Log in

Βασίλης Κατσαρός

«Βυζαντινό παρασκήνιο» στο ΤΧΣ

Σήμερα – ή το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας- το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει την τελική επιλογή του για τον πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα σκάνδαλα της Εσπερίας και εμείς…

H Μάλαγα (νότια Ισπανία, Ανδαλουσία) απέχει από τη Μαδρίτη γύρω στα 600 χιλιόμετρα. Το Μπιλμπάο (βόρεια Ισπανία, χώρα των Βάσκων) περί τα 400 χλμ. Βρίσκονται δηλαδή στα δύο απώτατα σημεία της χώρας, στον Βορρά και τον Νότο, αλλά δεν είναι καθόλου μακριά: μόνο 3,5 ώρες χρειάζεται για να φθάσεις από την Μάλαγα στο Μπιλμπάο, με το renfe.

Ο Στουρνάρας και η δίωξη κατά Πανταλάκη

Έπρεπε ή δεν έπρεπε να παρέμβει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος , και να δηλώσει την στήριξή της στον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank Θεόδωρο Πανταλάκη μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου για την άσκηση δίωξης εναντίον του για κακούργημα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του , στην παλιά Αγροτική Τράπεζα;

Συναγερμός στις τράπεζες λόγω… αναλήψεων

Με αρνητικές ενδείξεις για τη ρευστότητα στην αγορά και στην οικονομία εισήλθε και αυτή η εβδομάδα. Οι πληροφορίες από τις τράπεζες σήμερα δεν είναι καλές : Ο ρυθμός αναλήψεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου – που άρχισε σύμφωνα με τα capital controls το 15ηνθήμερο για την ανάληψη των 840 ευρώ – διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εκείνο που παρατηρήθηκε είναι ότι οι καταθέτες «σήκωσαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο 840 ευρώ που επιτρέπεται.

Τι φταίει για την πτώση στο Χρηματιστήριο

Μόνο κεραυνό εν αιθρία δεν αποτέλεσε η χθεσινή υποχώρηση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου σε επίπεδα κάτω των 640 μονάδων: Η συρρίκνωση του όγκου των συναλλαγών τις προηγούμενες μέρες –την Δευτέρα έκαναν «βουτιά» κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ– και η αποχή των επενδυτών ήταν σαφή σημεία προειδοποίησης αυτού που θα επακολουθούσε.

  • Κατηγορία ΧΑ

«Πρωτιά» στα επιτόκια χορηγήσεων στην Eυρωζώνη

Aρνητική πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα στα δύο βασικά επιτόκια που χαρακτηρίζουν την οικονομία και την δραστηριότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η χώρα μας, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση της ΕΚΤ, έχει τα υψηλότερα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων και ένα από τα χαμηλότερα στο ταμιευτήριο: Το πρώτο φθάνει στο 4,40% και το δεύτερο μόλις και αγγίζει το 0,69%.

 

300.000 επιχειρήσεις μένουν εκτός από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και πέντε στις δέκα επιχειρήσεις που δεν έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν –να παρουσιάσουν δηλαδή κερδοφόρα χρήση κατά τα τελευταία χρόνια– εκτιμάται ότι μένουν τελικά εκτός του νέου νομικού πλαισίου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ και το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Γιατί δεν πάμε καλά …

Τα στοιχεία της έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χρηματοδότηση και την κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη προκαλούν σοκ, έστω και αν όλοι υποψιαζόμαστε την κατάσταση που επικρατεί.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS