Log in

Τι αποφάσισαν Μητσοτάκης - Στουρνάρας για capital controls και Κόκκινα Δάνεια

Δύο σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα: Η οριστική και πλήρης άρση των capital controls και η άμεση προώθηση της λύσης για την απαλλαγή των τραπεζών από το βάρος των μην εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Κόκκινα Δάνεια).

Γράφει ο: 

Πρόκειται σε αμφότερες τις περιπτώσεις για πανηγυρική επιβεβαίωση της εφημερίδας μας "F&M Voice", που κυκλοφόρησε την Πέμπτη: Στο δεύτερο θέμα της πρώτης μας σελίδας γράφαμε ότι «Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει τέλος στα capital controls». Δεν χρειάστηκε να περάσουν μόνο λίγες ώρες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισηγηθεί την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η F&M Voice η άρση των capital controls είναι θέμα χρόνου και θα αναγγελθεί μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα επισημάναμε τα εξής:

Είναι γνωστό ότι οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών δεν είχαν αντίρρηση για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων προ διμήνου όταν είχε συζητηθεί το θέμα. Επιφυλάξεις διατύπωσε μόνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω και του προεκλογικού κλίματος εκείνων των ημερών. Με την λήξη αυτής της εκκρεμότητας άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την άρση των capital controls.

Αν σήμερα τα capital controls έχουν ελάχιστη σχέση με τους όρους στην διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 (το ημερήσιο όριο αναλήψεων ανά λογαριασμό δεν μπορούσε να υπερβεί τα 60 ευρώ) τα... απόνερα από την εφαρμογή τους υπάρχουν ακόμα σε μια σειρά συναλλαγών. Η σημαντικότερη επίπτωση όμως θα είναι ψυχολογική , αφού οι έλληνες καταθέτες θα επανέλθουν και πάλι στην κανονικότητα ενός κατοίκου της ευρωζώνης.

Παράλληλα εκτιμάται ότι το timing ευνοεί και την επαναφορά στην χώρα καταθέσεων ελληνικών επιχειρήσεων που διατηρούν το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών τους στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας ακόμα και τις σχετικές μεταφορές για μισθοδοσία μέσω ξένων τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επάνοδο των καταθέσεων των μεγάλων και εμβληματικών επιχειρήσεων της χώρας και για λόγους πολιτικού prestige».

Κατά τη συνάντησή Μητσοτάκη συζητήθηκε και το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν και αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ζητούσαν «διορθώσεις» στο σχέδιο – πρόταση του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα τελικά φαίνεται να επικρατούν ωριμότερες σκέψεις για να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος (Σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της F&M Voice που κυκλοφορεί).

Έτσι αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα η προώθηση των δύο προτάσεων που υπάρχουν επί τάπητος της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ. Όπως αναφέρεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση «Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων».

Οι λεπτομέρειες για τις προωθούμενες τελικές ρυθμίσεις πρόκειται να γίνουν γνωστές και αυτές μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.