Log in

Η ΕΚΤ θέλει τον… Ιρλανδό της (και ο Ντράγκι το ίδιο)

Είναι οριστικό. Ο Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν θα είναι ο διάδοχος του Πέτερ Πράετ στην νευραλγική θέση του κορυφαίου οικονομολόγου της ΕΚΤ. Η απόφαση δεν έχει ληφθεί επισήμως, όμως η ψηφοφορία είναι τυπική δεδομένου ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Μάριο Σεντένο, επιβεβαίωσε ότι είναι οριστικά ο μόνος υποψήφιος που τα κράτη μέλη προτάσσουν για τη θέση.

Γράφει η: 

Βεβαίως, ο κύριος Λέιν ήταν από την αρχή το μεγάλο φαβορί. Και αυτό για αρκετούς λόγους. Πρώτον οι Ευρωπαίοι το χρώσταγαν στους Ιρλανδούς. Η Ιρλανδία ήταν η μοναδική χώρα από τα ιδρυτικά μέλη του ευρώ που δεν είχε μέχρι τώρα καλύψει μια από τις έξι θέσεις του συμβουλίου της ΕΚΤ, οπότε είχε κάθε λόγο να διαμαρτύρεται. Ειδικά αφότου έγινε και το πρώτο success story της επιτυχημένης εξόδου από τα Μνημόνια.

Πραγματικά, οι Ιρλανδοί είχαν ανεβάσει στροφές ήδη από πέρυσι, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η... αδικία αυτή θα πρέπει να αποκατασταθεί. Και ήδη είχαν φτάσει πολύ κοντά, διεκδικώντας (τέτοια εποχή, πέρυσι) τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, δεδομένου ότι η θητεία του Ιταλού, Βίτορ Κονστάνσιο έληγε. Όμως, ενώ ο Ιρλανδός είχε το καλύτερο βιογραφικό για τη θέση και η ίδια η ΕΚΤ (ήτοι ο Μάριο Ντράγκι) συμφωνούσε με την επιλογή του, μεσολάβησαν τα... γνώριμα πολιτικά παιχνίδια της Ε.Ε., ώστε το πόστο να καταλήξει στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στον Λουίς ντε Γκουίντος.

Ο ισπανός τότε υπουργός Οικονομικών, δεν είχε ιδιαίτερη εμπειρία από τραπεζικά, όμως ήταν το δεξί χέρι του βαλλόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, τον οποίο το Βερολίνο και οι σύμμαχοι του ήθελαν να στηρίξουν. Έτσι ο τίτλος πήγε στη Μαδρίτη και το Δουβλίνο έμεινε στην αίθουσα αναμονής, περιμένοντας την επόμενη καρέκλα που θα αδειάσει.

Έτσι και έγινε. Με το που άνοιξε η διαδικασία για την αντικατάσταση του επόμενου ανώτατου αξιωματούχου, ήτοι του Πέτερ Πράετ, η Ιρλανδία πέρασε μπροστά. Και βέβαια ο Φίλιπ Λέιν έχει, κατά γενική ομολογία, όλα τα προσόντα για τη θέση, με τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι να έχει εκφράσει επανειλημμένως την ιδιαίτερη εκτίμηση του προς το πρόσωπο του δυναμικού ιρλανδού τραπεζίτη.

Με σπουδές στην Ιρλανδία και το Χάρβαρντ, ακαδημαϊκή καριέρα στο Κολούμπια, θητεία σε διάφορες θέσεις στην Κομισιόν, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ και τελικά από το 2015 στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, ο 49χρονος Λέιν θεωρείται ότι θα αποτελέσει μια από τις κυρίαρχες μορφές του νέου συμβουλίου, κυρίως την μετά-Ντράγκι εποχή. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο σούπερ Μάριο ποντάρει πολλά στον Ιρλανδό, ως μέλος της ομάδας των «περιστεριών» για να κρατήσει τις ισορροπίες κόντρα στα «γεράκια» και δη, να κρατήσει ζωντανά τα όποια μέτρα στήριξης χρειάζεται η ευρω-οικονομία, όταν ο ίδιος βγει από το προσκήνιο, με το τέλος της θητείας του, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αν και προφανώς στην κόντρα μεταξύ γερακιών και περιστεριών, πολλά θα κριθούν κι από το προφίλ του διαδόχου του ίδιου του Ντράγκι.