Log in

Μακρόν και Μέρκελ στο εβδομαδιαίο… μενού του Λευκού Οίκου

To… καλό του πρόσωπο ως οικοδεσπότη θα προσπαθήσει να δείξει ο Ντόναλντ Τραμπ –άγνωστο, βέβαια, αν θα το καταφέρει- υποδεχόμενος, αυτή την εβδομάδα, τους δύο ισχυρότερους ηγέτες της Ευρώπης, τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ.

Γράφει η: 

Η αρχή θα γίνει σήμερα, με την άφιξη του ζεύγους Μακρόν στο Λευκό Οίκο. Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας ανταποδίδει την επίσημη επίσκεψη του ζεύγους Τραμπ στο Παρίσι, με τον πλανητάρχη να είναι αποφασισμένος να τους εντυπωσιάσει εξίσου. Είναι, άλλωστε, το πρώτο επίσημο κρατικό δείπνο που θα παραθέσει από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας και είναι δεδομένο ότι θέλει να επιδείξει και να απολαύσει όλη την αίγλη της θέσης του. Απέναντι του, ο κύριος Μακρόν είναι σίγουρα δεκτικός, έχοντας ήδη αποδείξει ότι προσβλέπει στην αναβάθμιση των γαλλο-αμερικανικών σχέσεων, εκμεταλλευόμενος ενδεχομένως και τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας, αλλά και θέλοντας να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή στα όποια αγκάθια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ευρύτερα.

Μην ξεχνάμε ότι η άφιξη Μακρόν έρχεται όσο είναι ακόμη φρέσκο το χτύπημα στη Συρία, στο οποίο οι Γάλλοι συμμετείχαν στρατιωτικά, στηρίζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις, στα πλαίσια της ανανεωμένης συμμαχίας τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέση Ανατολή θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης τους. Αν και ο Γάλλος ηγέτης έχει έναν ακόμη σκοπό, εκπροσωπώντας όχι μόνο τα γαλλικά αλλά και τα ευρύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα: να πείσει τον πλανητάρχη να κινηθεί ηπιότερα στο ζήτημα του Ιράν, ήτοι να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για τυχόν τροποποίηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα και όχι να υπαναχωρήσει συνολικά από την συμφωνία, όπως έχει απειλήσει. Σημειώνουμε ότι ο Λευκός Οίκος έχει θέσει ένα άτυπο χρονικό τελεσίγραφο έως τις 12 Μαΐου, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την «βελτίωση» της συμφωνίας, αλλιώς θα την… σκίσει.

Στη συζήτηση θα τεθούν και άλλα διεθνή πολιτικά ζητήματα (όπως το Κορεατικό, που θα είναι σε πρώτο πλάνο στη διεθνή επικαιρότητα με την διακορεατική Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή), καθώς και οικονομικά και εμπορικά θέματα, ενώ ο κύριος Μακρόν φέρεται να θέλει να βάλει στο τραπέζι και ζητήματα περιβάλλοντος, έχοντας ήδη θέσει στις προτεραιότητες της προεδρίας του την προστασία του περιβάλλοντος και τη Συνθήκη του Παρισιού. Όμως, ειδικά για το τελευταίο είναι δύσκολο να βρει ευήκοα ώτα από τον κύριο Τραμπ.

Από εκεί και πέρα την σκυτάλη θα πάρει η Γερμανίδα Καγκελάριος, την Παρασκευή, με το «τετ α τετ» Τραμπ-Μέρκελ να φαντάζει τόσο ενδιαφέρον όσο και δύσκολο. Οι διμερείς σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ενώ και η έλλειψη προσωπικής χημείας μεταξύ των δύο ηγετών σίγουρα θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα.

Ειδικά τα γερμανικά media δεν έχουν ξεχάσει τον προσβλητικό τρόπο που ο κύριος Τραμπ απέφυγε την χειραψία με την κυρία Μέρκελ, on camera, κατά την συνάντηση τους στο Οβάλ Γραφείο, περίπου ένα χρόνο πριν και παρά την προσπάθεια του Βερολίνου να εστιάσει το ενδιαφέρον στην ατζέντα της συνάντησης, η κάθε τους λέξη και κίνηση θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο.

Βεβαίως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο προσωπικό. Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι διαφωνούν σε μια μακρά σειρά από ζητήματα σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Και αν λάβουμε υπόψη τον εκνευρισμό του Βερολίνου με την ανοιχτή αμερικανική απειλή για εμπορικές κυρώσεις κατά της Ε.Ε. –ένα θέμα που πάγωσε, αλλά δεν έκλεισε- ισχύει, μάλλον, το κάθε πέρυσι και καλύτερα. Άλλωστε, κατά την περσινή επίσκεψη Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, η Ευρώπη γνώριζε μόνο τις ιδέες και προθέσεις του νέου πλανητάρχη, ενώ πλέον έχει πάρει μια… πολύ καλή γεύση για το πώς μεταφράζονται στην πράξη, οδηγώντας τις ΗΠΑ σε επικίνδυνα προστατευτικά μονοπάτια που αντιστρέφουν πολιτικές χρόνων. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αποφασισμένη να εκφράσει στον Αμερικανό πρόεδρο τις επιφυλάξεις του Βερολίνου για τις κινήσεις αυτές. Αλλά, μάλλον, μπορούμε να φανταστούμε την υπεροπτική απάντηση του «The Donald».