Log in

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό κήρυξε την «τελική φάση» του πραξικοπήματος εναντίον του Μαδούρο (upd)

Για απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα κάνουν λόγο ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, τη στιγμή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό μέσω tweeter προανήγγειλε την «τελική φάση της επιχείρησης “Ελευθερία”».

Γράφει ο: 

Τελευταία ενημέρωση: 17:30

Με δήλωσή του, ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφοριών της χώρας Χόρχε Ροντρίγκες υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει «μία μικρή ομάδα στρατιωτικών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η οποία επιχειρεί να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός χαρακτήρισε του κινηματίες ως «προδότες», ενώ ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «σύσσωμες συντάσσονται με τη συνταγματική τάξη».

Λίγο νωρίτερα, ο Χουάν Γκοαϊδό με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε λόγο για την «τελική φάση» της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως αποκαλεί η αντιπολίτευση την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Ο λαός της Βενεζουέλας ξεκίνησε (σ.σ. τον αγώνα για) το τέλος των σφετεριστών. Αυτή τη στιγμή έχω συνάντηση με βασικούς παράγοντες των ενόπλων δυνάμεών μας, κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη της τελικής φάσης της επιχείρησης “Ελευθερία”», αναφέρει η ανάρτηση του Γκουαϊδό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «ο στρατός μας έλαβε τη σωστή απόφαση».

Στο παρελθόν, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να κινηθούν εναντίον του προέδρου Νικολά Μαδούρο, αλλά η ανταπόκριση ήταν μικρή έως ελάχιστη, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικές δυνάμεις να καταστείλουν με σχετική ευκολία τις απόπειρες πραξικοπήματος, ενώ ο ίδιος ο Γκοαϊδό έχει αυτοανακηρυχθεί σε «επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης», προκαλώντας την υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων χωρών.

Υπέρ της κυβέρνησης Μαδούρο τάσσονται η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό, η Τουρκία και άλλες χώρες, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αναγνώριση του Γκουαϊδό ως νέου επικεφαλής της Βενεζουέλας.

Μήνυμα Μαδούρο
Με ανάρτησή του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο ανακοινώνει ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει στο πλευρό της κυβέρνησής του.

«Μίλησα με όλους τους διοικητές, σε όλες τις επαρχίες, που υπό τον έλεγχό τους την άμυνα της χώρας. Με διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν πιστοί στον λαό, στο Σύνταγμα και στην πατρίδα. Καλώ σε μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση, για να νικήσει η ειρήνη. Θα νικήσουμε», αναφέρει στο μήνυμά του ο Ν. Μαδούρο.

Ο ρόλος της Κολομβίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρρεάθα εξαπέλυσε ευθεία επίθεσε εναντίον της κυβέρνησης της Κολομβίας, για την ηθική και υλική υποστήριξη στο πραξικόπημα που επιχειρεί η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον Αρρεάθα, «όλες οι ενέργειες εναντίον της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας».

Διαδηλώσεις σε εξέλιξη
Δύο διαφορετικές διαδηλώσεις, σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας Καράκας, οργανώθηκαν αμέσως μετά την προτροπή του Χουάν Γκουαϊδο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαρούδο.

Όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός TVVenezuela, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, οπαδοί του Γκουαϊδό διαδηλώνουν στους δρόμους του Καράκας και στην επαρχία Καραμπόμπο.

Αντίθετα, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός VTV ανακοίνωσε ότι οι οπαδοί του Μαδούρο συγκεντρώνονται στο προεδρικό μέγαρο, με σκοπό να υπερασπιστούν το βασικό κυβερνητικό κτίριο από ενδεχόμενη προσπάθεια εισβολής των αντικυβερνητικών δυνάμεων.

Η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενδεχομένως και στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, ενώ το σχίσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι αγεφύρωτο, πλέον.

ΚΚΕ: Επέμβαση από ΗΠΑ και Ε.Ε. στη Βενεζουέλα
«Βρόμικη επίθεση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των συμμάχων τους» βλέπει το ΚΚΕ, πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την προσπάθεια «επιβολής ως προέδρου του Γκουαϊδό, ή άλλου αχυράνθρωπου», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά».

Τέλος, το ΚΚΕ «εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

 Διαβάστε επίσης: Η «φιλελεύθερη» Μαρέβα στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Καράκας