Log in

Κλιμάκωση ή εκτόνωση; Η μέρα θα δείξει…

Τι πίνει, άραγε, και δεν μας δίνει; Ο λόγος βέβαια για τον Ντόναλντ Τραμπ που έχει βαλθεί να μας τρελάνει και εμάς και κυρίως τις διεθνείς αγορές αναφορικά με τις προθέσεις του απέναντι στους Κινέζους και την επίτευξη της πολυπόθητης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Γράφει η: 

Από τα επιθετικά κυριακάτικα tweets έως και χθες το πρωί ο κύριος Τραμπ μοίραζε προειδοποιήσεις και ανοιχτές απειλές. Και ξαφνικά χθες το βράδυ σχολίασε την έναρξη του γύρου των συνομιλιών, αναφερόμενος στο «υπέροχο γράμμα» που έλαβε από τον ομόλογο του πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, στο οποίο, όπως έγινε γνωστό, τον καλούσε να τα... βρουν και να συνεργαστούν.

Είχε βέβαια προηγηθεί μια εξίσου... υπέροχη πτώση της Wall Street, για άλλη μία ημέρα, με φόντο την εξίσου... υπέροχη πτώση στις περισσότερες διεθνείς αγορές, καθώς η απειλή ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις κρατάει τους πάντες, εύλογα, στην... τσίτα.

Βέβαια, μετά την κατευναστική παρέμβαση Τραμπ, η αμερικανική αγορά περιόρισε τις απώλειες της, όμως η συνολική εικόνα της εβδομάδας παραμένει στο βαθύ κόκκινο. Μάλιστα, μέσα στην ημέρα οι χρηματιστηριακοί αναλυτές μίλαγαν για τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπερηφανεύεται συχνά-πυκνά για το πώς έφερε την ευημερία στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, το μήνυμα των αγορών δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο. Και όχι μόνο των χρηματαγορών.

Ο... παράγοντας Τραμπ έχει κάνει και τις τιμές του πετρελαίου να χορεύουν, δεδομένου πως στην αστάθεια του μαύρου χρυσού συνηγορεί τόσο η κρίση με την Κίνα, όσο η κρίση που μαίνεται στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, αλλά και η εκ νέου κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν. Και στα τρία ζητήματα ο κύριος Τραμπ έχει βάλει το... χεράκι του.

Χθες οι τιμές του αργού υποχώρησαν κάπως, όμως το σύνολο των διεθνών αναλυτών συμφωνεί ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Είναι προφανές ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές θα λειτουργήσουν σαν τροχοπέδη στο σχέδιο του κύριου Τραμπ για την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, για να μην μιλήσουμε για την επικοινωνιακή ζημιά από την επιβάρυνση των νοικοκυριών από μια αυξημένη τιμή στη βενζίνη.

Το αν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος βάλει νερό στο κρασί του, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως και η κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον αντιπρόεδρο Λιου Χε, που βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον, καταθέσει στο τραπέζι τα δικά της δώρα, θα φανεί πιθανότατα μέσα στην ημέρα.

Για επίτευξη συμφωνίας, καλό είναι να κρατάμε (πολύ) μικρό καλάθι. Έτσι, όπως κύλησαν τα πράγματα μέσα στην εβδομάδα, το να συνεχίσουν το διάλογο θα είναι από μόνο του επιτυχία.

Πάντως, πριν από λίγη ώρα τέθηκαν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι οι δασμοί αυξήθηκαν στο 25% από 10%, με την Κίνα να εκφράζει «βαθιά απογοήτευση» και να δηλώνει ότι είναι υποχρεωμένη «να λάβει τα απαραίτητα αντί-μετρα».