Log in

Από το κακό στο χειρότερο…

Ευτυχώς που μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, αν και αυτό δεν αλλάζει αυτό που θα έρθει από τη Δευτέρα στις αγορές, καθώς η αγωνία για την κάθετη κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και την απροθυμία της Fedνα βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά για να καλύψει τον θερμοκέφαλο Αμερικανό πρόεδρο, έχει πιάσει ταβάνι!  

Γράφει η: 

Αργά χθες το βράδυ, μετά και το κλείσιμο της WallStreet–για εύλογους λόγους- ο Ντόναλντ Τραμπ ενεργοποίησε πρόωρα το νέο πακέτο δασμών κατά της Κίνας. Συγκεκριμένα με μια σειρά από tweets, ο ίδιος προσωπικά ανακοίνωσε ότι ανεβάζει τους ήδη υπάρχοντες δασμούς σε προϊόντα ύψους 250 δισ. δολαρίων από το 25% στο 30% από την 1η Οκτωβρίου, ενώ επέβαλε για πρώτη φορά δασμό ύψους 15%, από την 1ηΣεπτεμβρίου, σε προϊόντα ύψους 300 δισ. δολαρίων που μέχρι τώρα είχαν μείνει αλώβητα από τον διμερή πόλεμο. Τα τελευταία αυτά προϊόντα που είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αναμένεται για πρώτη φορά να κάνουν ιδιαίτερη αισθητή τη διαφορά στις τιμές για τον απλό αμερικανό καταναλωτή.

Ο κύριος Τραμπ υποτίθεται ότι αντέδρασε στο πακέτο των δασμών που είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Πεκίνο. Όμως, ο ίδιος είχε κάνει την αρχή, όχι μόνο από πρόπερσι που ξεκίνησε την κόντρα με τους Κινέζους και πυροδότησε όλο αυτό το χάος που κανείς δεν ξέρει πως και αν θα μπορέσει να… συμμαζευτεί, αλλά και κλιμακώνοντας τη διαμάχη πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε ένα τρίτο συλλογικό πακέτο δασμών, με το οποίο δεν θα άφηνε πλέον κανένα εισαγώμενο κινεζικό προϊόν χωρίς επιβάρυνση.

Με φόντο τους έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκός Οίκος είχε προσπαθήσει να καταλαγιάσει την αναταραχή καθυστερώντας την ενεργοποίηση των νέων δασμών –άφηνε να εννοηθεί δε, ότι το πακέτο μπορεί να ενεργοποιηθεί από το Δεκέμβριο-, όμως ο κύριος Τραμπ επέμενε στην προκλητική του ρητορική φτάνοντας να χρίσει τον εαυτό του τον… εκλεκτό (thechosenone) που θα τα… βάλει με την Κίνα στο οικονομικό πεδίο και όχι μόνο.

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους καθυστέρησαν να αντιδράσουν, αλλά αντέδρασαν, όπως ήταν φυσικό. Χωρίς δηλώσεις, χωρίς απειλητικές τοποθετήσεις, απλά ανακοίνωσαν ένα πακέτο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, που αφορά δε, και ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα (όπως η σόγια) που ήδη «πονούσαν» πολιτικά τον Λευκό Οίκο. Αν και ήδη το προηγούμενο διάστημα, γνωρίζοντας καλά τι ενοχλεί τον κύριο Τραμπ, είχαν προχωρήσει σε ένα άτυπο εμπάργκο κατά των αμερικανικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μειώνοντας κάθετα τις παραγγελίες και αναζητώντας εναλλακτικούς προμηθευτές σε άλλες χώρες.

«Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και ειλικρινά θα είμαστε καλύτερα χωρίς αυτούς» έγραψε ο κύριος Τραμπ, καλώντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές και συνεργάτες πλην των Κινέζων. Αν και σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπου τα 1,4 δισ. Κινέζων καταναλωτών κυριαρχούν, αυτό πρακτικά μοιάζει από δύσκολο έως αδύνατο, ανεξάρτητα με τις βαρύγδουπες δηλώσεις του κυρίου Τραμπ.

Κερασάκι στην τούρτα σε μια μέρα που δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα, στάθηκε η συνεχιζόμενη, άνευ προηγουμένη επίθεση, του κυρίου Τραμπ κατά του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε και έχρισε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς η Τζάνετ Γέλεν δεν του… έκανε, διότι δεν του έκανε τα χατίρια.

Τελικά διαπίστωσε ότι η Fed, που είναι πραγματικά ανεξάρτητη στο αμερικανικό σύστημα, δεν διαμορφώνει την πολιτική της με βάση τις βουλές του Λευκού Οίκου, αλλά με βάση τα στοιχεία της αγοράς. Και μπορεί να προχώρησε ήδη στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, όπως ζητούσε εδώ και καιρό ο κύριος Τραμπ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει να συμμαζέψει το χάος που έχει προκαλέσει η πολεμική τακτική του κατά της Κίνας και η συστημική απειλή που έχει δημιουργηθεί για το παγκόσμιο σύστημα.

Πιθανότατα η Fedθα υποχρεωθεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες περικοπές των επιτοκίων, όμως ο κύριος Πάουελ στην πολυαναμενόμενη ομιλία του από το οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, όχι μόνο απέφυγε να δώσει περαιτέρω στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της Fed, αλλά δήλωσε ευθαρσώς ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα, να απωθήσει όλες τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου και άρα να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία. Με λίγα λόγια έστειλε το μήνυμα ότι η Fedδεν πρόκειται να βοηθήσει τον κύριο Τραμπ στον… πόλεμο του.

Στην αγορά επικράτησε αναταραχή και ο κύριος Τραμπ επανήλθε έξαλλος, καθυβρίζοντας τη Fedκαι τον ίδιο τον κύριο Πάουελ, τον οποίο και έχρισε ως «εχθρό» -άραγε εχθρό του έθνους ή απλά του ίδιου. «Το μόνο ερώτημα είναι ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ο Τζέι Πάουελ ή ο (Κινέζος) πρόεδρος Σι» αναρωτήθηκε.

Μια… ωραία ατμόσφαιρα, δηλαδή, με τις αγορές να αναμένεται να το «γιορτάσουν» καταλλήλως από τη Δευτέρα…