Log in

Μιχάλης Σάλλας: Ποιοι τραπεζίτες φοβούνται την (μεγάλη) επιστροφή του

«Σιγή ασυρμάτου» επικρατεί εδώ και ένα και πλέον μήνα, σχετικά με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της Praxia Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, για την μη δεσμευτική πρόταση της συνεταιριστικής τράπεζας να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της πρώτης.

Γράφει ο: 

Είναι κάτι που συνηθίζεται στα επιχειρηματικά δρώμενα πριν γίνει γνωστή η επόμενη κίνηση. Είναι θέμα ολίγων ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία του due diligence που διενεργείται από την Παγκρήτια στην «κληρονόμο» της άδειας της γαλλικής Credit Agricole στην Ελλάδα, αλλά εικάζεται ότι μόνο δύο πρόσωπα γνωρίζουν που βρίσκεται η διαδικασία.

Πρόκειται για τον πρόεδρο και CEO της Atlas Merchant Capital (AMC) και βασικού μετόχου της Praxia Bank, Μπομπ Ντάιμοντ και τον ιδρυτή και πρόεδρο της Lyktos Group (και πρώην πρόεδρο της ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς), Μιχάλη Σάλλα και νυν στρατηγικό επενδυτή της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Την επόμενη εβδομάδα το αποτέλεσμα του due diligence είναι πιθανόν να γίνει γνωστό και να προκύψει το πρώτο βήμα για την δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Το τι περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του Μιχάλη Σάλλα εφόσον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στεφθούν με επιτυχία δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Όμως παράγοντες που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της τραπεζικής αγοράς υποστηρίζουν ότι ο Μ. Σάλλας έχει κατά νου την δημιουργία μιας ψηφιακής τράπεζας που θα παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες και προϊόντα τόσο στους πελάτες της Παγκρήτιας Τράπεζας, όσο και σε νέους πελάτες (πιο νεανικό αγοραστικό κοινό) απευθείας με δελεαστικούς όρους και πολύ επιθετική πολιτική για τα ελληνικά δεδομένα.

Ήδη η Παγκρήτια έχει κάνει τα πρώτα βήματα: Διαθέτει το σύνολο των πιστωτικών και χρεωστικών της καρτών στο σύνολο των πελατών της με επιτόκιο 9%, ενώ όπως είναι γνωστό ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος διαμορφώνει τα αντίστοιχα επιτόκια πάνω από το 15%. Εφόσον ευοδωθεί το σχέδιο για την απόκτηση της Praxia Bank, θεωρείται σίγουρο ότι η Παγκρήτια θα περάσει σε συνολική επίθεση και σε όλα τα «μέτωπα».

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι μια ψηφιακή τράπεζα με τραπεζική άδεια στην Ευρωζώνη δεν έχει περιορισμούς. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλές αγορές ταυτόχρονα και με εξαιρετικά αποτελέσματα όπως επιβεβαιώνουν τα υπάρχοντα στοιχεία.

Μόλις χθες η παγκόσμια ψηφιακή τράπεζα N26 ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων πελατών, πέντε χρόνια από το λανσάρισμα του επαναστατικού mobile-only λογαριασμού της, στις 26 Ιανουαρίου 2015.

Η ανακοίνωση έρχεται ύστερα από μια χρονιά τεράστιας ανάπτυξης, στην οποία η mobile τράπεζα ανέπτυξε την παγκόσμια πελατειακή της βάση σε μεγαλύτερο από διπλάσιο βαθμό, καλωσορίζοντας περισσότερους νέους πελάτες συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα έτη λειτουργίας της μαζί.

Μόνο το 2019, η εταιρεία εισήλθε στην αμερικανική αγορά ως η πρώτη ευρωπαϊκή challenger τράπεζα, άνοιξε ένα νέο TechHub στη Βιέννη, λάνσαρε το N26 You, το νέο premium προϊόν της, και εισήγαγε τα Shared Spaces, τους ευέλικτους υπό-λογαριασμούς που έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν την τραπεζική εμπειρία ακόμα πιο κοινωνική, εύχρηστη και συλλογική.

Η εταιρεία επένδυσε επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα της, αναπτύσσοντας το εργατικό της δυναμικό από 300 άτομα πριν από δύο χρόνια, σε 1.500 άτομα 80 εθνικοτήτων σε 5 τοποθεσίες παγκοσμίως σήμερα. Η φήμη της ως «υψηλής ποιότητας» εργοδότης είχε ως αποτέλεσμα να ληφθούν 150.000 αιτήσεις μόνο το 2019, δημιουργώντας μια παγκοσμίου επιπέδου ομάδα.

«5 εκατομμύρια πελάτες είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, αλλά δεν είναι μόνο η ανάπτυξη που επιδιώκουμε. Σήμερα είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο digital banking. Όμως δεν έχουμε ξεχάσει την αρχική μας αποστολή - να προκαλέσουμε έναν τομέα που είναι πλέον ώριμος για αλλαγή, όπως ο τραπεζικός. Η N26 έχει αποδείξει ότι η τραπεζική εμπειρία μπορεί να γίνει απλή και απρόσκοπτη μέσω της τεχνολογίας», πρόσθεσε ο Valentin Stalf, συνιδρυτής και CEO της N26.

H N26 ιδρύθηκε από τον Valentin Stalf και τον Maximilian Tayenthal στο Βερολίνο, με όραμα να εισαγάγει μια νέα προσέγγιση στον τραπεζικό τομέα, που θα είναι όμορφη, απλή, δίκαιη, διαφανής και επικεντρωμένη στην εμπειρία χρήστη και την ευελιξία. Η ψηφιακή τράπεζα λάνσαρε το πρώτο της ελεύθερο προϊόν τρεχούμενου λογαριασμού στις αρχές του 2015, προτού γίνει η πρώτη στον κλάδο της που εξασφάλισε Ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια. Σήμερα, είναι μια πλήρως ρυθμιζόμενη τράπεζα στην Ευρώπη, την οποία εμπιστεύονται πελάτες σε 26 αγορές.

Σήμερα, η N26 προσφέρει τρία επίπεδα λογαριασμών: το N26 Standard, το N26 You και το κορυφαίο N26 Metal, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν αναλήψεις μέσω ATM παγκοσμίως, ταξιδιωτική ασφάλιση, επιλεγμένες συνεργασίες και προσφορές και αποκλειστικές υπηρεσίες.

 Η N26 έχει περισσότερους από 5 εκατομμύρια πελάτες σε 26 αγορές, οι οποίοι πραγματοποιούν πάνω από €2 δισεκατομμύρια συναλλαγές σε μηνιαία βάση. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 1,500 εργαζομένους σε 5 τοποθεσίες: Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Βιέννη και Σάο Πάολο. Η N26 έχει συγκεντρώσει περισσότερα από $670 εκατομμύρια από κορυφαίους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Insight Venture Partners, GIC, Tencent, Allianz X, Peter Thiel’s Valar Ventures, Li Ka-Shing’s Horizons Ventures, Earlybird Venture Capital, Greyhound Capital, Battery Ventures και επιπλέον διοικητικά στελέχη της Zalando και της Redalpine Ventures.

 Η N26 λειτουργεί στις αγορές της: Αυστρίας, Βελγίου, Γαλλίας, Δανίας, Ελλάδας, Ελβετίας, Εσθονίας, Ιρλανδίας, Ισλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, η N26 λειτουργεί μέσω της θυγατρικής της N26 Inc., με βάση τη Νέα Υόρκη. Οι τραπεζικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ προσφέρονται από την N26 Inc. σε συνεργασία με την Axos Bank, μέλος του FDIC.