Log in

Θα επηρεάσει η επίθεση τις πολιτικές ισορροπίες ενόψει της κάλπης;

Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκε το σύνολο των αρχών ασφαλείας στη Γαλλία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση, με τις αρχές να «κατεβάζουν» ακόμη και τις ειδικές δυνάμεις στους δρόμους, στο πλάι περίπου 50.000 αστυνομικών προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής. Όμως, αυτό που σίγουρα δεν μπορούν να προβλέψουν είναι ο αντίκτυπος που θα έχει το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο ίδιο το αποτέλεσμα, στο αν ο κόσμος θα προσέλθει στις κάλπες και βέβαια τι θα ψηφίσει!

Γράφει η: Από απόψε, άλλωστε, απαγορεύονται και οι δημοσκοπήσεις, οπότε δεν θα υπάρχει επίσημη καταγραφή, πόσο μάλλον δημοσιοποίηση, της άποψης της κοινής γνώμης και της επιρροής που άσκησε η επίθεση στο πλέον πολυσύχναστο και φρουρούμενο σημείο του Παρισιού. Όμως, είναι λίαν απίθανο ότι έστω ένα μικρό κομμάτι της πολύ μεγάλης μάζας των αναποφάσιστων δεν θα συμφώνησε ακούγοντας την Μαρίν Λεπέν να έχει πάρει… αμπάριζα από χθες το βράδυ επιμένοντας ότι η Γαλλία είναι σε πόλεμο με το φανταμεταλιστικό Ισλάμ και ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τους πολίτες της. Συνολικά πάνω από 230 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γαλλία, από τον Ιανουάριο του 2015, από επιθέσεις.

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο δράστης, για μια ακόμη φορά, δεν ήταν μετανάστης, αλλά ριζοσπαστικοποιημένος ντόπιος και άρα Ευρωπαίος πολίτης, ήταν μια πληροφορία που η κυρία Λεπέν βολικά παρέκαμψε, ελπίζοντας βάσιμα σε ανέλπιστους πόντους την τελευταία στιγμή. Για τον ίδιο λόγο και οι υπόλοιποι προεδρικοί μονομάχοι αναγκάστηκαν να ανεβάσουν τους τόνους υιοθετώντας πιο σκληρή στάση σε θέματα ασφαλείας. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, αν και σε ποιο βαθμό η νέα επίθεση θα επηρεάσει την κοινή γνώμη. Και δεν μιλάμε μόνο για το «χρώμα» της ψήφου, αλλά και το αν το κοινό θα προσέλθει στις κάλπες δεδομένου ότι η εκτιμώμενη αποχή κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανταποκρίσεις από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σήμερα κάνουν λόγο για αυξημένη νευρικότητα, όχι μόνο για το γεγονός της ίδιας της τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά κυρίως για την επιρροή που θα ασκήσει στη γαλλική κάλπη. Άλλωστε, τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και οι αγορές αντλούσαν αισιοδοξία από την ελπίδα ότι ακόμη και αν η κυρία Λεπέν κερδίσει τον πρώτο προεδρικό γύρο, θα χάσει στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο, πιθανότατα από τον κεντρώο μεταρρυθμιστή Εμανουέλ Μακρόν. Όμως, οι διαφορές στα ποσοστά είναι μικρές. Και βέβαια μιλάμε για δημοσκοπήσεις που –όπως ξέρουμε καλά- πολλές φορές έχουν διαψευστεί στην πραγματική κάλπη.