Log in

Σήμερα κληρώνει για την νέα ιταλική κυβέρνηση

Περιθώριο μέχρι σήμερα έχει δώσει ο πρόεδρος Ματαρέλα στα ιταλικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές στη χώρα. Πάντως, τα μηνύματα είναι θετικά, γεγονός που έχει καθησυχάσει και τις αγορές.

Γράφει η: 

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έθεσε εξαρχής ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο συνομιλιών, θέλοντας να αποφύγει την περσινή παρατεταμένη διαδικασία που κούρασε τη χώρα και τις αγορές και κατέληξε να επιδεινώσει την οικονομική θέση της Ιταλίας.  

Πραγματικά, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που έχει τον πρώτο λόγο ως το κυριότερο κόμμα της σημερινής Βουλής, και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ήταν εντατικές, όμως το βασικότερο είναι ότι όλα δείχνουν ότι έχουν πάει καλά.

Βέβαια δεν είναι απόλυτα σίγουρα αν τα δύο κόμματα θα είναι 100% έτοιμα σήμερα να παρουσιάσουν ένα κοινό πρόγραμμα και την πιθανή σύνθεση του νέου κυβερνητικού συμβουλίου. Όμως, τα θετικά μηνύματα θα είναι πιθανότατα αρκετά για να πείσουν τον Ιταλό πρόεδρο να παραχωρήσει μια νέα μικρή παράταση, εφόσον βέβαια χρειαστεί. Διότι δεν αποκλείεται να έχουμε, τελικά, ανακοινώσεις…

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυριότερο εμπόδιο μέχρι χθες παρέμενε το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την πρωθυπουργία. Οι Πεντάστεροι προτάσσουν την παραμονή του εξωκοινοβουλευτικού Τζουζέπε Κόντε, καθώς ο πρώην ακαδημαϊκός πέρασε με άριστα τις εξετάσεις του ως επικεφαλής της αντισυμβατικής κυβέρνησης Πεντάστερων-Λέγκας, κρατώντας τις ισορροπίες –ειδικά απέναντι στις εξτρεμιστικές κινήσεις του Σαλβίνι- και κερδίζοντας την αποδοχή των αγορών και της Ευρώπης. Όμως, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό, θεωρώντας ότι θα πρέπει καλύτερα να βρεθεί ένα νέο πρόσωπο.

Σε θέματα πολιτικής οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, στην τήρηση μιας φιλοευρωπαϊκής γραμμής –όπως ήταν εξαρχής απαίτηση του PD- και στη χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής που θα προστατεύει καταρχάς τους μη έχοντες –όπως απαιτούν οι Πεντάστεροι-, ενώ συναινούν απόλυτα στην κατάργηση των σκληρών πρακτικών που είχε επιβάλει η Λέγκα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Το τελευταίο ειδικά ήταν μάλλον και το πιο εύκολο μέρος της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα ο Ματέο Σαλβίνι δεν μπορεί να κρύψει την οργή του για τις εξελίξεις. Εκβίασε τη χώρα, διαλύοντας την κυβέρνηση, επιδιώκοντας πρόωρες εκλογές που θεωρεί ότι θα τις κερδίσει και θα γίνει πρωθυπουργός και αντ’αυτού βλέπει να έρχεται όλο και πιο κοντά η πιθανότητα να καταλήξει στην αντιπολίτευση, άγνωστο για πόσο.

Οργισμένος κατηγόρησε τους μέχρι τώρα συνεταίρους του Πεντάστερους ότι με την διαπραγμάτευση τους με την Κεντροαριστερά φανέρωσαν το αληθινό τους πρόσωπο και… μεταπηδούν εύκολα από τον ένα συνεταίρο στον άλλο.

Όμως, οι φωνές του ελάχιστη σημασία έχουν. Αρκετοί, εντός και εκτός της χώρας, αγαλλιάζουν μόνο με την προοπτική να τον… ξεφορτωθούν (έστω και για την ώρα) από την εξουσία.