Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη μέρα ευρωκάλπης - χαρμόσυνο μήνυμα από την Ολλανδία

Σε Ιρλανδία και Τσεχία μεταφέρεται σήμερα η διαδικασία των ευρωεκλογών, με την αγωνία για το αποτέλεσμα της κρισιμότερης εδώ και δεκαετίες κάλπης για το μέλλον της Ευρώπης να «χτυπάει» κόκκινο. Πάντως, η πρώτη ημέρα της διαδικασίας έκλεισε με δύο ενθαρρυντικές ειδήσεις.

Γράφει η: 

Η πρώτη ήρθε από την Ολλανδία, η οποία ψήφισε χθες, με τα exit polls αργά το βράδυ να δείχνουν ότι η ακροδεξιά κινήθηκε ευτυχώς χαμηλότερα του αναμενόμενου. Η δεύτερη ήρθε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, που αποφάσισε να μπλοκάρει τη δημιουργία καθαρόαιμης ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο νέο Σώμα.

Αναφορικά με την Ολλανδία το exit poll της κρατικής τηλεόρασης έδωσε την πρωτιά με 18% στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, ήτοι το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του κεντροαριστερού δελφίνου για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, με δεύτερη δύναμη το κυβερνών συντηρητικό VVD του Μαρκ Ρούτε και τρίτο το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία με 11%. Το έτερο ακροδεξιό κόμμα, το Κόμμα της Ελευθερίας του περιβόητου Γκεερτ Βίλντερς καταποντίστηκε λαμβάνοντας μόλις μία έδρα!

Θυμίζουμε ότι στις δημοσκοπήσεις, που είχαν σπείρει τον πανικό στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας και όχι μόνο, το ακροδεξιό Φόρουμ φλέρταρε ακόμη και με την πρωτιά, με τους κυβερνώντες συντηρητικούς να βρίσκονται αρκετά κοντά. Μάλιστα, ο 35χρονος γοητευτικός ηγέτης του Φόρουμ, ο Τιερί Μποντέ, εμφανιζόταν ως η ανερχόμενη πολιτική φυσιογνωμία της Ολλανδίας και πρόσωπο-κλειδί για την ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη.

Βέβαια, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη ότι πρόκειται για exit poll και όχι για επίσημο αποτέλεσμα. Τα επίσημα αποτελέσματα της Ολλανδίας, όπως και όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., ανεξαρτήτως του πότε ψήφισαν μέσα στο τετραήμερο της διαδικασίας, θα ανακοινωθούν υποχρεωτικά, ταυτόχρονα, το βράδυ της Κυριακής, στις 23:00 ώρα Βρυξελλών (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος). Όμως, η απρόσμενα χαρμόσυνη είδηση επέτρεψε στη δημοκρατική Ευρώπη να πάρει μια βαθιά ανάσα, μετά από αρκετές εβδομάδες «μαύρων» δημοσκοπήσεων και προγνωστικών.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν οι ακροδεξιές δυνάμεις καταφέρουν να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη – για παράδειγμα στη Γαλλία και νέα  δημοσκόπηση έφερε την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν στην πρώτη θέση- η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης έβαλε «ταφόπλακα» στις φιλοδοξίες των ευρωφοβικών και εθνικιστών να συνεργαστούν υπό την σκέπη μιας νέας πολιτικής ομάδας, που θα ενισχύσει τον παρεμβατικό τους ρόλο στην νέα Ευρωβουλή.

Με ανακοίνωση του, το προεδρείο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την υπό δημιουργία νέα πολιτική ομάδα των «Νέων Ευρωπαίων Δημοκρατών/Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας».

Η συγκεκριμένη ομάδα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται το αυστριακό FPO (το ίδιο κόμμα που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο που τάραξε το πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας προκαλώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης) φιλοδοξούσε να φιλοξενήσει επίσης στους κόλπους της το γερμανικό AfD, την ιταλική Λέγκα του Βορρά, αλλά και ευρωβουλευτές από τη Βουλγαρία, τη Τσεχία και την Εσθονία.  

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.