Log in

Τραμπ-Μακρόν: Τους… τελείωσε ο έρωτας - Έρευνα και στο βάθος κυρώσεις κατά της Γαλλίας

Οι θετικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζέρομ Πάουελ που «έδειξαν» πτώση των αμερικανικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με το μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που έστειλε προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι, καλλιέργησαν ένα καλό κλίμα σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο. Αν και ο απρόβλεπτος κύριος Τραμπ κατόρθωσε να χαλάσει κάπως την ατμόσφαιρα με την απόφαση του να ανοίξει οικονομική διαμάχη και με τη Γαλλία.

Γράφει η: 

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την έναρξη έρευνας κατά της Γαλλίας με αφορμή την απόφαση της να επιβάλει ένα επιπλέον τέλος ύψους 3% επί των εσόδων των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, κάτι που θίγει βέβαια αμερικανικές πολυεθνικές όπως η Google, η Apple, η Amazon και το Facebook. Η έρευνα ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την πιθανή επιβολή εμπορικών κυρώσεων κατά της Γαλλίας.

Η απόφαση της Γαλλίας ήρθε σε συνέχεια των διαφόρων φορολογικών παρατυπιών για τις οποίες έχουν στοχοποιηθεί αρκετές ξένες πολυεθνικές, κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται διάφορα παραθυράκια για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να σταθμίσουν τις απώλειες τους επιβάλλοντας το νέο «καπέλο» στα έσοδα των ομίλων.

Το νέο τέλος, το οποίο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις αρχές του έτους, θα επιβάλλεται σε όλες τις εταιρίες του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες έχουν έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ –από τα οποία τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ θα έχουν προέλθει από την εγχώρια γαλλική αγορά.

Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα θίξει περίπου 30 ξένους ομίλους, κυρίως αμερικανικούς, αλλά επίσης κινεζικές, γερμανικές, βρετανικές και ισπανικές εταιρίες. Εκτιμάται δε, ότι θα αποφέρει στα γαλλικά ταμεία τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, μόνο τη φετινή χρονιά.

Οι Αμερικανοί προφανώς αντέδρασαν έντονα. Έχουν δε, βάσιμους λόγους να ανησυχούν ότι το γαλλικό παράδειγμα μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν εντοπίσει ανάλογα προβλήματα φοροαποφυγής από μεγάλες πολυεθνικές. Υπάρχει δε, συζήτηση και για συνολική αντίδραση από την Ε.Ε. με την Κομισιόν να έχει καταθέσει πρόταση για ανάλογο πανευρωπαϊκό τέλος από πέρυσι. Ο μόνος λόγος που το πανευρωπαϊκό τέλος δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη είναι η αντίσταση συγκεκριμένων χωρών και πιο ειδικά της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας.

Ο Λευκός Οίκος διέταξε την έρευνα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα του νέου τέλους, με στόχο ακόμη και την πιθανή επιβολή κυρώσεων κατά της Γαλλίας, έτσι ώστε να… συνετιστεί το Παρίσι και ταυτόχρονα να δοθεί το σχετικό μήνυμα και προς κάθε άλλη χώρα έχει ανάλογες σκέψεις. Άλλωστε, ο κύριος Τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, μοιράζοντας απειλές και τιμωρητικές κυρώσεις σε όποιον θεωρεί ότι λειτουργεί εις βάρος των αμερικανικών εμπορικών και εταιρικών συμφερόντων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει και εύλογο πολιτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι επιβεβαιώνει ότι ο αρχικός… έρωτας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν έχει εξανεμιστεί και μάλιστα οδηγώντας τις διμερείς σχέσεις στο αντίθετο άκρο.

Το Παρίσι θεωρεί ότι η στενότερη σχέση που προσπάθησε να οικοδομήσει με τον Λευκό Οίκο έμεινε μόνο στους… εναγκαλισμούς, καθώς δεν απέφερε κανένα πρακτικό όφελος για τη γαλλική οικονομία ή πολιτικά για τον ίδιο τον κύριο Μακρόν. Επιπλέον, οι θέσεις του πλανητάρχη σε ζητήματα περιβάλλοντος έφεραν τον Γάλλο ηγέτη σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι ο κ. Μακρόν είχε υιοθετήσει μια πρασινότερη ατζέντα και για επικοινωνιακούς λόγους. Αποτέλεσμα ήταν οι δύο πλευρές να απομακρυνθούν όλο και περισσότερο, με την τωρινή διαμάχη για το τέλος στις τεχνολογικές επιχειρήσεις να είναι το… κερασάκι στην τούρτα.