Log in

Η μάχη του δολαρίου χρίζει τα φαβορί στους Δημοκρατικούς

Έξι μήνες πριν από την έναρξη των αμερικανικών προκριματικών εκλογών, η δεξαμενή των δελφίνων για το χρίσμα των Δημοκρατικών παραμένει πολυπληθής με 20 υποψηφίους. Όμως, οι δημοσκοπήσεις και κυρίως η μάχη του… χρήματος έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα που ξεχωρίζει τα φαβορί.

Γράφει η: 

Συγκεκριμένα, πέντε στελέχη φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν σαφώς, κάτι που διευκολύνει τόσο τους ψηφοφόρους του κόμματος όσο βέβαια και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να ξεκινήσει να προετοιμάζεται από νωρίς για τον πιθανό αντίπαλο του στην κάλπη της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα, καθοριστικός παράγοντας είναι η ροή των εισφορών, μέσα από την οποία ο υποψήφιος μετρά τη δύναμη και την απήχηση του.

Εξάλλου, ευτυχώς ή δυστυχώς, ειδικά στην αμερικανική πολιτική σκηνή δεν μπορείς να πας μακριά, χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια για την προεκλογική εκστρατεία, κάτι που σημαίνει ότι η δύναμη του χρήματος έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία μιας υποψηφιότητας.

Οι υποψήφιοι, λοιπόν, που έχουν καταφέρει το τελευταίο τρίμηνο να συγκεντρώσουν τα περισσότερα κονδύλια από ιδιώτες δωρητές είναι οι Γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς και Καμάλα Χάρις, ο πρώην βουλευτής Μπέτο Ο’ Ρουρκ και ο δήμαρχος από την Ιντιάνα Πιτ Μπούτιγκιγκ. Οι πέντε αυτοί μαζί συγκέντρωσαν συνολικά 96 εκατ. δολάρια μέσα σε τρεις μήνες, ποσό που αναλογεί περίπου στα τρία τέταρτα του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από όλους τους υποψηφίους μαζί.

Ειδικά ο Γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς εμφανίζεται να έχει τα περισσότερα μετρητά στα χέρια του, στα ταμεία του, πάνω από 27 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα, το προβάδισμα του «αριστερού» Σάντερς, κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό, αποδίδεται κυρίως στην ανταπόκριση απλών δωρητών στην υποψηφιότητα του, ήτοι δηλαδή απλών οπαδών των Δημοκρατικών και όχι των μεγαλοδωρητών κάτι που δείχνει την ενεργοποίηση από νωρίς της λαϊκής βάσης υπέρ του γερουσιαστή του Βέρμοντ.

Θυμίζουμε ότι ο προοδευτικός έως… αριστερός Σάντερς ήταν η μεγάλη έκπληξη και του προηγούμενου εκλογικού κύκλου, όταν είχε καταφέρει να χτυπήσει στα… ίσα την υποψηφιότητα του τότε φαβορί για το χρίσμα, της Χίλαρυ Κλίντον. Τελικά ο Μπέρνι δεν μπόρεσε να τα βάλει με τον μηχανισμό της Χίλαρυ, πιθανότατα διότι ούτε η κοινή γνώμη ήταν έτοιμη για μια τόσο προοδευτική προσωπικότητα στη μάχη για το Λευκό Οίκο. Όμως, ο παράγοντας Τραμπ έχει ανατρέψει ριζικά το προφίλ της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας.

Με λίγα λόγια, απέναντι σε έναν τόσο ακραίο και σκληροπυρηνικό (ρατσιστή, σεξιστή κ.λπ.) πρόεδρο, μεγάλο μέρος της βάσης των Δημοκρατικών επιζητά από το κόμμα του έναν ιδεολογικά αντίθετο υποψήφιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος ο Σάντερς ξεχωρίζει ανάμεσα στα φαβορί. Όμως, στη μετριοπαθή, προοδευτική πτέρυγα του κόμματος ανήκει επίσης τόσο η Ελίζαμπεθ Γουόρεν όσο βέβαια και η Καμάλα Χάρις, δύο γυναίκες που σκοπεύουν να παλέψουν λυσσαλέα τον κύριο Τραμπ και ότι πρεσβεύει.

Βέβαια ο κύριος Τραμπ έχοντας ήδη την προεδρία στα χέρια του ξεκινά από πλεονεκτική θέση σε σχέση με την προσέλκυση δωρητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη, πριν ξεκινήσει επισήμως την εκστρατεία για την επανεκλογή του, ο κύριος Τραμπ έχει υπερδιπλάσια χρήματα στο ταμείο του (σχεδόν 56 εκατ. δολάρια) από τον πιο επιτυχημένο σε ροή εισφορών Δημοκρατικό δελφίνο. Αν και η ψαλίδα θα κλείσει με την είσοδο της χρονιάς, με την έναρξη του προκριματικού κύκλου και την προσθήκη στο παιχνίδι των μεγάλων δωρητών, από τους οποίους έρχονται και οι… βαριές επιταγές.

Στους θεσμικούς, επιχειρηματίες και μεγαλοπαράγοντες θεωρείται βέβαιο ότι θα πάει καλά και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ως βετεράνος της πολιτικής και πρώην αντιπρόεδρος θεωρείται ότι έχει πολύ καλές διασυνδέσεις. Όμως, ο κύριος Μπάιντεν, παρά την μεγάλη εμπειρία του, στα 76 του χρόνια δεν θα εξυπηρετούσε την πρόθεση του κόμματος να προσφέρει στο κοινό μια φρέσκια πρόταση, οπότε οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο η υποψηφιότητα του θα καταφέρει να προχωρήσει.