Log in

Η σκυτάλη περνά στη Federal Reserve…

Μετά τα καλά νέα από την ΕΚΤ, το βλέμμα των αγορών στρέφεται αυτή την εβδομάδα στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής FederalReserve, η οποία ελπίζεται να ολοκληρωθεί με μια ακόμη περικοπή των αμερικανικών επιτοκίων.

Γράφει η: 

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών εξακολουθεί να περιμένει ότι την Τετάρτη η Fedθα «κλειδώσει» μια ακόμη περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης, αρκετά γεγονότα έχουν αρχίσει να προκαλούν αμφιβολίες, δημιουργώντας νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει τι επιθυμεί, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό την επιθετική (έως υβριστική) τακτική του προς το συμβούλιο, απαιτώντας δραστική μείωση των επιτοκίων, αν όχι ιδανικά αρνητικά επιτόκια. Όμως καλώς ή κακώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση το τι θέλει και συμφέρει τον Λευκό Οίκο, αλλά ποια είναι τα δεδομένα της οικονομίας.

Στο οικονομικό μέτωπο, λοιπόν, οι δείκτες δεν φαντάζουν τόσο αδύναμοι και το γεγονός ότι η ένταση και στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα έχει εσχάτως καταλαγιάσει, με αμφότερες τις πλευρές να επιμένουν ότι θέλουν να βρεθούν λύση, μάλλον καθιστά τους τραπεζίτες επιφυλακτικούς.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν αποφασίσουν νέα μείωση των επιτοκίων, το πλέον πιθανό είναι πως η πτώση θα παραμείνει στα μετριοπαθή επίπεδα των 25 μονάδων βάσης. Το σενάριο για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης έχει πλέον εξανεμιστεί, όσο κι αν… χτυπιέται ο κύριος Τραμπ.

Πάντως, η εβδομάδα γενικότερα χαρακτηρίζεται από μια πλούσια ατζέντα στο μέτωπο των επιτοκίων διεθνώς, δεδομένου ότι αρκετές ακόμη σημαντικές κεντρικές τράπεζες θα συνεδριάσουν, εξετάζοντας μέτρα χαλάρωσης για την στήριξη της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το πρώτο ραντεβού του φθινοπώρου έχουν ακόμη οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας και της Ελβετίας. Από τις συγκεκριμένες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει εύλογα η BankofEnglandμε φόντο τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Η BoE εκτιμάται ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, ακριβώς διότι δεν μπορεί να είναι σίγουρη για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι εξελίξεις. Όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα θελήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας τους πως βρίσκεται σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμη να παρέμβει και να προστατεύσει την αγορά και την οικονομία, εφόσον τα πράγματα στο μέτωπο του Brexit εκτροχιαστούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του συστήματος. Κυρίως δε, στο πιθανό εφιαλτικό σενάριο ενός άτακτου διαζυγίου.

Σημειωτέον δε, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είναι δε, εντυπωσιακό ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν βιάστηκε καθόλου να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την πιθανή επίτευξη συμφωνίας, αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Αλλά προφανώς τώρα αναγκάστηκε, μετά τη νίκη της βρετανικής Βουλής και την επικύρωση του νομοσχεδίου που αποτρέπει ένα άτακτο διαζύγιο στις 31 Οκτωβρίου.