Log in

Το «μυστικό» της αποχώρησης του Νίκου Καραμούζη

Συνήθως τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αναλαμβάνουν καθήκοντα ή αποχωρούν από αυτά μετά από κρίση στις σχέσεις τους με τους βασικού μετόχους. Για το λόγο αυτό και η ανακοινωθείσα και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα - κάτι που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα – αποχώρηση του καθηγητή Νίκου Καραμούζη από την θέση του Προέδρου της Eurobank , αιφνιδίασε την αγορά.

Γράφει ο: 

Ο κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης επέλεξε να κάνει κάτι το οποίο είχε πράξει πριν μερικά χρόνια ο Γιάννης Κωστόπουλος. Ο επίτιμος Πρόεδρος της AlphaBank αποχώρησε από την Προεδρία της Τράπεζας σε μια κορυφαία στιγμή της ιστορικής της πορείας αλλά και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αυτό το δρόμο ακολουθεί σήμερα και ο Νίκος Καραμούζης: Επί σειρά ετών στην κορυφή της Eurobank αποχώρησε στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας όταν ήλθε σε διάσταση με τον τότε βασικό μέτοχο Σπύρο Λάτση. Επανέκαμψε στην Τράπεζα το 2015 όταν προσεκλήθη εκ νέου να αναλάβει την Τράπεζα , αυτή τη φορά από την θέση του Προέδρου, από τον ΠρεμΓουάτσατου πανίσχυρου καναδικού Ομίλου Fairfax , κάτοχου της πλειοψηφίας των μετοχών της Τράπεζας. Αν και κατά καιρούς στην αγορά υπήρξε φημολογία για κάποιες διαφωνίες του κ. Καραμούζη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Φωκίωνα Καραβία αυτές ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν από ουσιαστική ένδειξη .

Ο σημερινός Πρόεδρος της Eurobank ‘- και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – επέλεξε τη στιγμή της αποχώρησης , εκτιμώντας ότι έχει ολοκληρώσει (;) τον κύκλο του στον τραπεζικό τομέα. Εκείνο που προκάλεσε έκπληξη ήταν το χρονοδιάγραμμα . Δήλωσε ότι «Kατέληξα στη δύσκολη απόφαση να ολοκληρώσω τον επαγγελματικό κύκλο ζωής μου στη Eurobank και να παραμείνω Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019. Στην ενδιάμεση περίοδο, θα συνεχίσω να συμβάλω ενεργά στην επίτευξη των στόχων της Τράπεζας και στην απρόσκοπτη διαδικασία διαδοχής μου».

Πρόσθεσε ακόμα :: «επιθυμώ να αξιοποιήσω ενεργά το απόθεμα ενέργειας, εμπειρίας και δημιουργικότητας, που διαθέτω και να επιδιώξω νέες επαγγελματικές προκλήσεις, λαμβάνοντας επίσης υπόψη μου την ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργική συνοχή και η συνέχεια της Διοίκησης της Τράπεζας την επόμενη κρίσιμη ημέρα για τον κλάδο και την οικονομία», υπογραμμίζοντας πως είναι «ιδιαίτερα ικανοποιημένος που έλαβα αυτή την απόφαση σε μια περίοδο που η οικονομία ανακάμπτει και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της τράπεζάς μας βελτιώνονται, έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρίσιμα προβλήματα της τελευταίας τριετίας».

Ο Νίκος Καραμούζης γεννήθηκε στα Σεπόλια και ποτέ δεν ξέχασε την λαϊκή καταγωγή του . Με τον τρόπο αυτό πολιτεύτηκε και στον τραπεζικό τομέα . «Οι τράπεζες , είχε δηλώσει, δεν πρέπει ποτέ να είναι απέναντι στην κοινωνία» . Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα του πρώτου μηνύματος που έστειλε σε όλους τους εργαζομένους της Eurobank, μόλις ανέλαβε την προεδρία του ομίλου: «Στο σύγχρονο εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής τραπεζική παρουσία με την κοινωνία απέναντι, με τους πολίτες καχύποπτους για τις προθέσεις μας, χωρίς αναγνώριση του οικονομικού ρόλου μας, με τους μετόχους αβέβαιους για το μέλλον και τις προοπτικές μας και με το προσωπικό δυσαρεστημένο και αμέτοχο στις εξελίξεις».

Η γενική συνέλευση της Eurobank θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», και σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική θα λάβει χώρα στις 23 Ιουλίου στο «Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη» (αίθουσα «Ιωάννης Σ. Λάτσης»).

Η Eurobank πρότεινε λόγω λήξης της θητείας του σημερινού ΔΣ, τα ακόλουθα μέλη για το νέο ΔΣ με τριετή θητεία: Νικόλαο Β. Καραμούζη, Φωκίωνα X. Καραβία, Σταύρο Ε. Ιωάννου, Θεόδωρο Α. Καλαντώνη, Κωνσταντίνο Β. Βασιλείου, Γεώργιο Κ. Χρυσικό, Richard P. Boucher, RajeevKakar, BradleyPaul L. Martin, Jawaid A. Mirza, George E. Myhal, LucreziaReichlin και Αικατερίνη Κ. Μπερίτση (Εκπρόσωπος ΤΧΣ).