Log in

Από το συνέδριο του SPD περνά η αναβίωση του μεγάλου συνασπισμού

Στο Βερολίνο συγκεντρώνονται σήμερα τα στελέχη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο συνέδριο του κόμματος (7 έως 9 Δεκεμβρίου). Ένα συνέδριο, με διαφορετικό περιεχόμενο και στόχο από ότι περίμενε κανείς πριν λίγες εβδομάδες, δεδομένου ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι, πλέον, η επικύρωση του «ναι» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση του μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και την Άνγκελα Μέρκελ.  

Γράφει η: 

Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμη. Πως, δηλαδή, παρά την συζήτηση επί μέρες για την επιστροφή στο μεγάλο συνασπισμό, τα δύο μεγάλα κόμματα, με την προσθήκη και των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών δεν έχουν καν καθίσει ακόμη στο τραπέζι, ούτε πρόκειται να καθίσουν σύντομα.

Στους κόλπους του SPD, πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από το συνέδριο, ενώ και το συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών ακολουθεί σε λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 15-16 Δεκεμβρίου, στη Νυρεμβέργη. Έτσι, λοιπόν, εξηγούνται τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η επί της ουσίας διαπραγμάτευση μπορεί να μην ξεκινήσει καν πριν τα Χριστούγεννα, αλλά μετά το τέλος των γιορτών.

Στο συνέδριο του SPD δεν αναμένεται κάποια έκπληξη αναφορικά με την έγκριση της έναρξης των συνομιλιών. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση θα είναι ανέφελη, με πολλά στελέχη να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και βέβαια να ασκούν πιέσεις για τα ανταλλάγματα που θα απαιτηθούν.

Ήδη, ο Μάρτιν Σουλτς, επιμένοντας να το… παίζει δύσκολος, διαμήνυσε ότι το κόμμα του δεν βιάζεται για την επίτευξη συμφωνίας, υπονοώντας ότι το πρόβλημα βαραίνει τους Χριστιανοδημοκράτες και την καγκελάριο προσωπικά. Σε συνέντευξή του, δε, στο Der Spiegel ανέβασε ψηλά τον πήχη, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της αναδόμησης της Ευρώπης αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα, τασσόμενος υπέρ της χάραξης κοινής φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη και της δημιουργίας θέσης υπουργού Οικονομικών για την Ε.Ε.

Ειδικά τα δύο τελευταία αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους σκληροπυρηνικούς στο στρατόπεδο της Δεξιάς. Όμως, είναι εύλογο ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα μπορεί να πει «όχι» σε όλα: στα ευρωπαϊκά ζητήματα, στην απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών για αλλαγές στο ασφαλιστικό, το κράτος πρόνοιας και τα εργασιακά, στη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική, τη διανομή των θέσεων-κλειδιά στο υπουργικό συμβούλιο, το Προσφυγικό. Θα πρέπει να επιλέξει ποιες μάχες μπορεί και πρέπει να παλέψει.

Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για τον Μάρτιν Σουλτς, όμως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής γνωρίζει ότι όσα κερδίσει θα τον βοηθήσουν να εδραιώσει την… καρέκλα του, σε ένα διάστημα που αρκετά στελέχη έχουν θέσει θέμα ηγεσίας λόγω της απογοητευτικής επίδοσης του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Για τον ίδιο λόγο θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να διασφαλίσει στο συνέδριο την επανεκλογή του στην αρχηγία. Το κόμμα χρειάζεται να εμφανιστεί ενωμένο και δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τον «άσσο» αυτό, ο κύριος Σουλτς, παρά την γκρίνια εναντίον του, θα καταφέρει πιθανότατα να επανεκλεγεί και να ηγηθεί των κρίσιμων συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης.