Log in

Κανείς δεν κλαίει για την Τερέζα Μέι

Όπως και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Τερέζα Μέι δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Δυστυχώς, όμως, για τους λάθος λόγους.

Γράφει η: 

Μέσα σε τρία χρόνια η κυρία Μέι οδήγησε τη χώρα σε έναν ιστορικό διασυρμό με το άνευ προηγουμένου φιάσκο της διαχείρισης του Brexit και το κόμμα της, τους Τόρις, στην… εντατική με εξευτελιστικά χαμηλά ποσοστά από τα οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψουν. Η δε, παραίτηση της πριν από δύο εβδομάδες, με ισχύ από σήμερα, θεωρήθηκε από όλους ότι, μάλλον, ήρθε και με σημαντική καθυστέρηση. Η ίδια δάκρυσε συγκινημένη διαβάζοντας την επιστολή παραίτηση της, συναισθήματα που κάθε άλλο παρά συμμερίζονται οι σύντροφοι της στο κόμμα ή ο λαός.

Το κόμμα είναι τόσο διχασμένο, που ακόμη και η διαδικασία επιλογής του διαδόχου της κυρία Μέι προμηνύεται πιο δύσκολη από ποτέ. Μάλιστα, το μέγεθος του ρήγματος είναι τόσο ευρύ που χθες είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως η πρωθυπουργός ενδέχεται να αναβάλει τη σημερινή παραίτηση της επειδή δεν ήταν βέβαιο πως ο όποιος διάδοχος της θα μπορέσει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Και αν αυτό συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα εντείνει την αστάθεια στη χώρα, ενώ βέβαια θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους τους Τόρις που σήμερα μετά βίας εμφανίζονται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε, όμως αποτυπώνει το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ευρύτερα.

Στις εσωκομματικές δυσκολίες αποδόθηκαν και οι νεότερες πληροφορίες πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη Βουλή νωρίτερα, γύρω στις 19 Ιουλίου, ήτοι πριν τη λήξη της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή του διαδόχου της κυρίας Μέι, στις 22 Ιουλίου, ώστε ο νέος αρχηγός να μην χρειάζεται να πάει άμεσα στη βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να έχει χρόνο να εδραιώσει τη θέση του καταρχάς στο ίδιο το (διαιρεμένο) κόμμα του. Αν και η φασαρία που προκλήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν τα… μαγειρέματα αυτά, καθιστούν αμφίβολο το σενάριο αυτό.

Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα έντεκα βουλευτές έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους να διεκδικήσουν το αξίωμα, με τη διαδικασία επίσημης υποβολής υποψηφιοτήτων να ξεκινά το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ βουλευτών για να θέσουν υποψηφιότητα. Και επειδή η λίστα είναι μεγάλη δημιουργήθηκε μια ταχύτερη διαδικασία ξεσκαρταρίσματος των δελφίνων.

Συγκεκριμένα μέσα από μια σειρά διαδοχικών ψηφοφοριών που θα τρέξουν από τις 13 μέχρι τις 21 Ιουνίου η δεξαμενή των δελφίνων θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να αναδειχτούν οι δύο επικρατέστεροι, που θα έχουν ακολούθως ένα μήνα περιθώριο για να διεξάγουν την καμπάνια τους μέχρι την τελική ψηφοφορία. Ο νικητής και νέος αρχηγός του κόμματος αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις 22 Ιουλίου.

Φαβορί για τη θέση εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον, ευρύτερα γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., ενώ δυνατά «παίζουν» επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, η Αντρέα Λίντσομ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ.

Όποιος κι αν κερδίσει, θα έχει ένα εξαιρετικά, εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του προκειμένου να ξεδιαλύνει το απίστευτο χάος του Brexit και να βοηθήσει τους Τόρις να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.