Log in

Εθνική - Exin: Το deal και… ο πονοκέφαλος

Σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων, με τη βοήθεια της PriceWaterhouseCoopers, βρίσκεται η Exin Group, με νωπό ακόμη το μελάνι στη συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι συνολικού τιμήματος 1 δισ. ευρώ.

Γράφει ο: 

Η πρόσφατη αποκάλυψη των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας της ελβετικής θυγατρικής, Exin Re, καθώς και της αντιδικίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και του διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής (έχουν υποβληθεί εκατέρωθεν αγωγές), δεν εγείρει ανησυχίες για την ολοκλήρωση του deal με την Εθνική Τράπεζα, όπως διαβεβαιώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθώς η καταβολή του τιμήματος είναι εξασφαλισμένη.

Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος, που ελέγχει την φερεγγυότητα των αγοραστών της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένεται να «ανάψει πράσινο» στη συναλλαγή, καθώς δεν διαπιστώνεται πρόβλημα σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου Exin.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι ανησυχίες για το deal έχουν εκλείψει, αφού η Εθνική δεν πουλάει απλώς μια θυγατρική και αποχωρεί μετά την καταβολή του τιμήματος εξαγοράς, αλλά εισέρχεται σε μια μακροχρόνια συνεργασία με τον όμιλο της Exin: διατηρεί συμμετοχή στην ασφαλιστική, διατηρεί στην κατοχή της το εμπορικό της σήμα και θα συνεχίσει να διαθέτει ασφαλιστικά προϊόντα της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του τραπεζικού της δικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας έχει διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση της Exin ότι η διαδικασία άντλησης νέων κεφαλαίων, που αποκαλύφθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή τα προβλήματα της Exin Re, θα είναι επιτυχής και θα αντληθούν όσα κεφάλαια χρειάζονται όχι μόνο για τη χρηματοδότηση της αντασφαλιστικής, αλλά και για τις μελλοντικές ανάγκες των υπόλοιπων κλάδων δραστηριότητας του ομίλου.

Όμως, όπως τονίζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον μη εισηγμένο σε χρηματιστήριο όμιλο της Exin, που θα απευθυνθεί ιδιωτικά σε επενδυτές (πρωτίστως σε private equity fund), έχοντας ως κεντρικό συντελεστή και εγγυητή σε αυτή τη διαδικασία την PWC.

Το track record της Exin δεν επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη μελλοντική της πορεία, ενώ η αποκάλυψη προβλημάτων ρευστότητας και διοικητικών κλυδωνισμών στη νεοπαγή (ιδρύθηκε πριν από 18 μήνες) αντασφαλιστική του ομίλου μάλλον δεν βοηθάει στην εμπέδωση της αξιοπιστίας του ομίλου έναντι των επενδυτών.

Εξάλλου, η δικαστική εκκρεμότητα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Exin Re, ο οποίος διεκδικεί μη καταβεβλημένες αμοιβές, ενώ κατηγορείται για υπεξαγωγή σημαντικών δεδομένων της εταιρείας, δεν αποκλείεται να φέρει στην επιφάνεια νέες δυσάρεστες πληροφορίες για τον όμιλο της Exin, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από όσους θα ενδιαφερθούν για την αύξηση κεφαλαίου, σημειώνουν στελέχη της αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα, ο «συναγερμός» για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Εθνικής-Exin μπορεί να έχει λήξει, όμως, το deal θα μπει σε «καθαρό μονοπάτι» μόνο όταν η Exin διασφαλίσει ότι θα έχει συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία κεφάλαια για την κάλυψη των μελλοντικών της αναγκών, διασφαλίζοντας ότι οι μεγάλες φιλοδοξίες της πατούν σε στέρεο έδαφος, υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς.