Log in

Βασίλης Κατσαρός

Προς παράταση του νόμου Κατσέλη και το 2019

Από την επιτυχή διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι μετά την ψήφιση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, πρόκειται να επαναληφθούν με γενικευμένη μορφή από τα μέσα Φεβρουαρίου θα κριθεί το τελικό ΟΚ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο αίτημα της κυβέρνησης παράτασης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για το 2019.

Απόφαση- καταπέλτης κατά τραπεζών για τα δάνεια σε φράγκο

Στην... παράταση θέλουν να πάνε οι τράπεζες την διαφορά με τους 90.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι «εξοπλισμένοι» πλέον με τις αποφάσεις δευτεροβαθμίων δικαστηρίων απαιτούν την αποπληρωμή των δανείων τους στην αρχική ισοτιμία με το ευρώ και όχι στις προσαρμοσμένες τιμές που προέκυψαν μετά την ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος. Για το λόγο αυτό και ετοιμάζονται προσφυγές προς τον Άρειο Πάγο προκειμένου να κρίνει οριστικά τις υποθέσεις δανείων σε φράγκο, οι οποίες κερδήθηκαν από τους δανειολήπτες και σε δεύτερο βαθμό, από τα Εφετεία Πειραιώς και Ναυπλίου, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι βγαίνουν τα λεφτά …

Πάνε τώρα σχεδόν επτά χρόνια από τότε που τον γνώρισα. Μόλις η Πορτογαλία είχε μπει  για πρώτη φόρα  στο Μνημόνιο και η κρίση στην χώρα ήταν εμφανής. Η ανασφάλεια του κόσμου επίσης, η ένδεια εμφανής. Θυμάμαι ότι στην Avenida da Liberdade μπροστά στο γνωστό θέατρο São Jorge μερικά μέτρα από το πεντάστερο ξενοδοχείο Tivoli κοιμόταν μέσα σε χαρτόκουτα καμιά δεκαριά άστεγοι…

  • Κατηγορία Γνώμες

Κρίσιμα ραντεβού για οικονομία - τράπεζες

Δύο ιδιαίτερα κρίσιμα ραντεβού από τα οποία θα κριθεί η ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης και το άνοιγμα των αγορών πραγματοποιούνται σήμερα στην Γερμανία μεταξύ των ελλήνων τραπεζιτών και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δημόσιο έχασε 24,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Το ελληνικό Δημόσιο τις προηγούμενες μέρες ξέγραψε οριστικά, και χωρίς το θέμα να πάρει ευρύτερες διαστάσεις, κεφάλαια 24,5 δισ. ευρώ επιβαρύνοντας ουσιαστικά τους Έλληνες φορολογούμενους με το ποσό αυτό.

«Εκστρατεία» τραπεζών για επιστροφή καταθέσεων

H επιστροφή καταθέσεων ύψους μεταξύ 10-15 δις ευρώ, που βρέθηκαν εκτός τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο των πρώτων μηνών του 2015, είναι το στοίχημα των τραπεζών για τους επόμενους μήνες. Οι πρώτες θετικές ενδείξεις, που διαφάνηκαν κατά τους τελευταίους μήνες του 2017 με την επάνοδο στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεων άνω των 4 δις ευρώ, εκτιμάται ότι μπορούν να έχουν συνέχεια μέσα στο τρέχον έτος.

Γιατί ματαιώνονται οι αυριανοί πλειστηριασμοί

H προωθούμενη από την κυβέρνηση ψήφιση διάταξης, με την οποία όλοι οι πλειστηριασμοί προωθείται άμεσα η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η εγκατάλειψη του ατελέσφορου των φυσικών πλειστηριασμών, που μόνο προβλήματα δημιουργούσαν λόγω της παρέμβασης των διαφόρων συλλογικοτήτων, οδηγεί σε προσωρινή αναστολή των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία.

Απόφαση – σταθμός για τα δάνεια σε φράγκο

Πρόστιμο που υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί και να υπερβεί τα  100 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που το Εφετείο Αθήνας ακολουθήσει την αντίστοιχη απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου και κρίνει ότι τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν δοθεί κατά παράβαση της νομολογίας και πρέπει να αποπληρωθούν με την ισοτιμία των νομισμάτων που ίσχυε κατά την ημέρα υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS