Log in

Το μεγάλο "στοίχημα" του Χρήστου Μεγάλου

Το τελευταίο ανοδικό σερί του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο οποίο οι τράπεζες κατέχουν πρωταγωνιστική θέση, έχει τον... υπεύθυνό του. Πράγματι η σημαντική αντίδραση του τραπεζικού δείκτη και η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κυοφορούμενη λύση σχετικά με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που μετά από την Eurobank, φαίνεται να λύνει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Γράφει ο: 

Όπως έγραψε χθες η στήλη «Παρατραπεζίτης» και σήμερα αποκαλύπτει η έντυπη Voice ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς βαίνει προς οριστική λύση του προβλήματος της εξεύρεσης εποπτικών κεφαλαίων. Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα στη χρηματιστηριακή αγορά επιτάθηκαν, όταν η προσπάθεια για την άντληση 500 εκατ. από τις αγορές έπεσε σε τοίχο, λόγω των υψηλών επιτοκίων που ζητούσαν οι αγορές.

Από τότε η διοίκηση της Τράπεζας φαίνεται ότι «δούλευε» το εναλλακτικό σχέδιο. Μόνο που δεν αποκάλυπτε, ποιο ήταν αυτό. Έτσι πολλοί στην αγορά δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν σωστά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου ότι η Τράπεζας Πειραιώς δεν θα πληρώσει στο Δημόσιο την πρώτη δόση από το κουπόνι των COCOs. Τότε είχε κρύψει τι σχεδιάζει λέγοντας απλώς ότι η Διοίκηση της Πειραιώς έκρινε ότι πρέπει να εκμεταλλευθεί το περιθώριο που της δίνει η σύμβαση, καθώς εξοικονομεί 160 εκατ. ευρώ που ήταν το ύψος του κουπονιού, γεγονός που ενισχύει κατά 0,36 μονάδες βάσης τα κεφάλαια Tier 1 της τράπεζας.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι έκανε την κίνηση αυτή για να ετοιμάσει την μεγάλη λύση-πακέτο για το πρόβλημα της Τράπεζας. Στοχεύει δύο στα δύο: Από την μια να λύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και από την άλλη να μειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά κόστη.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι η Πειραιώς βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης διαγωνισμού, αντικείμενο του οποίου είναι η ανάθεση της διαχείρισης για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως και την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν δείξει δύο πλευρές: Πρόκειται για την εταιρία Cerberus και την κοινοπραξία Intrum-Pimco.

Εφόσον προχωρήσουν όλα ομαλά ο προτιμητέος επενδυτής, θα κληθεί να υπογράψει σύμβαση για την αγορά χαρτοφυλακίου χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ και πολυετή σύμβαση ανάληψης διαχείρισης του συνόλου σχεδόν των NPEs της Πειραιώς, που σήμερα φθάνουν στα 27,5 δισ. ευρώ.

Για το όλο project o νέος επενδυτής θα αναλάβει την ευθύνη της κάλυψης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το σύνολο σχεδόν της έκδοσης TierII, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Πειραιώς για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, βάσει της δέσμευσης που έχει αναληφθεί έναντι της εποπτικής αρχής και θα αναλάβει μέρος του προσωπικού της PiraeusLegacyUnit (PLU).

Με τον τρόπο αυτό η Πειραιώς θα ενισχυθεί κεφαλαιακά, ενώ παράλληλα θα μειώσει τα κόστη της αφού τμήμα του προσωπικού που απασχολείται σήμερα στην PLU, θα βρεθεί να απασχολείται στην εταιρία - «πλατφόρμα» διαχείρισης.

Πάντως από την πλευρά της Πειραιώς τίποτα δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, προφανώς εν αναμονή της οριστικής διευθέτησης ενός προβλήματος η επίλυση του οποίου μόνο απλή δεν θεωρείται. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι «κακές γλώσσες» της τραπεζικής αγοράς που υπενθυμίζουν ότι πριν μερικούς μήνες η Cerberus, έκανε κρούσεις και σε άλλες τράπεζες με στόχο να αποκτήσει στελεχωμένη εταιρεία διαχείρισης δανείων μαζί με τα υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου NPEs, αλλά οι προτάσεις αυτές «απορρίφθηκαν μετ’ επαίνων» για λόγους που ως σήμερα, δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί.