Log in

Η παραίτηση Κόντε ανακατεύει την τράπουλα – τα σενάρια της επόμενης μέρας

Τελικά δεν χρειάστηκε να φτάσουν καν σε ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν επέτρεψε στον υπερσυντηρητικό Ματέο Σαλβίνι να μετατρέψει τη βουλή σε θέατρο των φιλοδοξιών του, ούτε να βάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε δίλημμα, υποβάλλοντας από μόνος του την παραίτηση του. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μπήκε επίσημα σε πολιτική κρίση και αναζητά λύσεις για την επόμενη ημέρα.

Γράφει η: 

Ο αντισυμβατικός και αντισυστημικός συνασπισμός Πεντάστερων και Λέγκας είναι με τον τρόπο αυτό νεκρός μετά από μόλις 14 μήνες ζωής. Είναι κάτι για το οποίο η Ευρώπη δεν θα θρυνήσει, αν και η πολυπλοκότητα του νέου σκηνικού δεν της επιτρέπει να χαρεί. Άλλωστε, το πρόβλημα της που ακούει στο όνομα Ματέο Σαλβίνι δεν έχει εξαφανιστεί, ούτε πρόκειται, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Λέγκα πρώτο κόμμα.

Το τελευταίο εξάλλου έχει ήδη κινήσει δυνάμεις παρασκηνιακά για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, δεδομένου ότι κανείς άλλος δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Ο δε,  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα κάνει από την πλευρά του ότι μπορεί για να τις αποφύγει θεωρώντας ότι το αντίθετο θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την πολιτική αλλά και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νέα κάλπη δεν είναι βέβαιο ότι θα στηθεί σύντομα ή τουλάχιστον το φθινόπωρο, όπως επιζητά ο Σαλβίνι. Σε πρώτη φάση ο κύριος Ματαρέλα θα ξεκινήσει να διερευνά την πιθανότητα σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, είτε και πάλι υπό τον Κόντε είτε υπό κάποια άλλη προσωπικότητα, ίσως και εξωκοινοβουλευτική. Στόχος του είναι το λιγότερο να αποφευχθεί μια εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά, έτσι ώστε το φθινόπωρο η τωρινή βουλή να ασχοληθεί απρόσκοπτα με το δύσκολο έργο της διαμόρφωσης και επικύρωσης του νέου προϋπολογισμού, για το περιεχόμενο του οποίου η χώρα είναι από τώρα στο στόχαστρο των Βρυξελλών.

Σήμερα, λοιπόν, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Βουλής και της Γερουσίας και εκπροσώπους των βουλευτών και των Γερουσιαστών για να συζητήσουν την κατάσταση, ενώ αύριο, Πέμπτη, θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων ξεκινώντας από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Στο μεταξύ, όλο το επόμενο διάστημα, ο Κόντε και το υπουργικό συμβούλιο θα παραμείνουν στις θέσεις τους για να μην μείνει το πλοίο ακυβέρνητο.

Ένα από τα πιθανότερα σενάρια είναι η επίτευξη μιας νέας κυβερνητικής συμφωνίας, έστω και περιορισμένης διάρκειας και σκοπού, μεταξύ των Πεντάστερων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Ένα σενάριο που «παίζει» έντονα τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός ότι είναι ευκολότερο στη θεωρία παρά στην πράξη, δεδομένων των σοβαρών διαφορών μεταξύ των δύο κομμάτων και της αντίδρασης που υπάρχει από μερίδα στελεχών και των δύο.

Όμως, υπάρχει και η έσχατη λύση μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης λίγων μηνών, με βασικό στόχο την επικύρωση του νέου προϋπολογισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαλβίνι χθες το βράδυ άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένος να κρατήσει την κυβέρνηση συνασπισμού ζωντανή για λίγους μήνες μόνο για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού κι εφόσον ακολουθήσουν αμέσως μετά νέες εκλογές. Βλέπει ότι το… όνειρο του για κάλπη το φθινόπωρο μπορεί να μην του βγει και ίσως και να καθυστερήσει αρκετά αν οι Πεντάστεροι τα βρουν με την κεντροαριστερά. Αν και αργά ή γρήγορα οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, με τον ίδιο να βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση.