Log in

Εθνική Ασφαλιστική: Ο Φραγκιαδάκης ομολογεί το ναυάγιο

Λίγες ώρες μετά την λήξη της τελικής καταληκτικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση ή μη της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα έσπευσε να ανακοινώσει το τελικό ναυάγιο. Αν και το ναυάγιο διαφαινόταν από τους πρώτους μήνες του deal η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο ολιγώρησε στις σχετικές επισημάνσεις (μεταξύ των άλλων σε σειρά αποκαλύψεων από την εφημερίδα Finance & Markets Voice και από αυτό το site) αλλά επέμενε περιέργως μέχρι το «παρά πέντε» ότι όλα βαίνουν καλώς!

Γράφει ο: 

Αιτία του ναυαγίου η αδυναμία της ολλανδικής ΕΧΙΝ να εξασφαλίσει τα σχετικά κεφάλαια αλλά και να παρουσιάσει ένα επενδυτικό σχήμα ικανό να λάβει τα «διαπιστευτήρια» της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η δυστοκία αυτή οδήγησε πριν ένα περίπου μήνα σε αγωγή στα ολλανδικά δικαστήρια που κατέθεσαν οι Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης εκ μέρους της Calamos Family Partners εναντίον του Ματ Φέρφιλντ της Exin Group, με τον οποίο στην πρώτη φάση είχαν συνεργαστεί για ην απόκτηση της εταιρίας.

Έτσι δέκα σχεδόν μήνες μετά την πανηγυρική αναγγελία της πώλησης η διαδικασία ακυρώνεται και η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται υποχρεωμένη να αναζητήσει τρόπους για την κάλυψη του τιμήματος εξαγοράς της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρίας το οποίο θα απέφερε στα ταμεία της 750 εκατ. ευρώ ποσό κρίσιμο για τα stress tests που βρίσκονται εν εξελίξει.

Το γιατί η πώληση δεν προχώρησε αποκαλύπτεται στην αγωγή κατά την ΕΧΙΝ. Αναφέρεται ότι το σχέδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ουσιαστικά ναυάγησε τον Οκτώβριο 2017, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε την αλλαγή δομής της Exin, από private equity fund σε εταιρεία συμμετοχών, με έδρα την Ολλανδία και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επιθυμούσαν οι μέτοχοι της Exin.

Παρόλα αυτά η διοίκηση κρατούσε στο σκοτάδι το επενδυτικό κοινό – άγνωστο αν είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος – και μέχρι πρότινος επέμενε ότι η διαδικασία για την πώληση εξελισσόταν με κανονικούς ρυθμούς.

Τελικά σήμερα το πρωί ανακοίνωσε ότι « στις 28 Μαρτίου 2018, καταληκτική ημερομηνία, από την πλευρά της ΕΧΙΝ, εκπλήρωσης αναβλητικών αιρέσεων όπως αυτές αναφέρονται στη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης μεταξύ της ETE και της EXIN, η ΕΤΕ έλαβε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούνται και ως εκ τούτου, αποφάσισε να τερματίσει τη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης. Η τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις».

Ως προς τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις η μόνη απτή που φαίνεται στο ορίζοντα είναι αυτή της κινεζικής FOSUN, που είχε αρχικά εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον το οποίο και ανανέωσε πριν λίγες μέρες με δηλώσεις ανώτατου στελέχους της. Όμως εκτιμάται ότι οι σχετικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο πράγμα και δύσκολα θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Παράλληλα ήδη ισχυροί παράγοντες της ΕΕ έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας εταιριών κινεζικών συμφερόντων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Νότιας Ευρώπης.