Log in

Εισαγγελέας στην Τρ. Πειραιώς για δάνεια 1,2 δισ. ευρώ (upd)

Πολλά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης από τα -φερόμενα ως- εμπλεκόμενα πρόσωπα προκαλεί αποκαλυπτικό δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο δέκα ανώτατα στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς που οδηγήθηκαν πρόσφατα στην πόρτα της εξόδου από την νέα διοίκηση Μεγάλου, εμπλέκονται σε ένα περίεργο γαϊτανάκι πώλησης ναυτιλιακών κυρίως δανείων με εικαζόμενη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον Όμιλο.

Γράφει ο: 

Το ενδεχόμενο πρόκλησης ζημιών στην τράπεζα έλαβε άμεσα υπόψη της η νέα διοίκηση της τράπεζας (ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο). Έτσι κατά τη σύνταξη του ισολογισμού του 2016 προχώρησε στις σχετικές προβλέψεις με τη σύμφωνη γνώμη των ορκωτών ελεγκτών. Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά καθώς κανένα από τα πρώην στελέχη, αν και το δημοσίευμα έχει δει το φως της επικαιρότητας εδώ και μέρες, δεν πήρε θέση. Και πολλαπλασιάζονται καθώς στο όλο θέμα δεν εμπλέκεται ένας τυχαίος και αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας:

Είναι μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς (προσκείμενος κατά το παρελθόν στη διοίκηση Σάλλα) ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες εφοπλιστές με ισχυρή παρουσία παγκοσμίως στον κλάδο που μέχρι σήμερα δεν έχει αρνητικά στοιχεία στο βιογραφικό του.  

Πρόκειται για τον Γιώργο Λογοθέτη Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλος Libra Group. Με βάση τη Νέα Υόρκη έχει την κύρια ευθύνη για την διαχείριση του Libra Group. Το Libra Group είναι ένας ιδιωτικός διεθνής επιχειρηματικός όμιλος που ελέγχει 30 θυγατρικές εταιρείες σε πέντε ηπείρους και έχει επικεντρωθεί κυρίως στη ναυτιλία, την αεροπλοΐα, τη μεσιτεία ακινήτων (real estate), τη φιλοξενία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2014 ο  Γιώργος Λογοθέτης μπήκε στη λίστα του περιοδικού «Fortune» στην κατηγορία “40 under 40”.

Το 2012, μαζί με τρεις ομογενείς, ίδρυσε την Ελληνική Πρωτοβουλία, μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική εταιρεία που επικεντρώνεται στην κινητοποίηση της ελληνικής διασποράς και της φιλοελληνικής κοινότητας να επενδύει στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων ανακούφισης κρίσεων, επιχειρηματικότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Το 2012, ο Όμιλος Libra δεσμεύτηκε να δημιουργήσει το βραβείο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο παρέχει καθοδήγηση και χρηματοδότηση σε Έλληνες επιχειρηματίες, ο όμιλος Libra έχει δεσμεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω του βραβείου. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν το βραβείο αυτό απονεμήθηκε ποτέ και σε ποιόν.

Στη συνέχεια παραθέτουμε το πλήρες ρεπορτάζ των Financial Times:

«Δέκα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, παραιτήθηκαν λόγω παρατυπιών στην πώληση πακέτου δανείων ύψους 1,2 δισ. Ευρώ με μεγάλη έκπτωση στον Όμιλο Libra, έναν οικογενειακό ανώνυμο οίκο με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Libra κατέβαλε 300 εκατ. Ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφού δανείστηκε 200 εκατ. Ευρώ από την Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, σύμφωνα με τρία άτομα που γνώριζαν τη συμφωνία. Τα 10 στελέχη παραιτήθηκαν χωριστά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Το δανειακό πακέτο που αποκτήθηκε από το Libra περιλάμβανε ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια με μηδενική απόδοση ύψους € 1,1 δισ., Δάνεια ανανεώσιμης ενέργειας ύψους € 80 εκατ. και € 30 εκατ. προσωπικά δάνεια που κατείχαν τα 10 στελέχη της Πειραιώς.

Ορισμένα δάνεια υποτίθεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς στις υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, παραβιάζοντας τα capital controls που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του bank run που προκάλεσε φόβο ότι η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από το ευρώ.

Ορισμένα από τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στην Marfin, μια χρεοκοπημένη θυγατρική της Πειραιώς, αργότερα πωλήθηκαν με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες, ανέφεραν.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς στην Αθήνα εξετάζει μια έκθεση ελεγκτών σχετικά με τη συμφωνία που διεξήγαγε η ελληνική κεντρική τράπεζα. Ο εισαγγελέας ελέγχει εάν έχει διαπραχθεί η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είπε ένας δικαστικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανά αδικήματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν «σύσταση συμμορίας για εξαπάτηση της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου [μεγαλομέτοχος] και ξέπλυμα χρήματος δια της παραβίασης των capital controls με τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών.

Η τράπεζα δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση των παραιτήσεων. Τα 10 στελέχη της αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έλαβαν κανονικό πακέτο αποζημίωσης από την τράπεζα κατά την αποχώρησή τους, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει καλά τις διαδικασίες.

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ο οποίος διορίστηκε νωρίτερα φέτος με την σύνθεσή του για την αναδιάρθρωση της τράπεζας και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο πακέτο δανείων είχαν γίνει επαρκείς προβλέψεις στους λογαριασμούς της τράπεζας για το έτος 2016.

«Τα πρόσφατα ευρήματα στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ είναι ενοχλητικά, δεν επηρεάζουν εμπορικά την τράπεζα. Οι παραβιάσεις του κανονιστικού πλαισίου του παρελθόντος έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, έχουν προβλεφθεί και έχουν αντικατοπτριστεί επαρκώς στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας «, ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Ένας εκπρόσωπος της Libra αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η Libra, που οποίο ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη, είναι εκ των κυρίων μετόχων στην Πειραιώς. Τα άλλα συμφέροντά του περιλαμβάνουν τη ναυτιλία, τα ξενοδοχεία και την ανανεώσιμη ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της Libra δήλωσε: «Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με την παρούσα ομάδα διαχείρισης, στην οποία έχουμε μεγάλη πίστη. Ως μέρος της μεγάλης επένδυσής μας στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικές και αποδοτικές δανειακές υποχρεώσεις με την τράπεζα».