Log in

Τρ. Πειραιώς : Από την αποΣαλλοποίηση στη… Μεγαλοποίηση ;

Την δική του αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού τραπεζικού ιδρύματος προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες και με ελάχιστες αναφορές στο προηγούμενο «καθεστώς» του , εδραιώνει βδομάδα με τη βδομάδα στην Τράπεζα Πειραιώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου. Αναλαμβάνοντας το βάρος των αποφάσεων , προχωρά στην αντικατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών που είχαν αναδειχθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια  θέλοντας να θέσει  τη δική του «σφραγίδα» στην νέα Τράπεζα Πειραιώς που οριοθέτησε στο τέλος της άνοιξης ανακοινώνοντας την Agenda 2020.

Γράφει ο: 

Από την ημέρα που βρέθηκε στον έκτο όροφο της Οδού Αμερικής 4 όπου και τα κεντρικά γραφεία του ομίλου ο νέος ισχυρός άνδρας της Πειραιώς αποδεικνύει ότι ξέρει να δουλεύει αργά , αθόρυβα και αποτελεσματικά. Αποφεύγει την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης αφού όπως λέει , «τώρα είναι ώρα για δουλειά» . Δείχνει να έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο του και έχει αυτός τον τελικό λόγο για ότι συμβαίνει στην Τράπεζα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πέτυχε να ανατρέψει το ιδιότυπο προεδροκεντρικό καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε ο όμιλος πριν την έλευσή του στην Τράπεζα.

Πράγματι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου επιτελεί ακριβώς αυτό που περιγράφει ο ρόλος του: Είναι μη εκτελεστικός δεν λαμβάνει δηλαδή τις αποφάσεις. Βεβαίως και υπό καθεστώς μη εκτελεστικού Προέδρου λειτουργούσε η Τράπεζα τα τελευταία χρόνια και επί προεδρίας του Μιχάλη Σάλλα. Όμως η ισχυρή προσωπικότητα και η προσωπική άποψη επί των δεδομένων της οικονομίας και του τραπεζικού επιχειρείν πολλές φορές οδηγούσαν τον πρώην Πρόεδρο και αναμορφωτή της Τράπεζας να παίρνει αυτός τις τελικές αποφάσεις.

Ο Χρήστος Μεγάλου κατά την πρώτη συνάντηση του με τα στελέχη της Τράπεζας λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές της άνοιξης είχε στείλει το μήνυμα του. Όλοι θα κριθούν επί νέας βάσεως με βάση τα κριτήρια που προτάσσει η αντίληψη του για την μετεξέλιξη της Πειραιώς. Πράγματι από την «κρησάρα» πέρασαν περί τα 50 ανώτατα στελέχη  του Ομίλου. Πολλά από αυτά κρίθηκαν όχι ως ανεπαρκή αλλά ότι λόγω διαφόρων αιτιών δεν μπορούν να «συμπορευτούν» με την αντίληψης της νέας διοίκησης. Για αυτό και εδώ και καιρό έχει αρχίσει η αντικατάστασή τους.

Κάποιοι στην τραπεζική αγορά υποστηρίζουν ότι τα στελέχη που αποχωρούν είτε εθελουσίως είτε μέσω …παροτρύνσεως από τον CEO της Πειραιώς , έχουν ταυτιστεί με την διοίκηση Σάλλα ,  αποτελούσαν προσωπικές επιλογές του  και εξ αιτίας αυτού του λόγου κρίνονται σήμερα ως ανεπιθύμητα, παρόλο ότι συνέβαλλαν  στην γιγάντωση του Ομίλου. Ο αντίλογος  αναφέρει ότι ορισμένοι είχαν συμπληρώσει πάνω από εικοσαετία στην ιεραρχία της τράπεζας είχαν μετεξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο «καθεστώς» , αποστασιοποιούμενα ακόμα και από την πολιτική Σάλλα  και αναπτύσσοντας προσωπικές στρατηγικές , προετοιμάζοντας την δική τους «επόμενη μέρα» .

Είναι πιθανόν και τα δύο επιχειρήματα να περιέχουν αλήθεια, εξαρτάται από την οπτική με την οποία αντιμετωπίζονται. Η ουσία της υπόθεσης δεν κρίνεται όμως στην επαγγελματική πορεία του α΄ή του β΄στελέχους αλλά στην αποτελεσματικότητα λειτουργίας της επιχείρησης ( δηλαδή της Τράπεζας ) στην οποία εργάζονται. Επομένως η ανανέωση των στελεχών της διοικητικής πυραμίδας της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία προχωρά ο Χρήστος Μεγάλου θα κριθεί εν πολλοίς από τα μεγέθη αλλά και την εικόνα του ομίλου από τούδε και στο εξής.

Για την ιστορία καταγράφουμε μερικές από τις βασικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς κατά τους τελευταίους μήνες :

Τον προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του Σπύρου Παπασπύρου ανώτερου γενικού διευθυντή υπεύθυνου για την αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου αποχώρηση ο Κώστας Γεωργίου ανώτερος γενικός διευθυντής υπεύθυνος ανθρωπίνου δυναμικού του Ομίλου. Τον Απρίλιο παραιτήθηκε ο Θεόδωρος Μυλωνάς αντιπρόεδρος της ανώτατης επιτροπής πιστοδοτήσεων , τον Ιούλιο αποχώρησε ο Ευάγγελος Κάβαλλος  αρμόδιος RBU Strategy για τις Εισπράξεις και Αναδιαρθρώσεις Δανείων Ιδιωτών, την ίδια περίοδο περίπου η Πηνελόπη Λαζαρίδου υπεύθυνη για το corporate banking .

Στο τέλος Μαϊου η Τράπεζα Πειραιώς έκανε γνωστό ότι ενισχύει την διοικητικό της ομάδα με τρία έμπειρα στελέχη, τον Θύμιο Κυριακόπουλο, τον Γεώργιο Κορμά και τον Γεώργιο Χριστόπουλο, τα οποία θα αναφέρονται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Από τον περασμένο μήνα ο Σπύρος Λορεντζιάδης ανέλαβε  Σύμβουλος Διοίκησης στο Γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου, με σκοπό να συμβάλει σε θέματα Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και Λειτουργικού Κινδύνου.

Στις 25 Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα  ο Γεώργιος Γεωργακόπουλος επικεφαλής του Piraeus Legacy Unit (PLU) και του Recovery Banking Unit(RBU) ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής Agenda 2020 .