Log in

Βασίλης Κατσαρός

Στα 70,3 δισ. ευρώ οι ζημιές των τραπεζών

Τα μνημόνια και όχι η κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ το 2008 οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην κρίση που βιώνει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι η δεύτερη μεγαλύτερη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, καταγράφηκε το 2008 (2,5 δισ. ευρώ), δηλαδή μερικούς μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers (15.9.2008), κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πόρτο – Αθήνα: Σκόρ 136.116 - 38.627!

Στο Γκντάσκ της Πολωνίας δεν έτυχε να ταξιδέψω ποτέ. Ίσως διότι – από την εποχή των νιάτων μου– έδινε την εντύπωση μιας βιομηχανικής πόλης και τίποτα περισσότερο. Στο Μιλάνο, προφανώς έχω ταξιδέψει. Αν και έχουν περάσει κάποια χρόνια, ακόμα θυμάμαι τη φοβερή θέα από την οροφή του καθεδρικού ναού στην πλατεία Duomo. Ή το σεργιάνισμα στην Galleria Vittorio Emanuele με τις γυναίκες της παρέας να μην μπορούν να «ξεκολλήσουν» από τις φανταχτερές βιτρίνες και τις… επελάσεις στα ενδότερα των φοβερών αυτών μαγαζιών.

  • Κατηγορία Γνώμες

Η οικονομία εκπέμπει SOS

Διατηρήθηκαν – μάλιστα με δυναμικό κλείσιμο την Παρασκευή – και επιπλέον με… όριο ασφαλείας οι 600 μονάδες στο χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα και αυτό παρά το αρνητικό κλίμα γύρω από το ζήτημα που είχε διαμορφωθεί στην αγορά. Όμως από σήμερα ξεκινούν οι νέες… περιπέτειες με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Διεκδικούν 5,7 δισ. ευρώ για το PSI με την έγκριση της Κυπριακής κυβέρνησης

Ποσό 1,7 δις ευρώ λόγω της συμμετοχής τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσω του PSI , διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο- δηλαδή από την Ελλάδα - η Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα η Κρατική Τράπεζα της Κύπρου στην δικαιοδοσία της οποίας «πέρασαν» οι απαιτήσεις της πρώην Λαϊκής Τράπεζας διεκδικεί από την πλευρά της και για την ίδια υπόθεση ποσό 4 δις ευρώ. 

Υπάρχει χρηματιστήριο;

Aν ανατρέξει κανείς στο λήμμα χρηματιστήριο -σε όποιο λεξικό, ηλεκτρονικό ή έντυπο, κι αν προτιμά- θα διαβάσει ότι η ύπαρξη μιας χρηματιστηριακής αγοράς (από την εποχή του εμπορίου των τουλιπών των Ολλανδών ναυτικών, δηλαδή από τον 15ο αιώνα) έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση των υγιών εταιριών με φθηνά κεφάλαια. Άλλο στόχο αποτελεί ακόμα η δημιουργία υπεραξιών, μέσω της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών, στις οποίες συμμετέχουν οι λεγόμενοι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι.

  • Κατηγορία Γνώμες

Λουκέτο στο 42,5% των τραπεζικών καταστημάτων

Ολιγοπωλιακές συνθήκες διαμορφώνονται πλέον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκαλώντας ερωτηματικά κατά πόσον η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών αν και λειτούργησε θετικά στην κατεύθυνση σωτηρίας των καταθέσεων παρήγαγε τελικά αποτελέσματα για την μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Attica Bank ξεπερνούν πλέον αθροιστικά το 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (σε όρους ενεργητικού) από 67,7% στο τέλος του 2007.

Στα 2000 ευρώ το μήνα το νέο όριο αναλήψεων

Η σημερινή συμφωνία Μέρκελ-Τσίπρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες ανοίγει το δρόμο για την σημαντική αλλαγή των όρων στα capital controls που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη αποδεχτεί τις σχετικές προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την αύξηση του ορίου ανάληψης σε 2000 ευρώ το μήνα, το άνοιγμα νέων λογαριασμών αλλά και την μεταφορά 2000 ευρώ το μήνα στο εξωτερικό ανά λογαριασμό (από 1000 που ισχύει σήμερα).

Γιατί καθυστερεί η λειτουργία των Γραφείων Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών

Από αναβολή σε αναβολή οδεύει το μεγαλόπνοο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών τα πρώτα από τα οποία θα λειτουργούσαν σύμφωνα με τις πρώτες εξαγγελίες στο τέλος του 2016. Ενώ ο σχετικός νόμος που διέπει τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι σε ισχύ από τον Μάιο του περασμένου χρόνου μέχρι στιγμής τα κέντρα παραμένουν κενό γράμμα αφού δεν έχουν λειτουργήσει ούτε τα πρώτα πιλοτικά Γραφεία.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS