Log in

Και οι εκλογές στο… τραπέζι της σύσκεψης κυβέρνησης-τραπεζών

Λύση που θα απαλλάσσει τος τραπεζικό σύστημα από τον… γόρδιο δεσμό των «κόκκινων» στεγαστικών και θα δίνει διέξοδο συγχρόνως σε χιλιάδες νοικοκυριά προσφέροντας τους ελάφρυνση για την ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους , καλούνται να βρουν σήμερα κυβέρνηση και οι επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών.

Γράφει ο: 

Όσοι υποστηρίζουν ότι περισσότερο εύκολος φαντάζει ο …τετραγωνισμός του κύκλου , ίσως παραβλέπουν ότι λύση πρέπει να βρεθεί. Έστω και μονομερής , εφόσον η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι έλληνες τραπεζίτες επιμένουν στις απόψεις τους το όριο προστασίας να μην υπερβεί τις 100.000 και να τεθούν μια σειρά από «κόφτες» , οι οποίοι θα αποκλείουν μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικία.

Πάντως ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα αφού μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει όχι μόνο να έχει κατατεθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο νόμο Κατσέλη , αλλά θα πρέπει να ψηφιστεί για να αρχίσει να εφαρμόζεται .

Μόνο έτσι θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα 700 εκατ. από τα κέρδη που οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες κατακρατούν ως «εγγύηση» για την τήρηση των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου απαιτεί μεγάλο ρίσκο και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί όχι στον αόριστο χρόνο αλλά άμεσα για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ενδεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία , που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αλλά και στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία ως προς την λύση που θα επιλεγεί τελικά. Κατά τις πληροφορίες συγκρούονται δύο απόψεις : Βασικά κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να τάσσονται υπέρ εξαντλήσεως όλων των περιθωρίων και συμφωνίας με τις τράπεζες . Από την άλλη πλευρά στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχουν απόψεις ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου η υιοθέτηση «σκληρής» λύσης για τον νέο «νόμο Κατσέλη» , πολύ πιθανόν θα δώσει χώρο στην αντιπολίτευση για ένταση των επιθέσεων εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής , και θα αποκόψει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα μεσαία κυρίως εισοδηματικά στρώματα που είναι εκτεθειμένα σε «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη που προειδοποίησε δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα για τον κίνδυνο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών με το κόστος να βαραίνει το σύνολο των φορολογουμένων, θεωρήθηκαν και ως προσπάθεια μετριασμού ριζοσπαστικής αντιμετώπισης του νέου ορίου προστασίας για την πρώτη κατοικία. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου που ακολούθησαν, αυτές φαίνεται να εκπορεύθηκαν από τις ισορροπίες που καλείται να τηρήσει μεταξύ της πολιτικής διαχείρισης και των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στους δανειστές.

Ερωτηματικό παραμένει αν στη σημερινή σύσκεψη θα παραστεί ο Πρωθυπουργός διότι είναι σίγουρο ότι η τελική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο χειρισμού του προβλήματος θα κρίνει τις ρήτρες του νέου «Κατσέλη» . Πάντως από την στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη της κυβέρνησης που θα μετάσχουν στη σύσκεψη ( μέχρι χθες το βράδι δεν είχε γίνει γνωστό ποιοι υπουργοί θα λάβουν μέρος ) θα φανούν πολλά .

Ακόμα και ο χρόνος των προσεχών βουλευτικών εκλογών…