Log in

Παρίσι: Θρήνος πάνω από τα αποκαΐδια

Η εβδομάδα του καθολικού Πάσχα ξεκίνησε με πραγματικό εθνικό θρήνο για το λαό της Γαλλίας και όχι μόνο, με την παγκόσμια κοινότητα σε όλα της τα επίπεδα να εμφανίζεται συγκλονισμένη από τη χθεσινή φωτιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Γράφει η: 

Για άνευ προηγουμένου καταστροφή πολιτιστικού μνημείου με τόσο μεγάλη εμβέλεια διεθνώς, σε καιρό ειρήνης μιλά σύσσωμος ο διεθνής Τύπος. Αν και το φως της ημέρας θα δώσει την ευκαιρία για έναν καλύτερο απολογισμό του μεγέθους της καταστροφής, οι εικόνες από τις πρώτες ώρες ήταν πραγματικά αποκαρδιωτικές.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που διέκοψε το πρόγραμμα του και το προγραμματισμένο διάγγελμα του για να μεταβεί στο σημείο και να συμμετάσχει στο συντονισμό του γιγαντιαίου έργου κατάσβεσης, υποστήριξε αργά το βράδυ πως «φαίνεται ότι αποφύγαμε τα χειρότερα» για το βασικό οικοδόμημα. Και αυτό χάρη στην εντατική πολύωρη προσπάθεια εκατοντάδων πυροσβεστών, κάποιοι από τους οποίους έχουν τραυματιστεί (τουλάχιστον ένας είναι αρκετά σοβαρά). Όμως, οι ζημιές είναι αρκετά σοβαρές και εκτεταμένες, καθώς κατέρρευσε η οροφή και το ένα από τα δύο κωδωνοστάσια.  

Στα θετικά είναι το γεγονός πως κανείς άλλος στην περιοχή δεν τραυματίστηκε, καθώς όλη η συνοικία εκκενώθηκε γρήγορα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, αν και οι αρχές φάνηκαν από την αρχή να κλίνουν προς την εκδοχή κάποιου ατυχήματος, που συνδέεται με τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης που γίνονταν στο κτίριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φωτιά φαίνεται να ξέσπασε λίγα λεπτά μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης.

Από εκεί και πέρα, η έμφαση θα δοθεί άμεσα στα έργα αποκατάστασης που θα είναι τόσο δαπανηρά όσο και πολύπλοκα, δεδομένου του μεγέθους και της ιστορικότητας του ναού που μετρά εννέα αιώνες ζωής. Αρκεί να αναφέρουμε ότι και οι εργασίες που «έτρεχαν» τώρα στο κτίριο, ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης συζήτησης και διαμάχης επί χρόνια, με σημείο αιχμής το τεράστιο κόστος τους και το πώς θα καλυφθεί.

Οι εργασίες έπρεπε να συνεχίζονται χωρίς ο εμβληματικός ναός να κλείσει τις πύλες του σε επισκέπτες και προσκυνητές. Σημειώνεται ότι ο ναός αριθμούσε περί τα 13 εκατ. επισκέπτες το χρόνο! Επίσης, η Εκκλησία επέμεινε ότι ως ναός, η είσοδος στη Νοτρ Νταμ θα έπρεπε να παραμείνει δωρεάν, χωρίς την επιβολή εισιτηρίου. Με την κυβέρνηση να έχει αρνηθεί να επωμιστεί το κόστος της ανακαίνισης (που είχε εκτιμηθεί στα δύο εκατ. ευρώ), η λύση βρέθηκε μέσω οργανώσεων και δωρεών.

Όμως, πλέον η υπόθεση περιπλέκεται. Η καταστροφή είναι εκτεταμένη, δεν μιλάμε για μια απλή ανακαίνιση. Αλλά δεν μιλάμε και για ένα απλό κτίριο, αλλά για ένα πραγματικό εθνικό σύμβολο με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, με πολιτισμική αξία, αλλά και οικονομική αξία για την τουριστική βιομηχανία του Παρισιού. Μια βιομηχανία που έχει ήδη πληγεί τους προηγούμενους μήνες με τις ταραχές των κίτρινων γιλέκων και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί κάμψη στις τουριστικές ροές. Η κυβέρνηση Μακρόν είναι υποχρεωμένη να βρεθεί στο τιμόνι της προσπάθειας αποκατάστασης, όσο κι αν διαρκέσει, όσο κι αν κοστίσει.

Η άμεση παρέμβαση της Unesco, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει το έργο αποκατάστασης έχει τη σημασία του. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ακολουθήσουν ανάλογες πρωτοβουλίες από διάφορους φορείς ή και πρόσωπα. Και ας ελπίσουμε βέβαια πως, όντως, η καταστροφική πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα.     

Δείτε επίσης,

ΥΠΕΞ για Παναγία των Παρισίων: Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε τη θλίψη μας

Γιούνκερ: Η Παναγία των Παρισίων ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα