Log in

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης ανακοινώνει η Άγκυρα – Απαισιόδοξοι παραμένουν οι αναλυτές

Ένα πλήρες σχέδιο που θα καθησυχάσει τις αγορές υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώσει σήμερα το πρωί, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε την αποκάλυψη σε συνέντευξη του, που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στη Hurriyet, με την ελπίδα ότι η πίεση προς την τουρκική αγορά και τη λίρα θα ανακοπεί επιτέλους, κάτι, ωστόσο, που για την ώρα φαντάζει δύσκολο.

Γράφει η: 

Το μήνυμα των ξένων αναλυτών, που εκφράζουν τη βούληση των θεσμικών είναι σαφής: χρειάζεται μια ορθόδοξη νομισματική πολιτική με κάθετη αύξηση των επιτοκίων και άμεσα δυναμικά μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν από capital controls έως παράλληλη υποστήριξη από το ΔΝΤ. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τα τελευταία μέτρα και δη, την υπαγωγή στο ΔΝΤ, υπάρχει εύλογη απορία για το πόσο ικανοποιητικά θα είναι τα μέτρα του περίφημου σχεδίου.

Πάντως, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό και γαμπρό του Ερντογάν, το σχέδιο, που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, θα είναι ένας συνδυασμός δράσης και πρόληψης, που θα λαμβάνει υπόψη του και τον τραπεζικό κλάδο και την πραγματική οικονομία. Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και δημοσιονομικά μέτρα για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, «εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Θυμίζουμε ότι η τουρκική αγορά βίωσε μια εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα, με αδιάκοπο σφυροκόπημα των ομολόγων και της λίρας, η πτώση της οποίας κυμαίνεται στο 40% έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς. Πηγές αστάθειας και ανησυχίας αποτελούν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα, η οποία ταυτόχρονα βρίσκεται υπό πίεση από τον Ερντογάν που δεν θέλει αύξηση των επιτοκίων, ενώ σταγόνα στο ποτήρι αποδείχτηκε η διπλωματική κόντρα της τουρκικής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον, που οδήγησε και στην ανταλλαγή κυρώσεων. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, οι Αμερικανοί έθεσαν χρονικό τελεσίγραφο, έως την Τετάρτη το απόγευμα, για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, ο οποίος παραμένει υπό κατ’οίκον περιορισμό, πριν σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους κατά της Τουρκίας.

Βεβαίως, ο ίδιος ο Ερντογάν επιμένει να βλέπει «ξένα συμφέροντα» πίσω από τον οικονομικό πόλεμο που αντιμετωπίζει η χώρα του, όπως επανέλαβε και σε νέα ομιλία του το Σαββατοκύριακο, ενώ επανέλαβε την έκκληση του προς τον τουρκικό λαό να πουλήσει ευρώ και δολάρια για να ενισχύσει τη λίρα. Ωστόσο, ειδικά στο τελευταίο δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που πανικόβλητο προσπαθεί να μετατρέψει τα χρήματα του σε ξένο συνάλλαγμα και ιδανικά να βγάλει χρήματα εκτός χώρας.

Κοινώς, για την ώρα, οι οιωνοί δεν φαντάζουν θετικοί για την αποκλιμάκωση της τουρκικής κρίσης, ούτε σε πολιτικό ούτε σε οικονομικό επίπεδο.