Log in

Praxia Bank: Λουκέτο τα μεσάνυχτα;

Με μια δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τις 11.30 την Παρασκευή το βράδυ, η Praxia Bank που φιλοδοξούσε να γίνει η πρώτη ελληνική ψηφιακή τράπεζα, ανακοινώνει δραστική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και μαζικές απολύσεις του προσωπικού της.

Γράφει ο: 

Η τράπεζα ομολογεί ότι βρίσκεται προ ενός δραματικού αδιεξόδου το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην εκκαθάρισή της. Η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας σύμφωνα με την οποία το fund Atlas Merchant Capital βασικός μέτοχος της τράπεζας «αξιολογεί αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας σε επόμενο χρόνο», φαίνεται ότι δεν ήταν άλλο παρά «πριόνισμα χρόνου» προκειμένου να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος για την ανακοίνωση που ακολούθησε.

Αυτός φαίνεται ότι ήταν τα χθεσινά μεσάνυχτα! Η ανακοίνωση που εξεδόθη το βράδυ της Παρασκευής αφού αναφέρεται διεξοδικά στις ενέργειες υπό την κ. Αναστασία Σακελλαρίου διοίκησης η Praxia Bank να αποκτήσει τραπεζική υπόσταση και να λειτουργήσει καθώς και στις τεχνολογικές επενδύσεις που έγιναν κατά τους προηγούμενους μήνες καταλήγει με την εξής παράγραφο:

«Στην παρούσα φάση, η AMC αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxiabank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας. Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η Διοίκηση της Praxiabank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα.»

Μόνο οι εκφράσεις «λιτή δομή» και «λύση των συμβάσεων εργασίας» σημαίνουν σε απλά ελληνικά ότι απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι (σε διαφορετική περίπτωση θα αναφερόταν αριθμός) και από τούδε και στο εξής η Praxia θα λειτουργεί με ολιγομελές σχήμα (για την διατήρηση της άδειας λειτουργίας;), που θα βασίζεται στη σημερινή διοικητική ομάδα.

Όπως δείχνει η χθεσινή εξέλιξη τελικά η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που είχε κινήσει ο βασικός μέτοχος Atlas Capital απέτυχε πλήρως. Αποδεικνύεται επίσης ότι η δήθεν επίδειξη ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά «προπέτασμα καπνού» για να ετοιμαστεί το χθεσινό «λουκέτο».

Φαίνεται ότι προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις τελευταίες εξελίξεις ώθησε και δημοσίευμα σε οικονομική ιστοσελίδα που απηύθυνε το ερώτημα «που πήγαν τα λεφτά» και αναρωτιόταν αν το «Atlas μέσω της Praxia καίει προσωπικά λεφτά των ιδρυτών του ή συμβαίνει αυτό που έχει επικρατήσει να λέμε "other people’s money"».

Αλλά για αυτό αρμόδιοι να απαντήσουν δεν είναι οι δημοσιογράφοι. Υπάρχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακολουθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Praxia Bank:

«Στο πλαίσιο της ορθής ενημέρωσης του κοινού και σε συνέχεια δημοσιότητας η οποία στοχοποιεί και πλήττει τους εργαζομένους και το έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα, η Διοίκηση της Praxiabank, επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής αναφορικά με τη λειτουργία της και την επόμενη μέρα της στην Ελλάδα.

Φιλοδοξία μας στην Praxiabank ήταν να δημιουργήσουμε από την αρχή μία νέου τύπου τράπεζα, έξυπνη, απλή, ανθρώπινη, με σύμμαχο την τεχνολογία. Από το 2018 μέσω μεγάλων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και συστήματα, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή τράπεζα, όχι μόνο στο front-end (e-banking & mobile app) αλλά και σε όλα τα back-office συστήματα, επιτρέποντας μία αυτοματοποιημένη και γρήγορη εξυπηρέτηση και ξεχωριστή τραπεζική εμπειρία. Είμαστε ήδη λειτουργικοί από το φθινόπωρο του 2019 σε έναν κύκλο “Friends & Family” πελατών.

