Log in

Τι προσπαθεί να κρύψει η Alpha Bank;

Περισσότερα ερωτήματα για το τι δεν «πήγε καλά» προκάλεσε, παρά απαντήσεις η Alpha Bank, για το περίεργο συμβάν που σημειώθηκε στα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το οποίο τελικά αντιμετωπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

Γράφει ο: 

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται λίγο μετά τις 10 το βράδυ όταν άγνωστος -η αναστάτωση που επήλθε μάλλον δεν αφορά λίγες περιπτώσεις- αριθμός συνδρομητών του e-banking της Τράπεζας δέχθηκε το μήνυμα «my Alpha CodeQ 9----- ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ e-banking. O ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5”».

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα εφαρμόζει διαφοροποιημένο σύστημα στην ενημέρωση των πελατών της , όταν εισέρχονται στους λογαριασμούς τους, σε σχέση με την πληρωμή μέσω κωδικού μιας χρήσης μέσω πιστωτικής κάρτας. Στην δεύτερη περίπτωση το μήνυμα είναι «ΑLPHA SECUREWEB. O ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5». Eύλογα επομένως προκύπτει το συμπέρασμα, ότι ο πελάτης είχε ζητήσει πρόσβαση στον προσωπικό του λογαριασμό.

Όμως τα μηνύματα που στάλθηκαν δεν ζητήθηκαν από τους πελάτες της Alpha Bank, κάποιοι εκ των οποίων επιχείρησαν να μπουν στους λογαριασμούς τους, να διαπιστώσουν τι συνέβη. Οι περισσότεροι απέτυχαν, ο γράφων είχε την… τύχη να δει το λογαριασμό του με μηδέν υπόλοιπο.

Πως θα αντιδρούσε αντιμετωπίζοντας αυτό το αναπάντεχο γεγονός ένας πελάτης της Τράπεζας; Πρώτον θα επιχειρούσε να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό της κέντρο. Αλλά τηλεφωνικό κέντρο δεν υπήρχε!

Συγκεκριμένα όσες φορές επιχείρησα να τηλεφωνήσω στο 32 60 000 το βράδυ της Παρασκευής (από τις 10.30 μ.μ. μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα) όχι μόνο δεν λάμβανα απάντηση ( π.χ. σήμα κατειλημμένων γραμμών, κάτι που θα υπέθετε κανείς λόγω του όγκου των τηλεφωνημάτων) , αλλά η απάντηση ήταν: «Μήνυμα χωρίς χρέωση από τον ΟΤΕ. Ο αριθμός που τηλεφωνείτε δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή . Ελέγξτε και πάλι τον αριθμό ή επικοινωνήστε με το 13880 για περισσότερες πληροφορίες».

Επόμενη φάση ο έλεγχος της πιστωτικής κάρτας: Μπορούσε κάποιος να τη χρησιμοποιήσει στο διάστημα αυτό; Στο εξωτερικό βρισκόμουν, πληρωμές εκτός Ελλάδος επέλεξα. Η κάρτα ήταν «νεκρή», αφού κωδικός μιας χρήσης (ΟΤΡ) δεν στέλνονταν.

Κατέγραψα όλο το προσωπικό ρεπορτάζ που έκανα το βράδυ της Παρασκευής. Είναι αλήθεια ότι στα μέσα ενημέρωσης και ειδικά στο διαδίκτυο γράφηκαν πολλά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , τουλάχιστον αυτή που εγώ αντιμετώπισα στην προσπάθειά μου να διαπιστώσω τι συνέβη.

Διότι κάτι , το πόσο σοβαρό είναι δεν έχω τα μέσα να το κρίνω, συνέβη και στο mobile και στο internet banking. To τι ακριβώς η Alpha Bank δεν το διευκρίνισε. Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter αναφερόταν ότι «υπάρχει τεχνικό θέμα στο σύστημα ενημέρωσης και πως δεν υφίσταται καμία επίθεση στα συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών της τράπεζας».

Λίγες ώρες αργότερα υπήρξε η εξής ανακοίνωση:

«Λόγω τεχνικών θεμάτων στο σύστημα ενημέρωσης μέσω SMS, αριθμός συνδρομητών του Alpha Web Banking έχει δεχθεί, τις τελευταίες ώρες, ενημερωτικά μηνύματα που αναφέρονται σε παλαιότερες ημερομηνίες και συναλλαγές. Δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας ή επίθεσης στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Τράπεζας. Λυπούμαστε για την αναστάτωση. Οι τεχνικές υπηρεσίας της Alpha Bank και των συνεργατών της εργάζονται από την πρώτη στιγμή για την ταχεία αντιμετώπιση του ζητήματος. Συνδρομητές που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα παρακαλούνται να τα αγνοούν».

