Log in

Praxia Bank: Στα χέρια Στουρνάρα η «καυτή πατάτα»

Σε δραματικό αδιέξοδο με φαίνεται να οδηγείται η υπόθεση της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Praxia Bank , μετά την αποχώρηση από την διαδικασία εξαγοράς της Παγκρήτιας Τράπεζας λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση του Β. Diamond με τον Μιχάλη Σάλλα.

Γράφει ο: 

Ο βασικός μέτοχος της Atlas Capital που βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να αναλάβει προσωπικά το βάρος της διαπραγμάτευσης για την πώληση της Praxia Bank ενώ είχε υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας με την Παγκρήτια, συνομιλούσε συγχρόνως με τον επικεφαλής της Viva Χάρη Καρώνη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας κατά το due diligence που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Παγκρήτιας εντοπίστηκαν αρκετές σκιές που οδήγησαν τον έμπειρο τραπεζίτη και βασικό μέτοχο της Τράπεζας Μιχάλη Σάλλα στην απόφαση για απόσυρση του ενδιαφέροντος.

Έτσι χθες το απόγευμα η Παγκρήτια ανακοίνωσε ότι το due diligence ολοκληρώθηκε χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και ότι η Τράπεζα συνεχίζει αυτόνομα το επιχειρηματικό της σχέδιο.

Πλέον η μόνη λύση που απομένει στον κ. Diamond είναι η πώληση των μετοχών του στην Viva και για το λόγο αυτό συναντήθηκε με τον κ. Καρώνη, μετά το «κόκκινο» που του άναψε ο κ. Σάλλας κατά το ραντεβού τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατ΄αρχήν επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ο κ. Καρώνης ενημέρωσε προς τούτο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως η συμφωνία που παρουσίασε περιοριζόταν σε μια σελίδα χωρίς επιπλέον στοιχεία οικονομικού ή άλλου ελέγχου , καθώς απουσίαζε συγχρόνως οποιαδήποτε αναφορά σε business plan.

Ο κ. Καρώνης ενδιαφέρεται για την τραπεζική άδεια, έτσι ώστε η Viva Wallet να μπορεί να διευρύνει τις εργασίες της εντός Ελλάδος αλλά και να επεκταθεί εκτός της χώρας. Από την πλευρά του ο κ. Diamond θέλει να ολοκληρώσει την μεταβίβαση της Praxia Bank γνωρίζοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό θα χάσει το σύνολο των κεφαλαίων (περί τα 70 εκατ. ευρώ) που έχει επενδύσει αφού η Τράπεζα της Ελλάδος αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (την άλλη Παρασκευή) πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες για resolution που τελικά οδηγεί σε λουκέτο.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες μπορεί να γίνει αυτό που δεν έγινε επί σειρά μηνών και κλειστεί η συμφωνία για την πώληση της Praxia ως κέλυφος αφού ο κ. Καρώνης ζητά να απολυθούν και οι 50 περίπου εργαζόμενοι που έχουν απομείνει μετά την απόλυση πριν ένα μήνα του 75% του προσωπικού της. Το προσφερόμενο τίμημα προς τον κ. Diamond λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 30-35 εκατ. ευρώ.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προφανώς και επιθυμεί να μην χαθεί η τραπεζική άδεια. Από την άλλη πλευρά ο κ. Στουρνάρας ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας πρέπει να τηρήσει όλες τις αυστηρές διαδικασίες της ΤτΕ και του SSM για την έγκριση όλων των παραμέτρων της εξαγοράς της Praxia Bank από την Viva.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες αυτές πρόκειται να διαρκέσουν επί ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Υπό ποια διοίκηση θα λειτουργεί στο διάστημα αυτό όταν κ. Αναστασία Σακελλαρίου σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας, έχει δηλώσει ότι αποχωρεί άμεσα;

Και τι θα συμβεί αν ο Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν εγκρίνει τελικά το deal Diamond-Καρώνη για λόγους που έχουν σχέση με τα αυστηρά κριτήρια που θέτει για την παραχώρηση (μεταβίβαση στην περίπτωση της Praxia Bank) τραπεζικής άδειας;