Η Praxiabank, επικεντρώθηκε στις καλύτερες και πιο σύγχρονες επιλογές συστημάτων όπως το Core Banking System T24 (cloud-ready) της Temenos, κορυφαίο τραπεζικό σύστημα, διεθνώς αναγνωρισμένο που εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ευελιξίας και δημιουργεί μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία για τον χρήστη.

Συνολικά, τα βασικά συστήματα και υπηρεσίες της Praxiabank είναι τα εξής:

• Core Banking System: Temenos T24
• Digital Engagement Platform: Advantage Omnia
• Factoring Platform: Proxima+ και Tesla
• Anti-Money Laundering: Temenos FCM
• Integration Platform: Salesforce Mulesoft
• Compliance & Risk Services: Moody’s Analytics
• Enterprise Content Management: EFS
• Card Processing: VivaWallet
• Document Processing: Intelli SynChordia
• Τηλεφωνικό Κέντρο: Genesys
• Open Banking Platform (PSDII): Crowdpolicy
• Σύστημα Προμηθειών: Coupa
• Payments Gateway: Payment Components Aplon Hub
• ERP: Oracle Financials Cloud
• Information Security: Tenable & IBM Guardium
• Loan Origination System: Newgen
• Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού: Salesforce & Sage
• ΙΤ Infrastructure (Managed Services): Unisystems & Lamda Helix

Σε επίπεδο υπηρεσιών υποστήριξης και τεχνογνωσίας, η Praxiabank, συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες, όπως Microsoft, Deloitte, ΕΥ, Sofgen, Encode, KPMG και Intracom.

Μέσα από καινοτόμες συνεργασίες, η Praxiabank αποτέλεσε την πρώτη ελληνική τράπεζα που προσέλκυσε καταθέσεις από το εξωτερικό, αξιοποιώντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες της διεθνοποιημένης πλέον τραπεζικής αγοράς. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω της σύναψης συνεργασίας με την πλατφόρμα συγκέντρωσης καταθέσεων της Raisin στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη. Με τη συνεργασία αυτή, η Praxiabank, έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρηματικό της πλάνο, ήδη από την άνοιξη του 2019, συμμετέχοντας ενεργά σε μια διεθνοποιημένη τραπεζική αγορά, όπως δεκάδες άλλες πρωτοποριακές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.

Σημαντικά ορόσημα που έχουν επιτευχθεί είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μιας omnichannel προσέγγισης που επιτρέπει την εξυπηρέτηση του πελάτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από οποιοδήποτε κανάλι επιλέγει να έρθει σε επαφή με την τράπεζα με δυνατότητα digital onboarding, δηλαδή άνοιγμα λογαριασμού, εξ ολοκλήρου από το κινητό χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία ούτε video call.

Το καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα για την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των παραπάνω συστημάτων κλήθηκε να προσπελάσει κανονιστικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Η Praxia κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και πέτυχε να θέσει τις βάσεις και τους κανόνες για την είσοδο του digital onboarding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, επίτευγμα που δημιουργεί αξία για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Η εμπειρία και οι υπηρεσίες που σχεδιάσαμε για τους πελάτες μας είναι απαλλαγμένες από τις παραδοσιακές τραπεζικές πρακτικές, με σύγχρονα και απλά προϊόντα, χωρίς «ψιλά γράμματα» και χωρίς κρυφές χρεώσεις. Δημιουργήσαμε μια τράπεζα εφάμιλλη των πιο πρωτοποριακών neo banks της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Η Διοικητική ομάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία τους στόχους που είχαν τεθεί έχοντας την απόλυτη στήριξη του βασικού μετόχου, της Atlas Merchant Capital (AMC). Η AMC έχει επενδύσει από τις αρχές του 2018, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, συνολικά €70 εκατ., τα οποία αξιοποιήθηκαν ώστε η Praxiabank να είναι σήμερα λειτουργική και έτοιμη να λανσαριστεί, υπερκαλύπτοντας παράλληλα τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια.

Όσο η Διοίκηση εργαζόταν για την υλοποίηση του επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού της, ο μέτοχος ανέθεσε στην UBS τον Ιούλιο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία τον Νοέμβριο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Στην παρούσα φάση, η AMC αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxia bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxiabank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας. Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η Διοίκηση της Praxiabank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα».