Log in

Σκληρό μπρα ντε φερ Μέι με τους ηγέτες της ΕΕ για το Brexit

Διαπραγματεύσεις για... γερά νεύρα διεξάγονται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, μεταξύ της Τερέζα Μέι και των ηγετών των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το Brexit.

Παρότι στο κύριο «μενού» του δείπνου εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν το μεταναστευτικό ζήτημα, συζητήθηκε και η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό να παρουσιάζει το όραμά της ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «χαοτικής αποχώρησης» τον Μάρτιο του 2019.

Τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο πέταξαν η μια το μπαλάκι στο άλλο όσον αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει συναίνεση στις διαπραγματεύσεις και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Τερέζα Μέι προς τους δημοσιογράφους, προσερχόμενη στο δείπνο. «Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της», δήλωσε.

«Δεν συμφωνούμε σε όλες τις λεπτομέρειες», αλλά «επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να κλείσουμε συμφωνία», είπε αργότερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, η Μέι, η οποία επανέλαβε εκ νέου εμφατικά ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε το Λονδίνο να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Στο «ιρλανδικό ζήτημα και ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας», έκρινε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σήμερα πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη χθεσινή παρουσίαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ήταν ενδιαφέρουσα, ήταν ευγενική, δεν ήταν επιθετική. Κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.

Το ζήτημα της Ιρλανδίας

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς για τα περισσότερα από τα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν ακανθώδη ενόψει της αποχώρησης, ιδίως για την οικονομική διευθέτηση, όμως οι διαφωνίες παραμένουν σε κάποια σημεία, πάνω απ' όλα όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Οι δύο πλευρές συναινούν ότι πρέπει να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά το Λονδίνο εναντιώνεται στους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» (του «backstop», κατά την ορολογία των Βρυξελλών) που θέλει η ΕΕ για να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Η λύση που συνέστησαν οι 27, η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση εάν δεν βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση, κρίθηκε «απαράδεκτη» από το Λονδίνο, καθώς θα οδηγούσε όπως τόνισε η βρετανική κυβέρνηση στη δημιουργία συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο ΗΒ.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αυτό «θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη, αλλά θα είναι φρικτό για το Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι 27 - χωρίς τη Μέι - θα συζητήσουν αργότερα σήμερα στο Σάλτσμπουργκ τα επόμενα βήματα των συνομιλιών.

Ο Τουσκ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «στα μέσα Νοεμβρίου», πέραν εκείνης της 18ης Οκτωβρίου, που αρχικά θεωρείτο ότι θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.