Log in

Eurobank: Όλο το σχέδιο για την νέα Τράπεζα

Εντός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό κινούνται οι διαδικασίες τόσο για το εταιρικό μετασχηματισμό της Euroban kόσο και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων από τον Όμιλο.

Γράφει ο: 

Παράλληλα η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι ο νέος νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί να είναι ένα ακόμα εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα προβληματικά στεγαστικά και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι θα άρει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο προηγούμενους νόμος Κατσέλη.

Την αισιοδοξία του για τον κλάδο και την Τράπεζα που διευθύνει εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που έγινε αργά χθες το απόγευμα μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Eurobank για το 2018.

Τα βασικότερα σημεία των ανακοινώσεων και των εκτιμήσεων του κ. Καραβία για την Τράπεζα είναι τα εξής :

Η απορρόφηση της Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο και μέσα στον ίδιο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Θα ακολουθήσει ως τον Ιούλιο η πώληση των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, ανεξόφλητου κεφαλαίου 2 δισ. (project Pillar).

Μέχρι τον Ιούνιο θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της FPS, εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs) του ομίλου στην Ελλάδα και θα γίνει η τιτλοποίηση καταγγελμένων και καθυστέρηση δανείων ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ (project Cairo). Στο χαρτοφυλάκιο αυτό θα προστεθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια 0,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η περίμετρός του- σε ονομαστική αξία- να ανέλθει στα 7,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία για την πώληση περίπου του 30% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης μαζί με το τουλάχιστον 70% της FPS αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο .

Παράλληλα με την πώληση της FPS και το project Cairo θα τρέχει ο εταιρικός μετασχηματισμός με στόχο να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Η εισηγμένη, σήμερα, Eurobank θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών και θα μεταβιβάσει το σύνολο, σχεδόν, του ενεργητικού και παθητικού της σε μια νέα τραπεζική θυγατρική (νέα Eurobank).

Από τη μεταβίβαση θα εξαιρεθούν οι δύο εταιρείες ειδικού σκοπού, που θα συσταθούν για τις τιτλοποιήσεις 2+7,5 δισ. ευρώ καθώς και οι ομολογίες πρώτης και ενδιάμεσης διαβάθμισης. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα ελέγχονται απευθείας από την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, ενώ σε δεύτερη φάση (σ.σ. το 2020) οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης θα αποδοθούν στους μετόχους της Συμμετοχών (carve out).

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης (senior notes), που προβλέπεται να διακρατήσει ο όμιλος Eurobank θα είναι εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας 0,5 δισ. ευρώ για την τιτλοποίηση των «κόκκινων» στεγαστικών και 2,0 δισ. ευρώ από την τιτλοποίηση καταγγελμένων και ενήμερων δανείων (project Cairo).

Η διοίκηση της τράπεζας σχολίασε θετικά την προώθηση των δύο σχεδίων συλλογικής υποβοήθησης των τραπεζών στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα NPEs, σημειώνοντας ότι πρόκειται για χρήσιμα και συμπληρωματικά «εργαλεία».

Με τις δύο τιτλοποιήσεις ονομαστικής αξίας 2+7,5 δισ. ευρώ και την από-ενοποίηση που θα επέλθει, εφόσον πωληθεί ικανός αριθμός ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), τα NPEs θα μειωθούν κατά 9 δις ευρώ φέτος, ενώ θα υπάρξει και οργανική μείωση των NPEs κατά 1,1 δισ. ευρώ. Ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος της φετινής χρονιάς είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ στο τέλος της τριετίας (2021) προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.

Οι παραπάνω στόχοι θα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πλάνο τριετίας, που θα υποβληθεί στον SSM τον επόμενο μήνα. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου φέτος αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα από το περσινό. Το 2018 η Eurobank πραγματοποίησε συνολικά 3.195 πλειστηριασμούς, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 45%. Από τα συνολικά 1.479 περιουσιακά στοιχεία, που άλλαξαν χέρια, το 86% αποκτήθηκε από την τράπεζα και το 14% από τρίτους.

Σε ότι αφορά το νέο θεσμό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι το σύνολο των δανείων που θα «προστατευθούν» βάσει του νέου πλαισίου θα έχουν ονομαστική αξία περί των 11 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank οι τράπεζες θα φροντίσουν να επικοινωνήσουν με τους δανειολήπτες προκειμένου να προχωρήσει η ρύθμιση.

Χωρίς να σχολιάσει τα όρια προστασίας, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις συνέπειες για τις τράπεζες, ενώ σε ότι αφορά τον «ηθικό κίνδυνο» δήλωσε πως είναι σημαντικός, αλλά διαχειρίσιμος. Στη Eurobank αντιστοιχούν τα 2 δισ. ευρώ από τα 11 δισ., προσέθεσε και επανέλαβε ότι η εκτίμηση είναι ότι το νέο πλαίσιο θα έχει θετικό αντίκτυπο.