Log in

Τράπεζες: Φουλ επίθεση για μείωση των Κόκκινων Δανείων

Βελτίωση μεγεθών, γεγονός που συσχετίζεται με την «ανάσα» που έχει πάρει η οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες, συνέχεια στο γενικό «συμμάζεμα» σε όλους τους τομείς, επιθετικότερη διαχείριση των Κόκκινων Δανείων, προκειμένου το 2019 να χαρακτηριστεί από μεγάλες μειώσεις των επισφαλών χαρτοφυλακίων, αλλά και προσπάθειες να ενισχυθούν τα χαρτοφυλάκια καταθέσεων, ώστε να υπάρξουν περιθώρια για αύξηση των χορηγήσεων: αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, τα οποία ανακοινώθηκαν σταδιακά τις τελευταίες ημέρες.

Γράφει ο: 

Προς το παρόν, τα μακροπρόθεσμα σχέδια έχουν «παγώσει». Οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα, αλλά και να ενημερωθούν για τις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από την κάλπη και τότε μόνο θα «κάνουν ταμείο». Αν μπορεί να δοθεί ένας χαρακτηρισμός για τη στάση που τηρούν σήμερα, είναι εκείνος της «επιφυλακτικής αισιοδοξίας». Διότι, ναι μεν θεωρούν ότι τα «δύσκολα είναι πίσω», όμως από την άλλη πλευρά φοβούνται πάντα κάτι απρόβλεπτο που μπορεί να διαταράξει το κλίμα, τους επόμενους μήνες.

Alpha Bank: Οι τέσσερις άξονες

Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 4,7 δισ. ευρώ προγραμματίζει η διοίκηση της Alpha Bank κατά την επόμενη χρονιά, δρομολογώντας την πώληση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου με στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2019 στους αναλυτές, σε τελικό στάδιο είναι η ανάθεση σε ανεξάρτητο servicer της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της θυγατρικής της στην Κύπρο.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά δανείων 3,8 δισ. ευρώ σε ειδική εταιρία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό, επιδιώκοντας το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της, το οποίο αποτελείται κατά 65% από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε, είναι:
i. Η πώληση δανείων 100 εκατ. ευρώ από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
ii. Η πώληση χαρτοφυλακίου ύψους 1,9 δισ. ευρώ με την επωνυμία Nepture, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.
iii. Η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ με την επωνυμία Orion.
iv. Η πώληση καταναλωτικών δανείων, αλλά και δανείων πολύ μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2020.

Κατά το α’ τρίμηνο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, σαν αποτέλεσμα των επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων, εκκαθαρίσεων και διαγραφών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 21,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου διαμορφώθηκε σε 48,9%, ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στο 47%.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο ή 2,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 14,2 δισ. ευρώ. Κατά το ίδιο τρίμηνο, η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σε προβλέψεις ύψους 178,3 εκατ. ευρώ, έναντι 668,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον όμιλο ανήλθε σε 12 δισ. ευρώ και για την Ελλάδα σε 9,9 δισ. ευρώ.

Eurobank: Τα κέρδη από την Grivalia

Το σχέδιο μετασχηματισμού και επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας. Η πρώτη φάση του σχεδίου έχει, ήδη, ολοκληρωθεί με επιτυχία με τη συγχώνευση της Grivalia, η οποία ενισχύει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, αποφέρει αξία στους μετόχους και επιτρέπει την ταχύτερη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Άλλωστε, το σχέδιο επιτάχυνσης, που αποτελεί τη δεύτερη φάση, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Για το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ και σε λειτουργικό επίπεδο, οι επιδόσεις της τράπεζας ήταν θετικές.

Η διοίκηση της Τράπεζα εκτιμά ότι με τη συγχώνευση της Grivalia, ο συνολικός δείκτης CAD ανέρχεται στο 18,2%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στον κλάδο και θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχει «στα σκαριά».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, o διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (με την κωδική ονομασία Pillar), ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς και μη δεσμευτικές προσφορές για την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαφόρων χαρτοφυλακίων ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ (με την κωδική ονομασία Cairo), όπως επίσης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην FPS, που είναι η κορυφαία εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά.

Επιπροσθέτως, ο οίκος DBRS, ανακοίνωσε προσωρινή αξιολόγηση για τις ομολογίες ανώτερης διαβάθμισης του χαρτοφυλακίου Pillar, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συναλλαγή την πρώτη ελληνική συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαθέτει δημόσια αξιολόγηση.

Τράπεζα Πειραιώς: Τι παίρνει η Intrum

Πολλαπλά οφέλη θα αποφέρει στην Τράπεζα Πειραιώς η συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης Κόκκινων Δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ και τη μεταφορά της μονάδας RBU σε νέα εταιρία, την οποία συστήνουν τα δύο μέρη.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, δίνει έμφαση στη στρατηγική και μακροπρόθεσμη στόχευση της Intrum, που καθιστούν τη συνεργασία της με την τράπεζα Πειραιώς τη μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου «με την κίνηση αυτή η Πειραιώς πρωτοπορεί, καθώς συμμετέχει ενεργά στην επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο χάρτης του οποίου αλλάζει με την είσοδο επενδυτών εξειδικευμένων στη μείωση των NPEs».

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά της μονάδας RBU (μη εξυπηρετούμενων δανείων) στη νέα εταιρία που συστήνουν τα δύο μέρη και την καταβολή για το 80% της νέας εταιρίας, 328 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Πειραιώς.

Η Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ανά πάσα στιγμή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και σε αυτό συμβάλλει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

τόχος της τράπεζας είναι η μείωση των Κόκκινων Δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 9% στο τέλος του 2023 και προς την κατεύθυνση αυτή, η τράπεζα θα τηρήσει το πλάνο που έχει συμφωνήσει με τον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη, η τράπεζα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση Κόκκινων Δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ το 2018, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους επιτεύχθηκε επιπλέον μείωση 500 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 83 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα κέρδη προ προβλέψεων κατέγραψαν άνοδο 9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 214 εκατ. ευρώ.