάρυνε το κλίμα μεταξύ των δύο κορυφαίων της ΕΤΕ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Θωμόπουλος – αν και ο ρόλος του Προέδρου δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες – διαφωνεί με κάποιες τελευταίες κινήσεις του κ. Φραγκιαδάκη όπως την προκλητική – όπως θεωρεί ο αμερικανικός παράγων – υποστήριξη της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στον κινεζικό όμιλο FOSUN.

Σημειώνεται ότι μετά την ανοιχτή διαμαρτυρία του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ( γνωρίζει πολύ καλά τους κινέζους και πως λειτουργούν αφού υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος στο αμερικανικό προξενείο του Χονγκ –Κονγκ ) προς την διοίκηση της ΕΤΕ, που αποκαλύψαμε χθες, υπάρχει και δεύτερο «σήμα διαμαρτυρίας» προς την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες στα χέρια υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων βρίσκεται επιστολή του αμερικανού επιχειρηματία Γουίλμπουρ Ρος ( εκ των βασικών υποστηρικτών της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Ντ. Τράμπ ) με την οποία ζητούνται «διαφάνεια και τήρηση των διαδικασιών ανταγωνισμού» κατά την επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο κ. Ρος έχει στενή σχέση με την Ελλάδα αφού εκτός των άλλων αποτελεί βασικό μέτοχος της Eurobank αλλά και της Τράπεζας Κύπρου.

Το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα έχει σχέση με την κατανομή επιχειρηματιών μεριδίων στην νότια Ευρώπη. Η κινεζική πλευρά κατόρθωσε να διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στην πορτογαλική οικονομία εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων μέσω της FOSUN και την μεγάλη ασφαλιστική εταιρία Fidelidade , εκτοπίζοντας το ενδιαφέρον αμερικανικών συμφερόντων. Στην «ελληνική περίπτωση» την Εθνική Ασφαλιστική διεκδικεί ο αμερικανικός Όμιλος ΕΧΙΝ Partners στον οποίο μεταξύ άλλων μετέχουν οι επιχειρηματίες Παύλος Κανελλόπουλος, Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης.