Log in

Τρ. Πειραιώς: Μείωση Κόκκινων δανείων κατά 12 δισεκ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πετύχει να μειώσει τα Κόκκινα δάνεια επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα και προχωρά αποφασιστικά στο σχέδιο της για εξυγίανση και την αναδιάρθρωση της με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 12 δις ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Γράφει ο: 

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας που παρουσίασε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου που θα αρχίσουν να γίνονται γνωστές από την Δευτέρα. Πάντως ο κ. Μεγάλου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα επιδόσεις του Ομίλου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα επόμενα βήματα θα είναι εξίσου θετικά . Σύμφωνα με όσα ανέφερε:

Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», σε συνδυασμό με τις  ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές κεφαλαίων για έκδοση πιστωτικών τίτλων, θα επιτρέψει την επιτάχυνση του υφιστάμενου σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων . Η διαδικασία οργανικής μείωσης των Κόκκινων δανείων προχωρά θετικά αν και παραδέχτηκε ότι στο τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μια επιβράδυνση σε ότι αφορά τις ρευστοποιήσεις λόγω έλλειψης ζήτησης στους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Πειραιώς θα κινηθεί πιο επιθετικά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη βοήθεια της εταιρείας διαχείρισης την οποία ελέγχει μαζί με την Intrum. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των ακινήτων που αγοράζει η τράπεζα από τους πλειστηριασμούς που διενεργεί ανέρχεται στο 70% από 85% πριν ένα χρόνο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ζήτηση επανέρχεται και αναμένεται να ενταθεί την επόμενη χρονιά.

Ο Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι σε μόλις 4,5 μήνες ενεργοποιήθηκε νέος servicer που προέκυψε από τη συνεργασία με την Intrum. Έκανε γνωστό επίσης ότι η τράπεζα χορήγησε στο 9μηνο δάνεια 3 δισ. ευρώ τα οποία στην πλειοψηφία τους κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, η Πειραιώς θα ηγηθεί του project χρηματοδότησης της επένδυσης στο Ελληνικό για το οποίο οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικές χορηγήσεις 1,9 δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει την προσπάθεια για τη θωράκιση της με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ο pro-forma συνολικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας να φτάσει στο 16%, έναντι εποπτικής απαίτησης SREP στο 14%, δηλαδή 200 μονάδες βάσης πάνω από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Η Τράπεζα σχεδιάζει προετοιμάζει τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τις οποίες θα αξιοποιήσει τον «Ηρακλή»:

- Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν το project Phoenix με στεγαστικά δάνεια το οποίο αναμένεται να προχωρήσει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Εχει ήδη ζητηθεί η αξιολόγηση από δυο οίκους με στόχο το senior ομόλογο που θα πάρει κρατική εγγύηση να κινηθεί στη ζώνη των 900 εκατ. ευρώ.

_Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (project Bridge) αναφέρονται σε επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και θα πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Τέλος ο κ. Μεγάλου έκανε γνωστό ότι η Τράπεζα θα επιταχύνει τα πλάνα σε ότι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και δεσμεύτηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες στις αρχές της επόμενης χρονιάς, με βάση το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί από την νομοθέτηση του σχεδίου «Ηρακλής».