Log in

Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες ενόψει stress tests

H ολοκλήρωση των stress tests μέσα στις προγραμματισμένες προθεσμίες και με θετικά αποτελέσματα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κοινή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών για τα Κόκκινα δάνεια και η λήψη των κατάλληλων μέτρων έτσι ώστε η επανέναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κυλίσει ομαλά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις είναι τα βασικά θέματα της ατζέντας της  συνάντησης  που έχει προγραμματιστεί για σήμερα μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών και του επιτελείου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γράφει ο: 

Οι επικεφαλής των ελληνικών εμπορικών τραπεζών καλούνται να συζητήσουν σήμερα με τον κ. Στουρνάρα και τα άλλα κορυφαία στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει των stress tests αλλά και να λάβουν υπόψη τους το κλίμα της αβεβαιότητας που απείλησε τις αγορές τις τελευταίες μέρες. Οι προκλήσεις πολλές και για το λόγο αυτό πρέπει να αναλυθούν τα πάντα , ως την τελευταία τους λεπτομέρεια.

Αυτό επισήμανε χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης κατά τη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ανέφερε ότι «μπροστά μας έχουμε μια σειρά από προκλήσεις, όπως τα νέα λογιστικά πρότυπα, την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων»  και υπογράμμισε ότι «ευελπιστούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα, μαζί με την ολοκλήρωση της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την εξωτερική βοήθεια, να στέκεται μόνο του, ισχυρό και δυνατό και να επανέλθει στη χρηματοδότηση της Οικονομίας, που είναι η βασική και κύρια δουλειά μας».

Την κρισιμότητα των επομένων μηνών για τις τράπεζες αναγνώρισε και ο κ. Παυλόπουλος αλλά  εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι θα τα καταφέρουν και υπενθύμισε: «να μην ξεχνάμε -και να μην ξεχνάει κάθε αρμόδιος- ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: πρώτον, τήρησε στο ακέραιο τους κανόνες που του αναλογούσαν στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων μέχρι σήμερα, φυσικά και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης -ιδιαίτερα στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος τον επόμενο καιρό- πόσο συνέβαλαν οι τράπεζες στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δυσανάλογα ήταν τα κόστη την εποχή εκείνη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης  ότι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλους τους υπευθύνους, και ιδίως κατά την περίοδο των stress tests.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για τη ζημία από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 ως τις 21 Φεβρουαρίου. Οι  τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όλα τα στοιχεία για το βασικό και το δυσμενές σενάριο του τεστ αντοχής. Κατόπιν, ο SSM θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις με τις τράπεζες να πρέπει να υποβάλουν τα νέα στοιχεία ως τις 19 Μαρτίου.

Το Supervisory Board του SSM έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει στις 4 Μαΐου για να εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης και να αποφανθεί για τα ευρήματά της.