Log in

Το παρασκήνιο της απόλυσης Τίλερσον – το προφίλ του διαδόχου του

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνηση ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου, αν δεν ερχόταν στην ουρά πολλαπλών αποχωρήσεων ή και απολύσεων από το προεδρικό επιτελείο και στον απόηχο φημών ότι ο ρεαλιστής, πρώην άνθρωπος της αγοράς, Ρεξ Τίλερσον, είχε συγκρουστεί πολλάκις με το αφεντικό του διαφωνώντας με τις ακραίες επιλογές του.

Γράφει η: 

Σε κάθε περίπτωση ο πρώην CEO της Exxon Mobil απολύθηκε, με την αποπομπή του να δημοσιοποιείται από τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα από το αγαπημένο του twitter. Την θέση του, στο τιμόνι του ΥΠΕΞ, θα αναλάβει ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, τον οποίο αντιστοίχως θα αντικαταστήσει η υποδιευθύντρια Τζίνα Χάσπελ. Με τον τρόπο αυτό, μάλιστα, η κυρία Χάσπελ θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.  

Ο κύριος Πομπέο «θα κάνει φανταστική δουλειά» υποστήριξε ο κύριος Τραμπ, παρά το γεγονός ότι την άποψη του δεν φαίνεται απαραιτήτως να συμμερίζεται το αμερικανικό κατεστημένο και η αγορά. Όχι βεβαίως διότι έχουν απαραιτήτως πρόβλημα με τον κύριο Πομπέο, αλλά επειδή βλέπουν… στραβά την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συνδύαζε γνώση των διεθνών δεδομένων και γεωπολιτικών ισορροπιών με την γνώση και εμπειρία του τρόπου λειτουργίας της αγοράς και των «θέλω» των αμερικανικών επιχειρήσεων.    

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο κύριος Τίλερσον ήταν ανάμεσα στους υπουργούς που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην πρόσφατη απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, ένα θέμα για το οποίο ήδη παραιτηθεί ο νούμερο ένα οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, Γκάρι Κον φοβούμενος τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου. Πέραν αυτού, ο κύριος Τίλερσον φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να είχε πάρει αποστάσεις από την ιστορική απόφαση Τραμπ να συναντηθεί και να συζητήσει με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, μια απόφαση που φαίνεται ότι ελήφθη προσωπικά από τον πλανητάρχη, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός είχε επωμιστεί τον τελευταίο χρόνο την εκστρατεία άσκησης πιέσεων προς την Πιονγιάνγκ   

Ο κύριος Τίλερσον είχε επίσης διαφωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ για τους χειρισμούς του στη Μέση Ανατολή, τη στάση του έναντι του Ισραήλ, αλλά και την διεθνή ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν, την οποία θεωρούσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσουν. Από την άλλη πλευρά, διπλωμάτες καριέρας διαμαρτύρονταν για την έλλειψη εμπειρίας του σε πρακτικά θέματα, δεδομένου και του όγκου των υποχρεώσεων του χαρτοφυλακίου του και άρα την έλλειψη προόδου σε σημαντικά ανοιχτά ζητήματα.

Ως πρώην βουλευτής, ο 54χρονος Πομπέο γνωρίζει καλά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και τις ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται. Όμως, ως στέλεχος της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και μέλος του περίφημου Tea Party θα οδηγήσει (καλώς ή κακώς…) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε πιο συντηρητικά μονοπάτια.