Log in

«Κράχτης» για αύξηση των καταθέσεων τα προγράμματα επιβράβευσης

Σε επίδειξη... γαλαντομίας προς τους συνεπείς πελάτες τους επιδίδονται, από τις αρχές του φθινοπώρου, οι τράπεζες υιοθετώντας, για πρώτη φορά στη χώρα, προγράμματα επιβράβευσης για τους κατόχους στεγαστικών δανείων, οι οποίοι κατά τα τελευταία χρόνια πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Γράφει ο: 

Μέχρι σήμερα, τρείς από τις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει τα προγράμματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν «από όλα»: Επιστροφή μέρους των ετήσιων τόκων, εκπτώσεις στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών από συνεργαζόμενα δίκτυα καταστημάτων, επισκευαστικά δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια, ακόμη και δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια!

Έτσι, μετά από μία περίοδο που οι τράπεζες είχαν στρέψει αποκλειστικά το ενδιαφέρον προς όσους πελάτες τους καθυστερούσαν την αποπληρωμή των δανείων τους, σήμερα κάνουν στροφή και επιδιώκουν να στερεώσουν τη σχέση τους προς εκείνους που τα δύσκολα, τελευταία χρόνια ήταν συνεπείς.

Ψάχνουν καταθέσεις

Γιατί αυτή η στροφή; Η απάντηση που δίνουν τραπεζικά στελέχη μοιάζει ειλικρινής: Τα προηγούμενα χρόνια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκαναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να περιορίσουν το «κοκκίνισμα» των χαρτοφυλακίων τους και την αύξηση των επισφαλειών τους. Για τον λόγο αυτό και προσπαθούσαν να δελεάσουν τους κακοπληρωτές πελάτες τους μέσω διαφόρων κινήτρων ευρείας γκάμας: Από νέες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων με σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και «κουρέματα» σε προσωπικά δάνεια και κάρτες, που πολλές φορές ξεπερνούσαν το 90% του οφειλόμενου ποσού.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Οι τράπεζες, έστω και με αργούς ρυθμούς, προχωρούν στην αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, ενώ η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας τούς παρέχει την ευκαιρία να επανακτήσουν ένα μέρος των κεφαλαίων, που τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν εκτός τραπεζικού συστήματος. Μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων αυτών εκτιμάται ότι ανήκει στους συνεπείς πελάτες τους.

Με την εισαγωγή των προγραμμάτων επιβράβευσης στοχεύουν να προσελκύσουν τα απολεσθέντα κεφάλαια, αλλά και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους συνεπείς πελάτες τους, στους οποίους θα μπορούν να προωθήσουν νέα τραπεζικά προϊόντα.

Τα χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων ανά τράπεζα είναι τα εξής:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Επιστροφή τόκων

Η τράπεζα επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της που έχουν ανοικτή σύμβαση στεγαστική δανείου και αποπλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους κατά τρείς τρόπους:

1. Με επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων, που πληρώνουν σε ετήσια βάση. Το ποσό θα επιστρέφεται τον Ιανουάριο κάθε έτους και θα αφορά την προηγούμενη χρονιά.

2. Με 2% επιπλέον όφελος στις καθημερινές συναλλαγές τους μέσω του προγράμματος go4more, σε επιλεγμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου (κυρίως σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων).

3. Επίσης, οι ενήμεροι πελάτες κερδίζουν μέσω του προγράμματος go4more επιπλέον πόντους, τους οποίους και μπορούν να εξαργυρώνουν στο δίκτυο 6.800 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Για να λάβει κάποιος την επιβράβευση θα πρέπει η εκταμίευση του δανείου να έχει γίνει πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια και να είναι ενήμεροι για το χρονικό αυτό διάστημα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Νέο επισκευαστικό

1. Επιστροφή χρηματικού ποσού που ισοδυναμεί με μείωση επιτοκίου του στεγαστικού τους δανείου κατά 0,10%. Το ποσό αυτό θα αποδίδεται στον καταθετικό λογαριασμό των δικαιούχων απολογιστικά τον Ιανουάριο κάθε έτους και θα αφορά το προηγούμενο έτος.

2. Επιβράβευση με 1 yellow για κάθε ευρώ της μηνιαίας δόσης, το οποίο θα αποδίδεται σε μηνιαία βάση.

3. Επιβράβευση, μετά από κλήρωση, κάθε μέρα ενός τυχερού δανειολήπτη που κερδίζει το ποσό της δόσης του σε yellows.

4. Προσφορά προνομιακού επισκευαστικού δανείου με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς -Euribor 1 μηνός πλέον περιθωρίου 1,50%-, για την ανακαίνιση κατοικίας, καθώς τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια δόθηκαν περίπου πριν από 10 με 15 χρόνια.

Το πρόγραμμα επιβράβευσης αφορά πελάτες που εκταμίευσαν το στεγαστικό τους δάνειο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014 και είναι από τότε ενήμεροι.

EUROBANK: Στεγαστικά μέχρι 30 χρόνια με σταθερό επιτόκιο

Την επάνοδο στην εποχή των στεγαστικών δανείων μακροχρόνιας διάρκειας με πολύ χαμηλά και σταθερά επιτόκια κηρύσσει η Eurobank. H τράπεζα μάλιστα καινοτομεί, προσφέροντας στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο ακόμη και για περίοδο 30 ετών, παρέχοντας έτσι στους πελάτες της την ευκαιρία να εξασφαλίσουν σταθερή μηνιαία δόση μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου τους.

«Θέλουμε να διαλύσουμε αυτόν το μύθο, ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια. Η Eurobank και μπορεί και θέλει να δώσει στεγαστικά δάνεια», δήλωσε, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα, ο CEO της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Το 2018, η συνολική παραγωγή νέων στεγαστικών δανείων ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν υπερβαίνει το 10% της περιόδου 2006-2008. Σύμφωνα με τον κ. Καραβία «η Eurobank θα μπορούσε από μόνη της να καλύψει όχι μόνο τα 400 εκατ. ευρώ, αλλά και το διπλάσιο, το τριπλάσιο, ακόμη και το τετραπλάσιο αυτού του ποσού. Το θέμα έγκειται στη ζήτηση. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες γα να επανέλθει η αγορά της στεγαστικής πίστης».

Και αεροπορικά εισιτήρια

Τα προνόμια που παρέχει η Eurobank στους συνεπείς δανειολήπτες της είναι τα εξής:

1. Λήψη νέου στεγαστικού με έκπτωση στο επιτόκιο κατά -0,50% (50 μονάδες βάσης) σε σχέση με την εκάστοτε ισχύουσα τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων (με πρόγραμμα σταθερού ή κυμαινομένου επιτοκίου). Μάλιστα, η έκπτωση θα ισχύει όχι μόνο για τους ίδιους τους δανειολήπτες, αλλά και για τα παιδιά τους, ενώ θα δίνεται άμεση προτεραιότητα στην αξιολόγηση του αιτήματος.

2. Παράλειψη της δόσης Δεκεμβρίου του στεγαστικού τους δανείου, εφόσον είναι ενήμεροι τους πρώτους έντεκα μήνες κάθε έτους και μετάθεση της συγκεκριμένης πληρωμής στην εναπομένουσα διάρκεια του δανείου.

3. Έκπτωση έως 50% στο επιτόκιο αγορών της πιστωτικής τους κάρτας Eurobank. Η έκπτωση ισχύει τόσο για υφιστάμενους, όσο και νέους κατόχους πιστωτικής κάρτας.

4. Οι απόλυτα ενήμεροι πελάτες, θα έχουν κι ένα πρόσθετο δώρο: 4 αεροπορικά εισιτήρια (δηλαδή, 2 εισιτήρια μετ’ επιστροφής), για οποιονδήποτε προορισμό εσωτερικού από το δίκτυο της AEGEAN και της OlympicAir -ανά κύριο δανειζόμενο- στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της Τράπεζας με την AEGEAN, μέσω του προγράμματος «επιβράβευση €πιστροφή».