Εγώ ακόμη προσπαθώ να καταλάβω πως ένα τυχαίο μήνυμα που εκ λάθους όπως αναφέρει η Τράπεζα αναφερόταν «σε παλαιότερες ημερομηνίες και συναλλαγές», μηδένισε τον τραπεζικό μου λογαριασμό, μου στέρησε τη δυνατότητα να κάνω συναλλαγές με την πιστωτική μου κάρτα και «εξαφάνισε» το τηλεφωνικό κέντρο της Alpha Bank.

Πιθανόν, γιατί όλα αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν με την κοινή λογική, αλλά απαιτείται και ολίγη βοήθεια από τη …μεταφυσική!

Στην συνέχεια παραθέτουμε την πλήρη ανακοίνωση της Διοίκησης της Τράπεζας, που απεστάλη χθες βράδυ:

«Σε συνέχεια του περιστατικού που έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 3 Ιουλίου, όταν Πελάτες της Alpha Bank έλαβαν στις κινητές τους συσκευές ενημερωτικά μηνύματα SMS που αφορούσαν σε παρελθούσες συναλλαγές και ημερομηνίες, η Διοίκηση της Τράπεζας επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα:

Η αναίτια αποστολή ενημερωτικών SMS, που αφορούσαν σε συναλλαγές προηγουμένων ημερομηνιών, οφείλεται σε τεχνικό θέμα εξωτερικής πλατφόρμας, που αποκλειστικώς παράγει και αποστέλλει κωδικούς και ενημερωτικά μηνύματα μιας χρήσης, μέσω SMS. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ουδεμία λειτουργική σύνδεση έχει με τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής της Alpha Bank.

Ουδέποτε υπήρξε κυβερνοεπίθεση ή άλλης μορφής διακινδύνευση της ασφάλειας της ιστοσελίδας και των εφαρμογών ηλεκτρονικής τραπεζικής της Τράπεζας.

Ουδείς κίνδυνος υπήρξε ως προς τους λογαριασμούς, τα στοιχεία συναλλαγών και τα προσωπικά δεδομένα των Πελατών. Η Alpha Bank υιοθετεί τα πλέον αυστηρά μέτρα προστασίας και όλες τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, έχοντας επιτύχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ασφάλειας συναλλαγών. Παράλληλα, ενημερώνει συνεχώς τους Πελάτες της για τις βέλτιστες πρακτικές ώστε η χρήση εναλλακτικών δικτύων και καρτών να πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια.

Το τεχνικό ζήτημα αφορούσε αποκλειστικά τη λειτουργία της πλατφόρμας αποστολής κωδικών μίας χρήσης μέσω SMS. Μέχρι την επίλυση του τεχνικού αυτού ζητήματος, η Τράπεζα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας του διαύλου αποστολής μηνυμάτων μίας χρήσης μέσω SMS. Οι Πελάτες μας μπορούσαν να λαμβάνουν τους κωδικούς μίας χρήσης μέσω της εφαρμογής Viber και να πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις συναλλαγές τους στο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον της Alpha Bank.

Η αποστολή των κωδικών myAlpha Code επανήλθε πλέον συνολικά για συναλλαγές από το πρωί της Κυριακής, 5 Ιουλίου. Οι κωδικοί myAlpha Code αποστέλλονται τόσο μέσω της εφαρμογής Viber όσο και μέσω SMS, εφόσον οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών δεν διαθέτουν την εφαρμογή. Το σύνολο των εφαρμογών digital banking της Alpha Bank λειτουργεί πλήρως.

Η Alpha Bank, σύμφωνα με το πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης που τη διέπει, ενεργοποίησε άμεσα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διαπίστωση των αιτίων που οδήγησαν στο περιστατικό αυτό. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και, ανάλογα με τα αποτελέσματά της, η Alpha Bank θα ενεργήσει, όπως πάντα, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των Πελατών και των Μετόχων της.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την ανησυχία που προκλήθηκε σε Πελάτες μας, εξαιτίας του τεχνικού αυτού ζητήματος και παραμένουμε δεσμευμένοι στη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μας.

Η Alpha Bank διαχρονικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εκσυγχρονισμού της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα, αλλάζοντας τον τρόπο που συναλλάσσονται οι Έλληνες. Από το πρώτο κινητό τραπεζικό κατάστημα, το πρώτο ATM και την κάρτα συναλλαγών μέχρι τη διαμόρφωση ενός πλήρους ψηφιακού οικοσυστήματος web και mobile banking και την εισαγωγή του Apple Pay, η Alpha Bank έχει στο επίκεντρό της τον Πελάτη και την παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους».