Log in

Υπόθεση Καλογρίτσα: Όταν ο Πανταλάκης... κέρναγε με 11 εκατ. ευρώ τον εργολάβο

Από τον Γενάρη του 2017 έως και τον Μάρτιο του 2018, ο δήθεν «αριστερός» Καλογρίτσας έχαιρε ιδιαίτερης μεταχείρισης από στελέχη της Attica Bank, που όλως τυχαίως(;) ήταν στον κύκλο των «προστατευόμενων» από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Γράφει ο: 

Η «θύελλα» που ξεσήκωσε πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία για τις σχέσεις του εργολάβου με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλο παρελθόν, το οποίο, όμως, είχε αποκαλύψει η εφημερίδα F&M Voice, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όταν έφερνε στο φως το πόρισμα της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου και της Νομικής Υπηρεσίας της Attica Bank, το οποίο ο Θεόδωρος Πανταλάκης και οι δικοί του άνθρωποι στην Τράπεζα προσπάθησαν να κρύψουν.

Τότε, η «γαλάζια» αντιπολίτευση δεν έβγαλε μιλιά, καθώς επρόκειτο για τον μηχανισμό που είχε στήσει ο «γαλάζιος» διοικητής της ΤτΕ και ήλεγχε ένα μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος. Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, παραμένει αναπάντητη η πλήρης αδράνεια των αρμοδίων της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) και το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα μέτρο, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας.

Άλλωστε, τα στοιχεία του ρεπορτάζ και το ίδιο το πόρισμα, που δημοσιεύσαμε, περιελάμβαναν στοιχεία- φωτιά, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θα «έπαιρναν κεφάλια». Αντιθέτως, το… μάρμαρο πλήρωσε ο τότε πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης, όταν συγκρούστηκε με τον Πανταλάκη ακριβώς για το «κρυμμένο πόρισμα» κι όχι για άλλους λόγους, όπως διέδιδε τότε ο επικοινωνιακός μηχανισμός του τελευταίου.

Στοιχεία- φωτιά

Θυμίζουμε σε γενικές γραμμές, τις αποκαλύψεις που έγιναν από την εφημερίδα μας, από τον Νοέμβριο του 2018 και μετά, καθώς τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα -άρα και το σκάνδαλο πολλαπλάσιο- από τα 3 εκατ. ευρώ της CCC, που πρόσφατα «ανακάλυψαν» οι γαλάζιοι επικοινωνιακοί μηχανισμοί.

Η Attica Bank αποτελούσε τη μοναδική πιστώτρια τράπεζα του ομίλου Καλογρίτσα, που εμφάνιζε διαπιστωμένη αδυναμία ρευστότητας. Ωστόσο, η ομάδα Πανταλάκη φρόντισε να «σπρώξει» προς τον εργολάβο πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις!

Με βάση το πόρισμα του Εσωτερικού Ελέγχου και της Νομικής Υπηρεσίας της Attica Bank, που προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφό οι Θ. Πανταλάκης και Θαν. Τσάδαρης, συνέχισαν να χρηματοδοτούν τον Καλογρίτσα, ακόμη και μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε με τα βοσκοτόπια (για τα οποία η Ν.Δ. έλεγε και τότε πως ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ)

Πως πήρε 11 εκατ. ευρώ

Η πρώτη περίπτωση αφορά στην εικονική μεταβίβαση της εταιρίας ΑΝ.ΣΥ., από τον Καλογρίτσα σε πρώην συνεργάτη του, χωρίς ωστόσο να κατατεθούν στην Τράπεζα τα στοιχεία που επιβεβαίωναν τη συναλλαγή. Με την κίνηση αυτή, ο μηχανισμός Πανταλάκη αφαίρεσε λογιστικά 2,5 εκατ. ευρώ, από τις υποχρεώσεις του «Τοξότη» προς την Τράπεζα και ταυτόχρονα έδωσε δάνειο 2,5 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, ο δανεισμός του Καλογρίτσα ήδη ξεπερνούσε τα 119 εκατ. ευρώ, με τις ακάλυπτες πιστώσεις να εκτινάσσονται στα 91,3 εκατ.

Στη συνέχεια, το 2017 χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 5 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν εξοφλήθηκε στο τέλος του έτους, όπως ανέφερε η απόφαση του δ.σ. της τράπεζας, κάτι που μέχρι το τέλος του 2018, το έκρυβε ο κ. Τσάδαρης από τη διοίκηση.

Έτσι, τον Φλεβάρη του 2018 ο Καλογρίτσας παίρνει νέο δάνειο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία εξασφάλιση, ενώ παράλληλα οι «υποσχετικές επιστολές» του εργολάβου για «προσκόμιση καλυμμάτων αυξήθηκαν από 500 χιλιάρικα σε 10 εκατ. ευρώ» Αυτό τον Μάιο του 2017!

Γαλάζιος μηχανισμός

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι για όλες αυτές τις κινήσεις δεν είχε καμία ενημέρωση ο Θεόδωρος Πανταλάκης κι όλα τα έκανε μόνος του ο κ. Θ. Τσάδαρης, ως επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων…

Είναι εμφανές ότι ο «γαλάζιος» μηχανισμός της Τράπεζας, που είχε την πλήρη εύνοια του Γιάννη Στουρνάρα (φαίνεται και από τις εξελίξεις με την αποπομπή του Π. Ρουμελιώτη), είχε οργανώσει με κάθε επιμέλεια τη χορήγηση θαλασσοδανείων στον δήθεν «αριστερό» εργολάβο, παρέχοντάς του «ζεστό χρήμα» τη στιγμή κατά την οποία ο όμιλός του ήταν αποδεδειγμένα στο «κόκκινο», ενώ ο ίδιος «έκανε παιχνίδι» με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, για να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια…

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι, όπως έγραφε τότε η F&M Voice, ότι ο δήθεν «κόκκινος» εργολάβος είχε ήδη προσχωρήσει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και μάλιστα οι πληροφορίες της εποχής έλεγαν ότι σχεδίαζε να αναλάβει την επανέκδοση της «Απογευματινής», με στόχο να υπάρξει μία αμιγώς «φιλομητσοτακική» καθημερινή εφημερίδα, με προοπτική τις εκλογές του 2019.

Αδράνεια ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, οι τότε κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν έδωσαν την απαιτούμενη σημασία στις αποκαλύψεις μας, είτε δεν κατάλαβαν το βάθος των υπόγειων διεργασιών, που λάμβαναν χώρα με επίκεντρο τον Καλογρίτσα. Και το «πληρώνουν» σήμερα, αναγκαζόμενοι να «τρέχουν» πίσω από τις δήθεν αποκαλύψεις, για να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες!

Εκείνη την εποχή, πάντως και υπό το βάρος των αποκαλύψεων της F&M Voice, μάθαμε ότι ο Θόδωρος Πανταλάκης είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προφανώς για να του ζητήσει πολιτική κάλυψη. Προς τιμήν του, ο τότε αντιπρόεδρος αρνήθηκε να παρέμβει, γνωρίζοντας (ή διαπιστώνοντας) ότι οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας είναι απολύτως τεκμηριωμένες. Ωστόσο, δεν έκανε και καμία άλλη κίνηση ώστε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Τράπεζα και να «σπάσει» τους «γαλάζιους» μηχανισμούς.

Ποιος «πληρώνει»…

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο, οι «γαλάζιοι» να κατηγορούν τους ΣΥΡΙΖαίους για στήριξη του εργολάβου, ενώ την πραγματική (και με ζεστό χρήμα) στήριξη την είχαν προσφέρει τα δικά τους στελέχη στο τραπεζικό σύστημα.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ούτε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τα στοιχεία από το ρεπορτάζ μας, για να αντεπιτεθεί στις αστήρικτες επιθέσεις του επικοινωνιακού μηχανισμού της Ν.Δ., η οποία επιμελώς κρύβει το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια, ο εργολάβος έχει αλλάξει… χώμα και από «κόκκινος» έχει γίνει μπλέ!