Log in

Τουρκία: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες για την επίλυση του θέματος με τις βίζες

Οι συνομιλίες που έχουν οι τουρκικές αρχές με τις ΗΠΑ προκειμένου να επιλυθεί η συνεχιζόμενη "κρίσης της βίζας" οδεύουν προς τη "σωστή κατεύθυνση", δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 8 Οκτωβρίου, Τουρκία και ΗΠΑ ανέστειλαν την έκδοση βίζας για τους Αμερικανούς και Τούρκους υπηκόους αντίστοιχα. Αφορμή στάθηκε η διπλωματική κρίση που ξεκίνησε μετά τη σύλληψη ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Μια αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ έφτασε την Τρίτη στην Τουρκία για συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση αυτή

Παράλληλα, αμερικανική αποστολή έχει ζητήσει από την Τουρκία πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τους δύο υπαλλήλους προξενείων της, η σύλληψη των οποίων έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών και την αναστολή των υπηρεσίων έκδοσης βίζας, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

Δύο Τούρκοι που εργάζονταν σε αμερικανικά προξενεία συνελήφθησαν φέτος: Τον Μάιο ένας διερμηνέας του αμερικανικού προξενείου στα Άδανα και πριν δύο εβδομάδες ένας εργαζόμενος στην αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών (DEA) στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης η τουρκική αστυνομία θέλει να ανακρίνει και έναν τρίτο εργαζόμενο στην Κωνσταντινούπολη. Η σύζυγός του και η κόρη του κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τις φερόμενες σχέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι του προσέφεραν καταφύγιο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το HaberTurk μετέδωσε ότι η αμερικανική αποστολή που έφτασε στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα έχει θέσει τέσσερις όρους για να επιλυθεί η κρίση με τις βίζες, μεταξύ αυτών και την παροχή πληροφοριών από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες που διεξάγονται εις βάρος των εργαζόμενων στα αμερικανικά προξενεία, αλλά και στοιχεία σχετικά με τον Μετίν Τοπούζ, τον εργαζόμενο στη DEA, και τον άλλο υπάλληλο του προξενείου που αναζητείται.

Ένας εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Τοπούζ ήταν σε επαφή με έναν από τους βασικούς υπόπτους για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι ανάλογες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και εις βάρος του εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα. Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα τόνισε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες.

Η αμερικανική αποστολή δήλωσε στην Άγκυρα ότι αν οι επαφές που αυτές έγιναν κατόπιν αιτήματος του προξενείου, οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να συλληφθούν, σύμφωνα με το HaberTurk.

Ωστόσο το CNN Turk μετέδωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα δεχθεί όρους για την έναρξη των συζητήσεων για την επίλυση της κρίσης με τις βίζες.


To μείζον θέμα της φοροαποφυγής που διαπράττουν ελληνικές επιχειρήσεις, με το να μεταφέρουν εικονικά τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία, καθώς επίσης και​το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, συζήτησαν ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με την ομόλογό του της Βουλγαρίας,  Galya  Dimitrova, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Α.Α.Δ.Ε., το γενικότερο πλαίσιο της θεματολογίας των συζητήσεων ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η προοπτική της εφαρμογής της υφιστάμενης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το θέμα της φοροαποφυγής από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη Βουλγαρία.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της διάδρασης και  ​του ​ελέγχου της διακίνησης «ευαίσθητων» εμπορευμάτων στην επικράτεια των δύο χωρών, όπως και η μεταφορά των προϊόντων, που υπόκεινται στο τελωνειακό ​καθεστώς 4200.

Συμφωνήθηκαν, επίσης, οι από κοινού δράσεις στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, ενώ συζητήθηκε και ​το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κοινές δράσεις στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης με την εσωτερική  νομοθεσία των δύο κρατών, και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση, σύντομα, στην Αθήνα, ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, «οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις ​για την εφαρμογή της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αναφορικά με τη συνεργασία των δύο φορολογικών διοικήσεων».

Από την πλευρά της, η κ. Dimitrova είπε ότι: «Έχουμε επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας να αναλάβουμε κοινή δράση, ώστε να αποτρέψουμε την ​καταστρατήγηση της εσωτερικής νομοθεσίας των δύο χωρών, και είμαστε πρόθυμοι να δουλέψουμε στενά, ώστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα».