Log in

Τα… μπάνια της κινεζικής ελίτ και τα ανοιχτά μέτωπα του Πεκίνου

Με μια αμμώδη παραλία που απλώνεται για περίπου δέκα χιλιόμετρα, ρηχά νερά, ήπιο κλίμα και άφθονη βλάστηση, το Μπεϊνταϊχέ, 180 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου, αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό της κινεζικής πολιτικής ελίτ.

Γράφει η: 

Άλλωστε, την αρχή την έκανε ο ίδιος ο Μάο επιλέγοντας –ως λάτρης της κολύμβησης- τη περιοχή για να χτίσει τη καλοκαιρινή του κατοικία. Έτσι, αναπόφευκτα τα στελέχη του τον ακολούθησαν και με τη πάροδο των χρόνων το ετήσιο ραντεβού των ισχυρών του κόμματος στο Μπεϊνταϊχέ, γύρω στις αρχές Αυγούστου, εξελίχτηκε σε ένα άτυπο κομματικό συνέδριο, κατά την οποία το πολιτικό γραφείο διαμορφώνει τα πλάνα του για τον ερχόμενο χειμώνα.

Φέτος η καυτή επικαιρότητα δεν επιτρέπει στο Σι Ζινπίνγκ και την… παρέα του την πολυτέλεια μιας μακροπρόθεσμης οπτικής. Τα προβλήματα είναι πολλά και πιεστικά και απαιτούν άμεσες λύσεις, που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις έχουν πολύ σοβαρό χαρακτήρα.

Το πρώτο βέβαια πρόβλημα είναι ο ανοιχτός πόλεμος που μαίνεται με τις ΗΠΑ, μετά και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα διευρύνοντας τους τιμωρητικούς δασμούς σε όλο το φάσμα των κινεζικών εισαγωγών.

Η μέχρι τώρα αντίδραση του Πεκίνου και τα στοχευμένα αντίποινα που εξαπέλυσε έδειξαν ότι η κινεζική ηγεσία δεν αιφνιδιάστηκε και είχε ήδη προετοιμαστεί για τα χειρότερα, με σειρά (επιτυχημένων) συμβατικών ή και αντισυμβατικών μέτρων που ξεπερνούσαν τα όρια του εμπορικού πεδίου και έφταναν έως τις νομισματικές αγορές και τα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Προφανώς η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές δεν αποφεύχθηκε και οι επενδυτές θα παραμείνουν στην… τσίτα. Οπότε οι ιθύνοντες στο Πεκίνο πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση είτε για τα… καλύτερα είτε για τα… χειρότερα, περιμένοντας και τα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου.

Εξίσου πιεστικό πρόβλημα για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους είναι και η συνεχιζόμενη κρίση στο Χονγκ Κονγκ. Οι κάτοικοι της περιοχής έχοντας μάθει επί χρόνια να λειτουργούν μέσα σε ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σύστημα διακυβέρνησης επιμένουν να αντιδρούν δυναμικά σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να εκδίδονται στην ηπειρωτική Κίνα για να δικαστούν. Θεωρούν ότι το νομοσχέδιο απειλεί τις αυξημένες ελευθερίες που απολαμβάνουν και πιθανότατα δεν έχουν άδικο. Για το λόγο αυτό οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτο πάθος.

Μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει δείξει εντυπωσιακή, για τα δεδομένα του, ανοχή αποφεύγοντας να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Όμως, η ανεκτική του στάση δεν έχει φέρει αποτέλεσμα, καθώς η κοινωνική εξέγερση δεν έχει εκτονωθεί, κάτι που ασκεί όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στην πολιτική ηγεσία να αντιδράσει πλέον δυναμικά.

Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ρίσκο και το Πεκίνο το ξέρει. Οπότε η συνάντηση των στελεχών στο Μπεϊνταϊχέ αποτελεί μια ιδανική αφορμή για να συζητήσουν από κοινού σοβαρά τι θα πρέπει να γίνει, πως και αν θα πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους. Αν και οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο με τις ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν ενισχύσει τις τάξεις των μετριοπαθών που επισημαίνουν πως, στο κρίσιμο αυτό σημείο, καλό είναι η Κίνα να μην προκαλέσει τη διεθνή κοινότητα και την εικόνα που θέλει να προβάλει στον πλανήτη με μια βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Άλλωστε, η χώρα έχει επενδύσει πολλά επικοινωνιακά στη μεγάλη φιέστα που ετοιμάζει για τα 70στα γενέθλια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου, οπότε δεν θα ήθελε να χαλάσει την εικόνα αυτή ένα γενικευμένο χάος στο Χονγκ Κονγκ. Ειδικά αν στο μεταξύ ούτε τα πράγματα στο μέτωπο της κόντρας της με τις ΗΠΑ δεν έχουν βελτιωθεί.