Log in

Προς αριστερό συνασπισμό στη Γερμανία;

Παράθυρο σε μια συνεργασία που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας και να σβήσει τα όνειρα της Άνγκελα Μέρκελ για μια τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία, άνοιξαν τα κόμματα του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς.

Γράφει η: 

«Δεν θέλουμε μια νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολιάζοντας τις πιθανές πολιτικές ζυμώσεις στη χώρα την επομένη των εκλογών, σε συνέντευξη του στο έγκριτο περιοδικό «DerSpiegel». Πηγαίνοντας δε, ένα βήμα πιο πέρα υποστήριξε πως θεωρεί πιθανό έναν «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» συναπισμό, που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια εξίσσου σταθερή κυβέρνηση. «Όλα εξαρτώνται από τοLinke. Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κυβερνήσουν (μαζί μας) ή να παραμείνουν στην αντιπολίτευση» σχολίασε, «ρίχνοντας» το μπαλάκι στο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η συνέντευξη του Γκάμπριελ στο γερμανικό περιοδικό «άναψε» φωτιές στο Βερολίνο, δεδομένου ότι έρχεται σε ένα διάστημα που το πολιτικό φλερτ μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς έχει αρχίσει να... θερμαίνεται. Μάλιστα, είναι κοινό μυστικό ότι στελέχη του SPDκαι του Linke προχώρησαν ήδη σε κάποιες προκαταρκτικές επαφές, εξετάζοντας τη πιθανότητα να μπορούσαν να τα... βρουν μεταξύ τους για τη σύσταση ενός συνασπισμού που θα έβγαζε τη Δεξιά εκτός ταμπλό.

Τα νούμερα «βγαίνουν»

Σημειωτέον πως, αν και οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν το κεντροδεξιό CDU/CSU σταθερά πρώτο, θεωρείται λίαν απίθανο ότι θα μπορέσει να διασφαλίσει αυτοδυναμία, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη να αναζητήσει εκ νέου κυβερνητικό εταίρο. Στη περίπτωση αυτή η παράταση του σημερινού σχήματος συγκυβέρνησης με το SPDθεωρείται το λογικότερο σενάριο για το κυβερνών κόμμα, όμως τίποτε δεν εμποδίζει τους Σοσιαλδημοκράτες να προσπαθήσουν να βγουν... από αριστερά στην κυρία Μέρκελ με έναν δικό τους αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό.

Άλλωστε, οι ίδιες δημοσκοπήσεις και τα ίδια νούμερα δείχνουν ότι το SPD, το μικρότερο αριστερό Linke, και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν αρκετή δύναμη και αρκετές έδρες, ώστε να μπορούν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό και να αφήσουν εκτός... νυμφώνος την κυρία Μέρκελ και την παρέα της. 

Μέχρι τώρα, τόσο το SPD, όσο και το Linke, αρνούνταν την πιθανότητα να συμπράξουν, επικαλούμενα ριζικά διαφορετικές απόψεις σε πολλά ζητήματα και δη, στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού οράματος και του ευρώ. Όμως, το δημόσιο κάλεσμα του Γκάμπριελ και οι πληροφορίες για παρασκηνιακές επαφές φαίνεται να αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού, σε ένα διάστημα που η Ε.Ε. παρουσιάζει σημάδια σοβαρής αποδόμησης λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Κοινός παρανομαστής η κοινωνική πολιτική  

Βεβαίως, το SPDείναι κατηγορηματικό ως προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Γερμανίας και την επιβίωση του ευρώ, έναντι των οποίων το Linkeέχει ασκήσει έντονη κριτική. Όμως, τα δύο κόμματα μπορούν να βρουν κοινό έδαφος στη θέληση τους να δρομολογήσουν μια διαφορετική οικονομική συνταγή για τη Γερμανία και την Ευρώπη συνολικά, με ισχυρότερο κοινωνικό πρόσωπο.

Στα πλαίσια του κυβερνητικού συμβιβασμού για τη δημιουργία κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω σε κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα που ήταν παραδοσιακά τμήμα της ατζέντας τους. Πλέον, λοιπόν, στους κόλπους του κόμματος υπάρχει έντονα η άποψη ότι το SPD το «πλήρωσε» σε ποσοστά απήχησης και πως πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του. 

Παίρνοντας... αμπάριζα από την άποψη αυτή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Linke, σε δηλώσεις του προ ημερών, υποστήριξε ότι αν το SPDαποκαταστήσει τη γραμμή του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής (κόβοντας συνάμα τις γέφυρες με τη Δεξιά), αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Και βέβαια αν το SPDκαι το Linkeτα... βρουν μεταξύ τους, θα είναι σαφώς πιο εύκολο να πείσουν και τους Πράσινους να ενταχθούν στην ομάδα τους.

Χωρίς εναλλακτική λύση το CDU

Στο αντίπαλο στρατόπεδο της Δεξιάς, ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα συμβίωση τους με τους Σοσιαλδημοκράτες, με αποτέλεσμα αρκετά στελέχη να δυσφορούν μπροστά στην ανάγκη να χρειαστεί να στραφούν και πάλι στο SPDπροκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση. Όμως, πιθανότατα δεν θα έχουν άλλη λύση, διότι ο παραδοσιακός εταίρος τους, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βρίσκονται στο όριο του 5% στις δημοσκοπήσεις και για την ώρα παλεύουν απλά για να καταφέρουν να μπουν στη Βουλή.

Το FDP, όπως και το CDUτης κυρίας Μέρκελ, χάνουν συνεχώς ψήφους προς τα δεξιά, προς όφελος του λαϊκίστικου ευρωσκεπτικιστικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο φιγουράρει στην τρίτη(!) θέση των δημοσκοπήσεων με 12% και ετοιμάζεται να μπει και με τα... δύο πόδια στη νέα βουλή.